Divendres, 11 Mai 2012 02:00

11/05/2012 La Plataforma Salvem Andratx denuncia les conseqüències del descontrol urbanístic al Port d'Andratx

11/05/2012 La Plataforma Salvem Andratx denuncia les conseqüències del descontrol urbanístic al Port d'Andratx

Un informe de la Conselleria de Medi Ambient apunta la Urbanització de Can Borràs i els vessaments de la depuradora, com a principals causes de la contaminació del torrent des Saluet denunciat per la Plataforma


11/05/2012 La Plataforma Salvem Andratx denuncia les conseqüències del descontrol urbanístic al Port d'Andratx

Un informe de la Conselleria de Medi Ambient apunta la Urbanització de Can Borràs i els vessaments de la depuradora, com a principals causes de la contaminació del torrent des Saluet denunciat per la Plataforma


El 27 d'abril de 2011, la Plataforma Salvem Andratx va denunciar davant de la Conselleria de Medi Ambient el vessament d'aigua residual de la depuradora directament al torrent de Saluet i que, els dies de pluja aquest fet era encara més evident (l'aigua de pluja mesclada amb la bruta corria pel torrent i inclús damunt del passeig peatonal situat devora de la carretera del Port).

A 14 de març de 2012 foren rebudes des de la Direcció Gral. de Recursos Hídrics, depenent de la Conselleria de Medi Ambient, i com a conseqüència de la denúncia esmentada, els resultats i l'informe de l'analítica de l'aigua d'alguns dels pous de la zona del camí des Prat de Port d'Andratx. El torrent de Saluet passa per aquesta zona.

L'informe conclou que la contaminació dels pous més superficials - que agafen aigua de l'aqüífer situat a la roca quaternària, amb més porositat - i degut a causes diverses, entre elles la Urbanització de Can Borràs on actualment hi estan fent la xarxa de clavegueram (la contaminació ha estat causada, precisament, per la manca de clavegueram ) i els vessaments d'aigües brutes de la depuradora. L'informe també deixa constància de la contaminació recent a les aigües superficials i no descarta la possibilitat d'una futura contaminació dels pous més profunds.

L'informe explicita la necessitat de repetir la campanya de mostreig en tres mesos per fer el seguiment de la qualitat de la zona, i recomana agilitzar els tràmits per tal d'ampliar la EDAR d'Andratx per part de l'ABAQUA.

Malgrat aquest informe de la pròpia Conselleria, a dia d'avui, no hi ha hagut repetició dels mostrejos ni es té constància de què ABAQUA hagi iniciat el projecte d'ampliació de l'EDAR i les evidències de contaminació segueixen sent paleses.

La Plataforma denuncia que els excessos urbanístics del Port d'Andratx tenen conseqüències directes sobre la contaminació de l'aigua dels pous de la zona i del torrent de Saluet. El torrent des Saluet, desemboca a la zona humida d'es Saluet a uns 100 o 150 metres de la línia de costa i que fou declarada àrea Natural d'Especial Interès (ANEI) per la Llei d'espais naturals (LEN). La matèria orgàica provinent d'aquests abocaments reiterats, quedarà dipositada al llit del torrent, i en tornar-hi a córrer l’aigua tots aquests nutrients entraran dins de la zona humida. La presència d’elevats continguts de matèria orgànica a les aigües és un greu problema, ja que genera un gran creixement d’algues que fan que la llum del sol no arribi al fons de les zones inundades, i així s’impossibilita el creixement d’importants plantes aquàtiques que serveixen d’aliment per a moltes espècies animals.

Llegir 2981 vegades Darrera modificació el Dijous, 24 Mai 2012 11:37

Enguany tenim un repte, llançam la ILP "Avui per demà" per garantir el benestar de les generacions futures. Entra a http://avuiperdema.org i informa't de com pots contribuir al canvi.

Necessitam la teva signatura i la teva implicació!

uneixtealgob