Dissabte, 09 Novembre 2013 09:40

9.11.2013. EL GOB demana al Ministeri que destarti l'amplicació del CMMolinar per l'elevat impacte que representa l'ampliació.

El Club Marítim del Molinar (el més antic de Balears) promou un projecte que implica passar de 75 a 315 amarraments i augmentar un 734%l'ocupació total (terrestre i sobre l'aigua) del port.

9.11.2013. EL GOB demana al Ministeri que destarti l'amplicació del CMMolinar per l'elevat impacte que representa l'ampliació.

El Club Marítim del Molinar (el més antic de Balears) promou un projecte que implica passar de 75 a 315 amarraments i augmentar un 734%l'ocupació total (terrestre i sobre l'aigua) del port.

_________________________________________________________________________________________

El GOB ha resposta així a la petició per part del Ministeri sobre l'avaluació de l'impacte ambiental del suposat projecte de "millora i remodelació" de les instal•lacions del club marítim del Molinar.

En realitat es tracta d'una projecte d'ampliació de grans dimensions que desfigurarà la barriada del Molinar i generarà uns impactes inassumibles per aquesta històrica barriada de Palma i pel seu litoral i per això demana la retirada del projecte.

Un projecte desmesurat i injustificat

Rera un suposat projecte de millora i remodelació del port, el Club Marítim del Molinar promou un port de grans dimensions sense cap tipus de justificació de la seva necessitat ni idoneïtat.

En el document que hem tingut oportunitat d'analitzar no apareix cap justificació relativa a la suposada necessitat ni de l'increment del nombre d'amarris proposat - dels 75 actuals passem a 315 proposat, la qual cosa implica un increment d'un 420%, ni de l'important increment de l'ocupació terrestre ni del brutal increment de la làmina d'aigua de les noves instal•lacions, que pretenen un augment de més d'un 734% respecte de l'actual. Les instal•lacions passarien d'ocupar una superfície de 9.991 m2 actualment a 73.343 m2 pel projecte proposat.

 

Viista general del projecte i comparativa amb les instal•lacions actuals

 

Les instal•lacions pretenen a més construir una piscina en el Club Marítim i una pista de paddle.

 

Un litoral amb prou ofereix d'amarraments

D'altra banda, val la pena ressaltar que en la línia de costa del municipi de Palma que va des de Cala Major a Ca Pastilla i que abasta 13 km lineals, ja hi ha 7 clubs nàutics amb un total de 2699 amarris.

- Club Naútico de Cala Nova (214 amarris i eslora fins a 16 m.)

- Club de Mar (575 amarris i eslores de fins a 350 m)

- Real Club Nàutic de Palma (971 amarris i eslora fins a 40 m.)

- Club Nàutic del Portixol (288 amarris i eslora fins a 8 m.)

- Club Nàutic del Molinar de Llevant (75 amarris i eslora fins a 8 m.)

- Club Nàutic de Cala Gamba (250 amarris i eslora fins a 12m.)

- Club Nàutic de Ca Pastilla (326 amarris i eslora fins a 20 m.).

 

Visió general de l’impacte del projecte sobre el litoral

 

Impactes del projecte

El projecte implicaria un greu impacte sobre els valors històric, sentimental, emblemàtic i turístic que té el CM del Molinar per a un barri petit com aquest. Uns impactes, que sumats als impactes ambientals i paisatgístics, preocupen a veïns i associacions del barri i en general, de la ciutat de Palma i contra el qual ja s’han manifestat associacions com ARCA i OCEANA.

Saturació per l'increment de vehicles: malgrat les places d'aparcament que contempla el projecte, a causa de les característiques urbanes del barri (carrers molt estrets i escasses places d'aparcament), aquest no tindria capacitat d'absorbir l'increment de vehicles que suposaria l'arribada d'usuaris a un club nàutic d'aquestes característiques.

Riscos derivats de l'increment de tràfic rodat: l'increment del flux de tràfic, suposaria un risc elevat per als residents del barri, ja que, els accessos passen pel seu carrer principal en la qual es troba una guarderia, un col•legi públic i el parc infantil.

Destrucció de la concepció urbanística del passeig de primera línia del Molinar: el tràfic addicional de vehicles per donar accés a 315 embarcacions – algunes de gran grandària - i a les instal•lacions projectades, contradiu de ple la tendència de l'administració municipal d'aquests últims anys de convertir el passeig de primera línia de costa en un lloc tranquil i gairebé per als vianants on els vianants i ciclistes poden circular sense perill algun.

Contaminació acústica: el tràfic generat tant al carrer principal del barri (C/Llucmajor) com en la C/ Vicari Joaquín Fuster en la primera línia, influiria negativament en un lloc on la tranquil•litat i el silenci formen part de l'encant del barri.

Degradació de la qualitat de les aigües a les zona de bany confrontants: la creació de recintes portuaris produeix sempre una disminució de la qualitat de les aigües en les aigües tancades que actuen, com a focus d'irradiació de contaminació a les àrees circumdants. Per tant, l'abocament de contaminants donis de les embarcacions i les instal•lacions portuàries (olis, combustible, residus sòlids, detergents, pintures, etc) acabarien afectat a totes aquestes zones de bany confrontants a les instal•lacions del port .

Afecció negativa a la dinàmica litoral: és un fet ineludible que la construcció d'espigons perpendiculars de la longitud de fins a 290 metres van a provocar alteracions incontrolades de la dinàmica de costa tals com a dipòsits d'alga i sorra que, afegides a la gran grandària del port, signifiquessin una alteració notable del paisatge litoral i, per tant un canvi qualitatiu en el consum de l'únic recurs que no podrem recuperar: el territori i el paisatge litoral del Molinar.

Retirada del projecte

Per tot això, el GOB, amb el suport d'organitzacions com a ARCA i veïns del barri coneixedors del projecte sol•licitem que l'autoritat competent prengui consciència de la importància de conservar aquest lloc emblemàtic per a la ciutat de Palma, i impedeixi que aquest desproporcionat projecte pugui prosperar.

Llegir 1654 vegades Darrera modificació el Dissabte, 13 Juny 2015 18:59

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.