Imprimir aquesta pàgina
Dimecres, 26 Febrer 2014 00:00

27/02/2014. La recuperació de la Trapa és possible gràcies a voluntaris, socis i col·laboradors

D’ençà l’incendi de l’estiu s’han duit a terme multitud d’iniciatives que han permès avançar en la recuperació ecològica de la finca.

27/02/2014. La recuperació de la Trapa és possible gràcies a voluntaris, socis i col·laboradors

D’ençà l’incendi de l’estiu s’han duit a terme multitud d’iniciatives que han permès avançar en la recuperació ecològica de la finca.partir de l’endemà de l’incendi que va afectar 2.300 Ha de la serra de Tramuntana, entre elles el 40% de la superfície de la Reserva Biològica de la Trapa, es va activar la solidaritat d’entitats, persones, col·lectius i empreses. El GOB va rebre un allau d’idees per ajudar en la recuperació de la Trapa. Des de petites iniciatives a altres més ambicioses, implicació més directa, altra més autònoma, unes creatives, altres pràctiques en la que s’ha de destacar l’oferiment de 4000 voluntaris i la solidaritat d’altres associacions, les PIMES i els particulars.L’incendi va suposar un cop fort per la moral de l’entitat, en un moment i context ja de per sí difícil. Es va haver de reaccionar de manera conjunta i coordinada lo que va suposar un esforç per part de tot l’equip humà del GOB alhora però que també va generar alts nivells de satisfacció per la rapidesa de resposta i el suport que vàrem rebre.

Aquest esforç de l’equip humà del GOB sumat al voluntariat especialitzat i a la solidaritat en iniciatives i donacions econòmiques de la societat mallorquina ha tingut com a resultats:

- La recepció de 30.761 € en donatius, repartits en 8.534 € aportats per persones i 22.227 € en iniciatives, accions i campanyes liderades per empreses, entitats o col·lectius.

- L’organització fins avui de 13 jornades de voluntariat a la Trapa, amb 60 participants de mitjana a cada jornada. En total unes 800 persones han pujat a la Trapa per donar una mà, tant a nivell individual com organitzats en grups i col·lectius. Les jornades de voluntariat es segueixen realitzant quinzenalment.- La feina dels voluntaris, gestionada i reforçada per l’equip professional de la Trapa, ha portat a terme les següent accions de recuperació ambiental de la finca:

Tenint en compte l’experiència adquirida després de l’incendi de 1994 i les tasques de recuperació de l’espai que es portaren a terme, s’ha prioritzat la regeneració natural per tal d’aconseguir la recuperació de les comunitats vegetals afectades. El rebrot, com estava previst, ha estat ràpid i ja es té una representació de les principals espècies de la zona com ara garballó, càrritx, mata, estepa. S’han fet aportacions puntuals de llavors de determinades espècies, especialment fixadores i enriquidores del terreny o d’altres que no se recuperen tant fàcilment.

Amb el suport de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, s’ha fet un efectiu control de població de cabra orada disminuint la pressió d’aquest herbívor sobre la regeneració natural. També s’ha finalitzat el tancament perimetral de la finca per controlar l’impacte de les cabres damunt l’espai en recuperació

S’ha restituït la xarxa hídrica de rec i prevenció d’incendis que havia estat destruïda per l’incendi, i s’ha instal·lat una nova bomba d’impulsió.

L’amenaça de la pèrdua de sol fèrtil per escorrenties superficials ha fet que s’habilitessin feixines amb troncs i branques de pi cremat per a contenir l’erosió. Sortosament no hi ha hagut pluges torrencials i l’arrossegament de terres ha estat mínim.

Mitjançant el suport de l’administració ha estat possible restaurar la pista forestal d’accés a la finca que havia quedat gairebé impracticable, bàsica per evacuar persones accidentades i per facilitar l’accés de mitjans contraincendis.

Amb l’ajuda de motoserristes voluntaris i l’Associació Balear de l’Arbre, s’han realitzat els treballs forestals de tala i retirada de pins cremats a antigues zones agrícoles per a la seva recuperació i integració a la zona de discontinuïtat, i s’han llaurat totes les zones agrícoles per tal d’afavorir la infiltració d’aigua.

S’han restaurat arquitectònicament grans marges. S’han plantat aromàtiques i es valora especialment continuar amb la recuperació agrícola de la finca pel manteniment del mosaic paisatgístic, la millora d’infiltració, però sobretot per la creació de zones de discontinuïtat que limiten l’avanç del foc.

A més del voluntariat de camp, s’han organitzat grups de feina de voluntaris especialitzats que ens han permès avançar en camps diversos com ara: la senyalització i interpretació ambiental de la Trapa i comunicació 2.0 amb un gran equip de dissenyadors voluntaris; la catalogació del patrimoni etnològic amb la feina de l’Associació de Geògrafs de les Illes Balears; la planificació de la rehabilitació arquitectònica gràcies a l’equip d’arquitectes voluntaris (“trapitectes”) i la restauració de grans marges esbucats.


Cara al 2014 es plantegen els següents reptes:

Consolidar la recuperació ambiental amb noves actuacions de recuperació de la coberta.

