Dimecres, 29 Mai 2013 13:12

29/05/2013. EL GOB denuncia que el conseller Company "condemna" el futur de l'aigua a Mallorca

Els canvis en el Pla Hidrològic impliquen desprotecció, desregulació i manca de control per afavorir sectors amb interessos sobre la gestió de l'aigua i urbanístics

 

 

 

29/05/2013. EL GOB denuncia que el conseller Company "condemna" el futur de l'aigua a Mallorca

Els canvis en el Pla Hidrològic impliquen desprotecció, desregulació i manca de control per afavorir sectors amb interessos sobre la gestió de l'aigua i urbanístics

_____________________________________________________________________________________________________________________­­­­­­­­­­­

 

El GOB va presentar ahir al·legacions a les modificacions introduïdes al Pla Hidrològic pel Sr. Conseller Biel Company.

El GOB alterna de les nefastastes conseqüències dels canvis introduits

El Sr Biel Company, s'ha "passat pel forro" el procés de participació pública de ciutadans i actors implicats que va durar més d'un any i que va culminar amb un text àmpliament consensuat, aprovat inicialment al 2011. El 14 d'octubre de 2011, quan sols mancava l'aprovació definitiva del Ministeri de Medi Ambient Rural i Marí, el Conseller Company, va sol•licitar la suspensió de la tramitació i a al·legant una falsa necessitat de participació, va tornar a posar a exposició al públic el text, perquè determinats sectors que veien condicionades les seves possibilitats de negoci derivades de les mesures que s'imposaven per garantir la sostenibilitat del recurs, poguessin imposar per la porta de darrera les seves condicions i disfrassar-ho de "participació".

Així, com ja va denunciar el GOB al 2012 i ara ha quedat palès al text que ha tornat a exposar al públic les modificacions responen exclusivament a garantir els privilegis dels sectors contraris a la implantació de controls sobre la gestió de l'aigua i contraris a una regulació clara i efectiva del recurs.

El nou text, que desbanca el que va conduir a l'aprovació inicial al 2011, amb una tramitació exemplar des del punt de vista de participació pública en el procés d'elaboració, implica:

 

  1. Eliminar la major part de mesures bàsiques i complementàries per millorar l'estat de les masses d'aigua que preveia el pla aprovat al 2011: control de captacions, requisits per fonts puntuals de contaminació, per fonts difoses, per instal·lacions industrials, per contaminació accidental de benzineres, contaminacions derivades d'activitats agrícoles, vessaments de depuradores i sistemes autònoms de depuració, gestió xarxes clavegueram,...
  2. Elimina les normes tècniques per a fer sondejos i estableix distància fixa de 100 metres entre captacions independenpent d'on afecti. Això implica que es podrien triplicar els pous existents. A més ara, això pot afectar a qualsevol massa d'aigua independentment de que estiguin en risc, sense establir valors màxims d'extracció.
  3. Es rebaixa la protecció en els perímetres de captació per a abastament d'aigua.
  4. La desprotecció de zones humides periurbanes on el GOB denuncia que hi ha promotors interessats en edificar solars: és una realitat a Ses Fontanelles, l'Ullal, Porto Petro, Maristany Ses Feixes (Eivissa) i pot ser alguna més.
  5. Disminució de la protecció dels torrents; no es consideren com a espais connectors
  6. S'el.liminen les obligatorietats de qualsevol mesurea de gestió de la demanda, tant urbana com agrícola

 

 

Incompliment de la Directiva Marc de l'Aigua i procés viciat.

L'actual Pla Hidrològic incorre en l'incompliment en diversos aspectes de la Directiva Marc sobretot pel que fa als principis de la DMA (aconseguir un bon estat químic i ecològic de les aigues superficials i químic i quantitatiu de les aigues subterrànies i una explotació sostenible del recurs). De fet, fa incumplibles objectius obligatoris establerts per la DMA i no només això sino que els contradiu.

Tampoc la compleix amb les exigències de transparència i pariticipació pública perquè el nou pla incorpora canvis subtancials que condicionen, més aviat, condemnen el futurs de l'aigua a Mallorca i no han fet com pertoca la tramitació ambiental que s'ha intentat salvar presentant un ridícul document (anex a l'ISA) de comparació fet per la pròpia conselleria amb els canvis introduits sense justificar-los tècnicament, ni amb estudis que avalin aquests canvis.

 

Podeu consultar les al·legacions completes clicant aquí

Llegir 2529 vegades Darrera modificació el Dijous, 18 Juny 2015 22:43

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.