Territori i urbanisme

30/06/2011 El GOB adverteix que a plantejar el golf de Son Baco i altres macroprojectes a Campos és una greu irresponsabilitat.

30/06/2011 El GOB adverteix que a plantejar el golf de Son Baco i altres macroprojectes a Campos és una greu irresponsabilitat.
Després del pacte, contra tot pronòstic, de +Acció i PP per presentar una moció de censura a l’actual batlle i fer-se amb el control de l’Ajuntament de Campos, resorgeixen grans projectes de destrucció territorial: el camp de golf de Son Baco,  l’autopista LLucmajor – Campos, el Balneari de Sa Font Santa…

Dijous, 30 de juny de 2011



El GOB adverteix que a plantejar el golf de Son Baco i altres macroprojectes a Campos és una greu irresponsabilitat.
Després del pacte, contra tot pronòstic, de +Acció i PP per presentar una moció de censura a l’actual batlle i fer-se amb el control de l’Ajuntament de Campos, resorgeixen grans projectes de destrucció territorial: el camp de golf de Son Baco,  l’autopista LLucmajor – Campos, el Balneari de Sa Font Santa…


______________________________________________________________________



Com pot plantejar-se des d’un programa de govern, l’impuls d’un projecte que incompleix la normativa urbanística i d’ordenació del territori? A Son Baco, pel fet d’estar dins Sòl Rústic Forestal, no s’hi pot fer un camp de golf, i això ho diuen les Directrius d’Ordenació del Territori,  la Llei de Sòl Rústic i les pròpies Normes Subsidiàries de Campos (1991).



Aquest projecte consta d’un camp de golf de 18 forats, amb una seu social, una casa de vigilants, un hotel, 12 edificis d’apartaments, una cafeteria, un pavelló de vestuaris, una piscina d’uns 350 m2 i diverses pistes de tenis. En total unes 328 places turístiques noves que afecten prop de 300 hectàrees, bona part d’elles formades per un ullastrar en molt bon estat de conservació.



El GOB, va presentar un recurs d’alçada al 2006 contra l’aprovació definitiva de la declaració d’interès general del camp de golf i l’hotel a Son Baco, davant el Consell Executiu del Consell de Mallorca. El GOB sempre ha manifestat la seva oposició a la construcció d’aquest tipus d’equipaments amb l’oferta turística complementària, amb l’afegitó que aquesta se situa dins sòl rústic, una part del qual és forestal.  Entre les consideracions jurídiques que fonamentaven el recurs hi havia «la prohibició de crear nous nuclis de població separats dels existents», com diuen les Directrius d’Ordenació del Territori, DOT.



També s’assenyalava l’incompliment de la llei de sòl rústic, ja que ni el projecte ni l’estudi preliminar d’avaluacions d’impacte ambiental, no aportaven cap tipus de justificació per a ubicar a Son Baco el camp de golf i el complex hoteler.



L’ACTIVACIÓ ECONÒMICA DE CAMPOS HA DE PASSAR PER LA SOSTENIBILITAT



Campos és un dels pocs municipis de Mallorca que gairebé no han urbanitzat la seva costa. Això sense dubte té unes implicacions econòmiques, almenys a curt i mig termini, sobre les economies locals. Fa anys que Campos reclama mesures compensatòries que reconeguin aquesta situació, ja que el bon estat dels seus espais naturals fa un servei important però fins ara ignorat pel negoci



Davant això, el GOB considera que cal que sigui reconeguda i compensada com a tal l’aportació del municipi de Campos a l’economia turística de Mallorca; recordem que Es Trenc és la platja més coneguda i una de les més hermoses, i és una de les postals més venudes com imatge de la Mallorca natural i atractiva. Però quest desenvolupament econòmic de Campos no s’ha de fonamentar en usos que van precisament en sentit oposat als atractius naturals del municipi: els camps de golf a més de no aportar cap component distintiu i únic (ja en tenim 23 a Mallorca) impliquen la continuació del tipus de desenvolupament que precisament hem d’evitar (transformació i urbanització de grans extensions d’àrees naturals i rurals ben conservades).



EL FUTUR ESPAI NATURAL D’ES TRENC–SALOBRAR DE CAMPOS POT SER UN NOU MOTOR DE DESENVOLUPAMENT



Aquest important espai natural requereix l’impuls immediat del procediment d’elaboració de Pla d’Ordenació de Recursos Naturals (PORN) amb l’objecte d’atorgar-li una figura de protecció (parc natural, reserva natural, etc).



La protecció d’aquest espai i la seva promoció com a destinació per a turisme naturalístic pot oferir noves possibilitats de desenvolupament econòmic a Campos. Per posar un exemple ben proper, el Parc Natural de s’Albufera atreu cada any milers de visitants interessats en observar ocells, que s’hospeden als allotjaments turístics de la badia d’Alcúdia i acudeixen bàsicament en temporada baixa. Igualment, la declaració d’un espai protegit pot oferir moltes possibilitats a empreses dedicades a activitats esportives, excursionistes i naturalistes.



Per tot això, reclamam al nou Govern que enllesteixi aviat el PORN d’Es Trenc-Salobrar de Campos, i doni a Campos totes les eines i suport necessari per implantar a la zona una activitat turística sostenible lligada a la conservació d’aquest espai natural.

 

Tags: campos, camps de golf,, es trenc, salobrar de campos, son baco

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents