La Trapa

Pla de gestió

 

Índex

Informació general – Conèixes la Trapa?

Procés de participació – Què hi volem fer els propers anys?

Enquesta general

Resultats

Sessió 1, 1/9/16. Resum. Formulari de valoració i aportacions complementàries.

Sessió 2, 7/9/16: Agricultura. Formulari de valoració i aportacions complementàries.

 

 


 

Coneixes la Trapa?

 

la Trapa.jpg

 

L'any 1981 el Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Natura (GOB d’ara en endavant) va adquirir la finca de La Trapa (a Andratx). La compra es va realitzar per subscripció popular, i a més de les aportacions de centenars de persones i d’algunes entitats privades va incloure la realització de subhastes d'obres d'art, exposicions, concerts, loteria i moltes altres iniciatives.

La Trapa ha sofert transformacions de la mà de l’home al llarg dels segles. En bona part la seva configuració actual està determinada per l’arribada dels monjos trapencs l’any 1810, els quals hi edificaren un monestir que incloïa la majoria de les construccions de la finca.

Al llarg del segle XX les terres han passat per diversos models de gestió o inactivitat en funció dels diferents propietaris de la finca, esdevenint en la conseqüent desmillora de les edificacions existents i canvis en l’ús del sòl.

A partir de l’any 1981 i fins a l’actualitat la titularitat de la Trapa és troba en mans del GOB, tot i que amb una clara vocació pública, i la seva gestió hi ha anat encaminada. Així, des de la compra de la finca les línies d’actuació han perseguit fonamentalment la restauració arquitectònica i la recuperació agrícola i forestal, possibilitant alhora el gaudi públic i fomentant l’educació ambiental.

En qualsevol cas és el paisatge espectacular de la Trapa, com a finca de muntanya i com a mirador sobre la mar i sa Dragonera, l’atractiu que motiva la visita de més de 15.000 persones cada any.

Actualment s’hi desenvolupen diverses activitats gestionades pel GOB, entre les quals podem citar:

  • Jornades i camps de voluntariat

  • Activitats d’educació ambiental per a escolars i grups organitzats

  • Recuperació dels marges de paret seca

  • Recuperació de part de les cases de la Trapa

  • Recuperació i manteniment agrícola, inclosa l’apicultura

  • Reforestació i conservació forestal

  • Seguiment de la biodiversitat

  • Informació i ordenació de l’ús públic

  • Tasques de manteniment

A més, l’espai és un destí molt freqüentat per senderistes i amants de la naturalesa, que hi troben un ambient de tranquil·litat i amb unes vistes excepcionals molt a prop del nucli urbà de Sant Elm.

 
 

Què hi volem fer els propers anys?

 

Per respondre a aquesta qüestió, i poder abordar les tasques de forma fonamentada, estam impulsant la redacció d’un Pla de Gestió de la Trapa i així poder comptar amb una eina renovada i actualitzada que els gestors puguin utilitzar per a l’aplicació de mesures de gestió i conservació, i per a l’avaluació i seguiment de les mateixes. El fonament bàsic del pla és la conservació dels valors naturals, etnològics i patrimonials de la finca, mitjançant mesures de gestió i indicadors avaluables.

Així, per a poder definir el objectius i mesures més convenients s’ha considerat que el més adient és fer-ho de manera participada, comptant amb el parer d’aquelles persones i entitats coneixedores de la finca, les seves necessitats, problemàtica i potencialitats, i també comptant amb l’opinió de tots els ciutadans que vulgui n participar d’aquest projecte comú.

 

Aquí tens el calendari de reunions, a les quals et convidam a participar!

Les sessions es celebren al nostre local (Manuel Sanchis Guarner, 10 baixos, Palma) a les 18h.

 

 

Com a primera passa en el marc d’aquest procés participatiu, hem elaborat una breu enquesta que ens agradaria molt poguessis omplir. La teva opinió ens interessa molt!

 

Clica aquí per omplir l'enquesta.

 

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents