Aigua

El GOB demana un full de ruta per a la renaturalització dels torrents de Palma

El repte climàtic indueix a la necessitat de renaturalitzar les ciutats, i els torrents són un element clau per a l’ecosistema urbà.

 

La gestió dels torrents de Palma és motiu de problemàtica ambiental de forma reiterada. Per una banda, els abocaments incontrolats i la manca de neteja ecològica dels torreis i per l’altra, la gestió que EMAYA fa d’aquests espais sense tenir en compte el potencial ecològic, aplicant vies d’intervenció que desnaturalitzen i allunyen a la flora i a la fauna d’una de les vies aquàtiques més importants que transcorren per la ciutat i que podria nodrir-la de biodiversitat i equilibri naturalístic. Aquests dies s’ha pogut constatar el color de l’aigua que baixa pel torrent de Sa Riera i que és una mostra de l’excés de cloració de les aigues del torrent que s’acaben abocant a la mar. 

 

L’orígen del problema

La sobreexplotació dels pous i aqüífers del Llevant de Palma i na Burguesa ha provocat la seva salinització. Aquesta aigua salobre és sotmet a un procés de potabilització per osmosi inversa a l’Estació de Tractament d’Aigües Potables (ETAP) de Son Tugores i l’aigua de rebuig del procés de potabilització, amb una alta concentració de clorurs, és bombada fins a la part alta del torrent de la Riera a l’alçada de l’encreuament del Camí Jesús, per acabar abocada al Port.

Al contacte amb la llum, en aquestes aigües proliferen les algues i per evitar-ho, al llarg del recorregut de l’aigua fins al port, on desemboca el torrent, es troben diversos punts de tractament agressiu amb aplicació de clor que contribueixen, no només a eliminar les algues, sinó a eliminar qualsevol tipus de flora i fauna aquàtica que pogués haver-hi al torrent. A més, aquesta aigua amb clor s’allibera directament a la mar.

Des del GOB demanam:

a) per una banda, que es revisi el protocol de tractament d’aigües al seu pas pel centre de la ciutat, es redueixi l’ús de dessalinitzadores i potabilitzadores i es faci una gestió més integral i sostenible de les aigües potabilitzades i del cicle de l’aigua a la Ciutat.

b) també reincidim en la petició a l’Ajuntament de Palma , que ja vàrem fer fa uns mesos, perquè plantegi un full de ruta en aquesta legislatura per a tots els torrents, els espais i zones naturals del nucli de la capital per tal de gestionar-les atenent el seu valor ecològic i apostant per recuperació natural que es mereixen.

Exemple de proposta de renaturalització feta per Ecologistas en Acción pel tram del Rio Manzanares que discorre per un caixó de formigó.

 

El repte climàtic indueix a la necessitat de renaturalitzar les ciutats, i els torrents són un element clau per a l’ecosistema urbà. El fet de discórrer per un caixó d’hormigó poc té a veure amb el que és un torrent viu. La proposta del GOB aposta per revertir aquesta situació i passar de tenir un canal d’evaquació d’aigua a uns torrents vius. Això podria aconseguir-se amb una neteja de les lleres dels torrents, la creació de voreres i plantació d’arbres i arbusts autòctons de ribera, entre altres actuacions tendents a gestionar els torrents com a espais de biodiversitat dins la Ciutat. 

 

Tags: emergència climàtica, emergència ecològica, renaturalització, sa Riera, Torrents Palma

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents