Dimecres, 18 Mai 2022 16:46

28 anys del conflicte jurídic i urbanístic per salvar ses Covetes

El passat 2 de maig es va fer pública la sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears de 08.02.2022 que desestimà la demanda d'indemnització per import de  11.311.472,55 € - més els interessos des del 13.06.2014 - que demanaven els promotors dels apartaments de ses Covetes, per l'anul·lació de la llicència que els permetia la construcció de 68 apartaments, una piscina i un bar-restaurant.

Es posava així punt i finat al conflicte territorial de ses Covetes (Campos - Es Trenc) després de 28 anys de lluita social ecologista i la feina incansable dels missers del GOB que durant anys han defensant els arguments urbanístics i jurídics contra la llicència municipal otorgada per l'Ajuntament de Campos al 1992. 

Fem història

Aquest problema va començar el dia 13.04.1992, quan l'Ajt. de Campos atorgà la llicència il·legal a la entitat mercantil TERRUSAN S.A. per la construcció de 68 habitatges, una piscina i un bar-restaurant en 13 parcel·les del nucli de població de Ses Covetes, amb un pressupost de 422.155.640 pessetes, segons sol·licitud presentada davant l'Ajuntament en data 10.04.1992.

Després de l'incompliment del pagament de l'hipoteca per part del titular de l'entitat mercantil, la llicència d'obres pasà a la titularitat de Caixabank, qui la va vendrea l'entitat de capital alemany Marina Ernst SA.

Al 1994 Marina Ernst SA va iniciar la construcció dels 13 blocs d'edificis situats damunt de la platja d'Es Trenc. L'argumentació per concedir la llicència es basava en el PGOU de Campos de 1974 i una delimitació de sòl urbà de 1987.  Després de detectar múltiples irregularitats en la tramitació del projecte que ja havia aixecat les alarmes per l'elevat impacte, el GOB i el PSM començaren accions jurídiques i ciutadanes per aturar aquesta barbaritat. Al mes d’abril de 1995 les obres s’aturaren per resolució dels tribunals. Quan el PSM i el GOB aconseguiren la suspensió judicial de les obres, Marina Ernst entra en fallida i aparegué un grup d'empresaris, encapçalat per Sebastià Sagreras senior, “Peixet” qui comprà la sindicatura de la fallida, amb la voluntad d'aconseguir la indemnització municipal per l'anul·lació de la llicència d'obres.

Aleshores havia començat una dura batalla jurídica entre el Consistori de Campos i una empresa immobiliària per una banda, i el GOB i el PSM per l’altre.

Del 1995 ençà, han estat prop de 20 les resolucions judicials que han afectat a Ses Covetes, gairebé totes en el mateix sentit, i que confirmaven la il·legalitat dels apartaments i la protecció estricta de la zona.

Entre les nombroses resolucions judicials cal destacar:

-la suspensió de les obres decretades pel TSJB l’any 1995,

-les sentències de l’Audiència Nacional i del Tribunal Suprem que ratifiquen la servitud de protecció de 100 m d’amplada a la zona de Ses Covetes

-les sentències del TSJB i del TS que anul·len la llicència d’obres els apartaments.

-les ordres de demolició, dictades pels tribunals i executades el 2013

I finalment, la no indemnització per les obres i per la llicència.

Satisfacció en el GOB i agraïments

Com és bo d’imaginar el GOB celebra el final definitiu d'aquest llarg conflicte. Igualment volem manifestar el nostre agraïment a tants de socis i amics que al seu dia varen aportar doblers per poder fer front a l’aval bancari per aturar les obres - 20 milions de pessetes - i a tots aquells socis i sòcies que segueixen avui fent possible la tasca imparable del GOB en la defensa del territori.

Per últim volem deixar constància del fet substancial que ha permès arribar fins aquí i ha estat la tasca extraordinària duita a termes pels nostres missers. La seva competència i la seva constància han estat claus per envestir aquesta realitat processal i redreçar aquesta despropòsit urbanístic de l'Ajuntament de Campos. 

Llegir 237 vegades

Enguany tenim un repte, llançam la ILP "Avui per demà" per garantir el benestar de les generacions futures. Entra a http://avuiperdema.org i informa't de com pots contribuir al canvi.

Necessitam la teva signatura i la teva implicació!

uneixtealgob