Territori i urbanisme

Territori i urbanisme (520)

L'entitat realitza un seguiment dels planejaments, projectes urbanístics i les normes que afecten a l'ordenació del territori amb l'objectiu d'analitzar i difondre les repercussions que poden tenir sobre el territori i els recursos naturals. En aquest sentit, el GOB compta amb un gran nombre d'experts voluntaris que analitzen les implicacions dels projectes i iniciatives més significatives. Per altra banda, el seguiment i denúncia de la indisciplina urbanística és també un dels pilars en que es fonamenta l'activitat d'aquesta àrea.

El GOB a més, és actualment present en diferents organismes i consells assessors on s'avaluen aquests tipus de projectes des del punt de vista tècnic: Ponència Tècnica d’Urbanisme del Consell de Mallorca, Gerència d’Urbanisme de l'Ajuntament de Palma, Comitè d’Avaluacions d’Impacte Ambiental, Ports de les Balears... El GOB defensa sempre la necessitat de contenció del creixement qüestionant determinades infrastructures, reclamant la necessitat d'establir sostres i quotes de creixement, la protecció del sòl rústic, i l'aplicació efectiva de la disciplina urbanística.

 

Què s’ha avançat, on no s’ha arribat i el que queda per fer.

Proposam un “Pacte social per a la transformació radical del model territorial”

I en una mirada específica a la Serra de Tramuntana: proposam la desclassificació de tots els urbanitzables de la Serra de Tramuntana que no tenguin dotació completa de serveis.

Port des Canonge, cala Deià, Bungalow, casetes des Capellans, piscina Mar i Paz... són exemples de les resistències a perdre les concessions per instal·lacions i estructures ubicades al domini públic. Els usos, lucratius o particulars, al domini públic no poden ser defensats per les institucions i partits amb arguments històrics o patrimonials, que amaguen la realitat dels usos privatius que es pretenen perpetuar en aquests espais.

Resulta sorprenent que la majoria municipal hagi aprovat en el Ple Municipal de l’Ajuntament de Palma iniciar els tràmits administratius per a incloure l’edifici on hi ha el restaurant El Bungalow de Ciutat Jardí en el catàleg municipal d’edificis amb interès patrimonial amb la única intenció d’evitar la retirada del domini públic marítim terrestre d’una edificació il·legal i il·legalitzable segons la legislació de costes.

Aquest divendres passat va tenir lloc a la Casa de Cultura d'Alcúdia una reunió amb socis de l'entitat per abordar els conflictes territorials i ambientals que el GOB treballa al municipi.

Consideram que PSOE, MES i PODEM no poden avalar una operació sense cap fonament, sense anàlisi d'alternatives i evitant el procés de participació en un entorn tan sensible i vulnerable com cala Agulla. 

El GOB ha denunciat davant l'Ajuntament de Pollença i Turisme la construcció de nova planta de l'hotel Formentor per no disposar de llicència urbanística ni autorització de l'administració turística, ja que les llicències existents només autoritzen projectes de reforma i ampliació, però no de nova construcció des de la cimentació.

El GOB va abstenir-se en la votació del darrer Ple de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS): celebram els avanços cap a la desturitització de les inversions, però seguim qüestionant els fons i les formes en l’aplicació de l’impost.

Pàgina 1 de 44

Enguany tenim un repte, llançam la ILP "Avui per demà" per garantir el benestar de les generacions futures. Entra a http://avuiperdema.org i informa't de com pots contribuir al canvi.

Necessitam la teva signatura i la teva implicació!

uneixtealgob