Dimecres, 31 Juliol 2013 01:00

31/07/2013. Balanç de danys a la Trapa

El GOB fa una primera avaluació de la situació de la finca, per tal que socis i simpatitzants coneguin en detall els danys generats per l’incendi.

31/07/2013. Balanç de danys a la Trapa

El GOB fa una primera avaluació de la situació de la finca, per tal que socis i simpatitzants coneguin en detall els danys generats per l’incendi.Una vegada que el gran incendi que ha cremat una part important del ponent de la Serra de Tramuntana ha estat estabilitzat, el GOB ha realitzat una primera avaluació dels danys originats pel foc a la finca de La Trapa.

Recordem que La Trapa fou adquirida mitjançant petites aportacions de moltes persones, i en la seva recuperació ambiental han participat molts voluntaris durant molts anys. Aquest espai té per tant un caràcter especialment públic, amb un important component sentimental per a les moltes persones que d’una o altra forma s’hi han implicat des de la seva compra l’any 1980, a més a més dels milers de persones que l’han visitada i la coneixen. 

El foc ha afectat aproximadament la meitat de la superfície de la finca. S’ha salvat de les flames bona part del sector sud, que mira a Sant Elm i per on discorre la pujada dels dos accessos principals.  Igualment s’ha salvat del foc la major part de la superfície agrícola, que ocupa la vall de Sant Josep on també es troben les restes del monestir trapenc. Més enllà d’això, han quedat algunes petites taques de verd a diversos punts.


En vermell, zones cremades dins el perímetre de La Trapa

 

Han quedat  destruïts 6 dels 8 tancaments que s’havien realitzat per protegir la reforestació de les cabres assilvestrades i per allotjar el ramat de la finca (ase i ovelles).

Hem perdut la xarxa de distribució i impulsió d’aigua per a reguiu, i la motobomba.

S’ha cremat l’apiari, que des de fa anys estava produint mel de la finca i ajudava a la polinització de la vegetació i els cultius.

 


 

 

 


Afortunadament s’han salvat els fruiters (nespleres, pereres, codonyers, ginjolers, figueres, oliveres, cirerers, albarcoquers,...) a la zona agrícola, que tenen fonamentalment una funció d’aliment per a la fauna silvestre. El ramat (les ovelles i en Pep) estan bé, i afortunadament s’han salvat alguns redols de pinotells.

 

 

 

L’entorn de la baixada de la pista forestal cap a les cases es troba greument desestabilitzat, i ja han començat a redolar pedres i a caure terra.

Estam desbordats i emocionats per les mostres de solidaritat i de compromís d’ajuda. A hores d’ara més de 3.000 persones ja s’han adreçat a nosaltres oferint-se per col·laborar en la recuperació de la finca. Els volem transmetre el nostre immens agraïment.

Després de la valoració de danys, aviat començarem a planificar les intervencions prioritàries i a partir del setembre tenim previst començar a comptar amb l’ajuda dels voluntaris.

Tots junts ho aconseguirem. Gràcies!

Llegir 7190 vegades Darrera modificació el Dijous, 27 Març 2014 11:06

uneixtealgob