Valors de La Trapa

Tot hi haver patit un terrible incendi forestal al 1994, a la Trapa hi trobem una vertadera antologia dels valors naturals i culturals de la Serra de Tramuntana:

Patrimoni natural

Hi ha una magnífica representació de les espècies animals i vegetals de la Serra, on destaca la presència de 16 plantes endèmiques i de 14 varietats d’orquídies en una combinació de garriga d’ullastre i garriga de romaní i xiprell.

A la Trapa han estat observades 80 espècies d’aucells com ara el falcó (Falco peregrinus) o el corb (Corvus corax). També i crien el busqueret coa-llarg (Sylvia balearica), o el virot petit (Puffinus mauretanicus), espècies endèmiques de les Illes Balears.

 
 

 

Patrimoni Cultural i Històric

La Trapa rep el seu nom de la comunitat de monjos trapencs que s’hi instal·laren al 1810, fugint de la revolució Francesa. Varen transformar la vall i construïren un conjunt d’elements lligats a l’arquitectura rural on destaquen un monestir amb una capella, tallers de ferreria i fusteria, cuina amb forns i el molí de sang.

Per millorar l’explotació agrícola i disposar de sòl fèrtil, varen construir un seguit de marges. Altres elements arquitectònics son els forns de calç, l’era de batre, un safareig, rotlles de sitja i sobretot un enginyós sistema de captació d’aigua format per tres fonts de mina, el que proveeix l’aigua a la finca al llarg de l’any.

Patrimoni paisatgístic
Les tres petites valls que conformen la finca, els Puntals, el conjunt de marjades a la vall de Sant Josep, les vistes a Sa Dragonera des del mirador, fan de la Trapa un lloc idíl·lic que permet gaudir d’un entorn privilegiat i d’un conjunt ben conservat d’elements del paisatge de la Serra de Tramuntana.