Incorporació de noves zones agrícoles a la faixa de discontinuïtat contra incendis.

Recuperació de nous tancaments.

Restauració de la caseta dels forns per a promoure l’estada de voluntaris.

Llaurat i sembra de les marjades per a l’atracció de l’ornitofauna (vector de dispersió de llavors).

Habilitar una nova zona de discontinuïtat forestal a Cala Sanutges i recuperar tots els seus espais agrícoles.

Restaurar noves dependències de l’antic monestir per a poder-les emprar per a les tasques de gestió i educació ambiental.


Per donar resposta a aquests reptes i mantenir el nivell de feina del 2013 es necessari continuar reforçant la base social i aconseguir nous suports, bàsicament en termes de socis i voluntaris.

Per aquest motiu estem en llançament d’una campanya de socis ideada per un equip de voluntaris de l’àmbit de la comunicació i el disseny (Marc Masmiquel i Medusa) amb la que volem incidir en el fet que tant la recuperació ambiental de la Trapa com la protecció d’altres espais naturals amenaçats necessiten el suport dels socis. La feina del GOB a la Trapa i la feina per la conservació d’espais naturals, les campanyes de territori o les nostres activitats de denúncia i protecció no serien possibles sense l’ajuda de socis i col·laboradors, voluntaris i entitats que ens donen suport. Aquest suport és vital i necessari per continuar. Ara més que mai, que la Trapa és de tots.

 


RESUM DE LES INICIATIVES SOLIDÀRIES A FAVOR DE LA TRAPA


• Músics de la Orquestra Simfònica de Balears juntament amb la Federació d’Associació de Veïnats de Palma varen organitzar tot d’una després de l’incendi un concert solidari a benefici del GOB al Barri del Rafal Vell de Palma en el que es van recollir donacions.

• El Bar Savoi de Palma va entregar tota la recaptació de la caixa del bar d’un dia de feina.

• Amb Cine Ciutat varen fer una campanya de donació de 10% de les altes de socis

• Gimnasio Woman - Baila por la Trapa. Aquest gimnàs va organitzar una diada de Ball amb recaptació íntegra pel GOB al CC S’Escorxador.

• Assoc One DMC Mallorca: Associació d'agències de viatges de congressos i viatges d'incentius va fer un donatiu d’1€ per cada client que visités Mallorca durant un període de temps.

• Leroy Merlin. Es va signar un conveni per a la cessió de material i eines necessaris a la recuperació de la finca. Es va realitzar també una cursa solidària a benefici del GOB.

• Caixa Colonya. Es rehabilitarà la casa dels forns de la Trapa com a espai d’acollida dels voluntaris gràcies a un ajut provinent dels dipòsits de l’Estalvi Ètic.

• L’Associació de músics de Pollença va fer un concert al setembre, la recaptació del qual va anar a benefici del GOB

• Acompanyarem l’Esporles Bàsquet Club en la celebració del seu 25è aniversari. La samarreta d’entrenament porta el lema “Torna la vida a la Trapa” durant tota la temporada 2013/2014

• La selecció femenina balear de futbol va fer un partit benèfic a favor del GOB

• L’Ateneu de Sta Margalida va fer un donatiu per la venda de les gerres de les festes de la Beata

• Projecte 25 i Bodegues Torres varen organitzar diferents tasts de vins, aquest darrer a la finca las Esencias de las Rotas d’Esporles

• El nou Espai Mallorca a Barcelona varen editar samarretes i postals a benefici del GOB.

• L’Associació COF de PINA va organitzar una cursa solidària a benefici de la Trapa

• L’Associació de Bombers de Palma han destinat les vendes del seu calendari 2014 a la recuperació de la Trapa

• Walk and talk. Aquesta empresa d’aprenenentatge d’idiomes va organitzar una excursió a benefici de la Trapa

• Associacions i empreses que han fet donatius: Successió Miró, GMA Consultors, el Much de Sineu, Joves del Pla, Associació COP de Pina.

• Grup Serra. Ha liderat una campanya de comunicació a tots els mitjans del Grup: Ultima Hora, Mallorca Magazin, Daily Bulletin, i Ultima Hora ràdio amb inserció de publicitat en diferents formats i idiomes.

• Malla. La empresa de publicitat exterior col·labora amb la campanya “Torna la vida a la Trapa”.

• Editorial Arrela ha inserit en el seu calendari 2014 publicitat de la campanya “Torna la vida a la Trapa”

• Els concessionaris Renault de Palma i Manacor varen fer una col·lecta entre els seus empleats per a la recuperació de la Trapa

• El magazine de l’Associació Arte en Rueda publica els anuncis de la campanya “Torna la vida a la Trapa”

• La empresa Vessants va decidir cedir 5€ per la venda de cada llibre “Playas y Puertos de Mallorca”

• Nombrosos artistes plàstics, fotògrafs, dissenyadors, cineastes, músics, escultors es varen apropar al GOB per oferir el seu granet d’arena i col·laborar amb la recuperació de la Trapa


Llegir 2257 vegades Darrera modificació el Dimecres, 26 Febrer 2014 18:11