Territori i urbanisme

31/08/10 El GOB mira amb recel el Pla de Reconversió Integral de la Platja de Palma

Des del GOB s’està estudiant la documentació i es preveu presentar-hi al·legacions tant des del punt de vista urbanístic, com des del punt de vista de conservació dels enclavaments naturals, especialment, Ses Fontanelles.

 

Dimarts, 31 d’agost de 2010

El GOB mira amb recel el Pla de Reconversió Integral de la Platja de Palma
Des del GOB s’està estudiant la documentació i es preveu presentar-hi al·legacions tant des del punt de vista urbanístic, com des del punt de vista de conservació dels enclavaments naturals, especialment, Ses Fontanelles.


El GOB està estudiant en profunditat els informes relatius a Pla de Reconversió Integral de la Platja de Palma. Atenent les primeres reaccions dels veïns de Can Pastilla i  l’esperada solució per a la zona humida de Ses Fontanelles, el GOB està analitzant els processos que afecten en concret aquests dos àmbits, però també el projecte global de reconversió que es pretén dur a terme.



És evident que, en primera instància podem estar d’acord amb la necessitat de reconversió d’espais urbans existents i degradats. En aquest sentit, un projecte de transformació urbanística que, a més, tengui present el repte del canvi climàtic, tant des del punt de vista de transport i mobilitat, com des del punt de vista dels aspectes energètics de les noves edificacions i activitats econòmiques de la zona, hauria de ser un projecte ben rebut perquè sabem que la pitjor amenaça ecològica prové de llocs d’intensa “producció turística”.



En aquest sentit, per tant, i a grans trets, el GOB es manifesta partidari de l’esponjament, la creació d’espais lliures públics, la disminució de places turístiques, la impossibilitat de que els establiments hotelers puguin residencialitzar-se (canvi d’usos) i el reaprofitament del que ja està edificat amb mesures d’estalvi d’energia i materials. En principi, si la reconversió es fes d’acord amb els principis inspiradors d’aquesta escomesa, hauríem d’aconseguir aturar la pressió sobre els espais naturals i rurals amenaçats pel nou creixement urbanístic.



Un primer punt conflictiu: on és el manteniment de la idiosincrasia mediterrània, des del punt de vista urbanístic?

Can Pastilla i S’Arenal de Llucmajor tenen barris de plantes baixes d’ús residencial de baixa densitat. Una de les propostes més controvertides esbuca una d’aquestes illetes sencera a Can Pastilla. Sembla clar que es tria perquè ofereix menys “resistència” que intervenir sobre una illeta més densa i congestionada, com ara als racons més degradats d’espais purament turístics.  Si s’elogia l’urbanisme a escala humana i l’ambient ben conservat de llocs com Can Pastilla, no és allà on és més necessari intervenir; sino als indrets més degradats per esponjar-los i convertir-los vers un urbanisme més “amable”.



Noves hectàrees de creixement.

Sí bé, com ja hem esmentat, l’objectiu de la reconversió hauria de ser evitar la pressió de nous creixements, la realitat del projecte és la previsió de prop de 100 noves hectàrees de creixement precisament en les zones menys denses: Can Pastilla, la Porcíncula i el torrent des Jueus.



Alerta amb Ses Fontanelles

Tot i haver fet efectiva la protecció bàsicament de la zona inundada de la zona humida de Ses Fontanelles i per tant la protecció de 32ha, el projecte també hi preveu una sèrie d’infrastructures que condicionaran el futur de la zona humida: un centre comercial, un intercanviador de transport públic (tranvia-bus), el CCM (Centre de consolidació de mercaderies) i un PTM (punt de transferència de mobilitat io aparcament dissuassori), un aviàrium i un aparcament a Ses Fontanelles.



A la vista doncs, d’aquestes primeres impressions, es crea un cert recel davant de les actuacions projectades i caldrà avaluar-les en profunditat, atenent l’abast de les seves possibles implicacions urbanístiques, socials i ecològiques.

Tags: palma, platja de Palma, ses fontanelles

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents