La Trapa

28/07/2013. S’ha cremat la Trapa

El drama es repeteix. El foc ha cremat en hores l’esforç de moltes persones durant molts d’anys per restaurar ambientalment la Trapa. Haurem de tornar a començar.

28/07/2013. S’ha cremat la Trapa

El drama es repeteix. El foc ha cremat en hores l’esforç de moltes persones durant molts d’anys per restaurar ambientalment la Trapa. Haurem de tornar a començar.



A l’espera de l’extinció de l’incendi, aproximadament un 5% de la superfície cremada a les muntanyes d’Andratx correspon a La Trapa. Comprada pel GOB l’any 1980 amb les aportacions de socis i simpatitzants per salvar-la de la urbanització, i posada a disposició de tota la ciutadania per al seu gaudi. Un petit drama dins el gran desastre, però que lògicament ens dol especialment. I ja ho havíem viscut fa 19 anys: quan ja estàvem avançant cap a la seva recuperació arquitectònica i ambiental amb l’ajuda de molts, l’1 de juny de 1994 un gran incendi que cremà 1.266 hectàrees d’Andratx arrasà tota la Trapa. Ara la història es repeteix.

Ha canviat res en dues dècades pel que fa als incendis forestals a les Illes? Algunes coses. A la vista de les estadístiques [1] , precisament s’observa un abans i un després des de l’any 1994. La superfície cremada anualment ha baixat de forma general, si bé hi ha puntes importants alguns anys coincidint amb grans incendis. La millora de l’operatiu, i la potenciació de l’extinció amb mitjans aeris han contribuït a facilitar que els focs es controlin més aviat, tot i que en determinades condicions ambientals si el foc no es pot controlar en els primers moments pot assolir dimensions catastròfiques.

En canvi, observam com el nombre d’incendis anuals no baixa. Apagam més aviat, però no evitam que cada any s’iniciïn aproximadament els mateixos focs que fa 3 dècades. Alguna cosa falla. S’investiguen suficientment tots els incendis? Estam dedicant prou esforços a la persecució i processament judicial dels incendiaris? I a la difusió pública d’informació per evitar les imprudències? Es compleixen els requisits de protecció que han de tenir les edificacions i urbanitzacions construïdes a terrenys forestals? Reben els imprudents el tractament administratiu (o fins i tot penal) que mereixen?

Els incendis forestals tenen unes conseqüències ambientals terribles, però també econòmiques (què ens haurà costat apagar aquest darrer incendi?) i posen en risc vides de persones. Cal donar-los la importància que tenen, i esforçar-nos més en la seva prevenció.

En aquests moments es tramita un Pla Forestal de les Illes Balears que pretén establir una estratègia per al futur dels nostres boscos. La complexitat de la situació ho mereix, ja que les solucions intuïtives del tipus “s’han de fer nets els boscos” no sempre són ni factibles ni convenients. Confiam que el Pla que s’aprovi abordi com pertoca les mancances actuals i sigui integrat adequadament per les diferents polítiques sectorials que es solapen sobre les masses forestals.

Des de l’incendi de 1994 han estat incomptables els voluntaris, entitats, empreses i institucions que ens han ajudat per recuperar i conservar el patrimoni natural i cultural de la Trapa. Mai els podrem reconèixer a bastament el nostre agraïment. Ara la història ens torna col·locar al mateix desastrós punt de partida. Però després del cop i el dolor del moment, que ningú dubti que ens refarem aviat, i que no ens faltaran mans per tornar impulsar amb força la recuperació ambiental de la Trapa. Socis i simpatitzants són la nostra força, i sabem que podem confiar en ells.

Com hem exposat al començament, el nostre no és més que un petit drama dins un desastre ambiental de dimensions brutals. Ens solidaritzam amb totes les persones que han patit l’incendi de les seves propietats, i amb els andritxols i resta de ciutadans amb els que compartim la pèrdua de patrimoni comú (paisatge, biodiversitat, i moltes altres coses). Igualment volem transmetre el nostre més sincer agraïment a totes les persones que s’han esforçat per apagar el foc. A partir d’ara caldrà esforçar-se més, i no només a la Trapa, per recuperar la zona cremada i per evitar que catàstrofes com aquesta es tornin a repetir.

 


[1] http://bit.ly/1bZkgte

Tags: GOB, incendis forestals, la Trapa, serra de tramuntana

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents