Territori i urbanisme

A l’Ajuntament d’Andratx ja se li han acabat les excuses per demolir els 12 apartaments il·legals de Cala Llamp

La Ponència d’Urbanisme del Consell de Mallorca demana una nova exposició pública i la retirada de nous sòls urbans dins Sòl Rústic Protegit (ANEI i ARIP) de les Normes Subsidiàries d’Andratx

El GOB votà a favor de l’informe de la Ponència Tècnica d’Urbanisme i Ordenació del Territori del Consell de Mallorca, a la seva reunió de divendres 18 de setembre. L’acord adoptat demana a l’Ajuntament d’Andratx que respecti la protecció del Sòl Rústic del municipi. Jaume Porsell, del PP, és el batle d’Andratx amb el suport del PI.
 

Montport, Cala Blanca-Binorella i Cala Llamp-Punta Gavineta estan amenaçats per la proposta municipal de noves Normes Subsidiàries de planejament del municipi d’Andratx. El Govern andritxol de Porcell (PP) també promou l’increment del sòl urbà a les Àrees Rurals d’Interès Paisatgístic de l’entorn dels nuclis d’Andratx, S’Arracó i Port d’Andratx.

La Ponència Tècnica d’Urbanisme acordà suspendre les NS d’Andratx, per les deficiències de manca de justificació de la dotació de serveis urbanístics a molts dels nous sòls urbans proposats pel govern andritxol. Es tracta de sòls majoritàriament protegits com ANEI, ARIP o Àrees de Protecció Territorial de Costa. Aquest darrer és el cas del solar de la urbanització de Cala Llamp, al carrer Tonyina, que el GOB denuncià i té sentència ferma de demolició del Tribunal Superior de Justícia de Balears, del 7 d'octubre de 2011, que declara il·legals 24 habitatges, aparcaments i piscina. L’aprovació de la requalificació del sòl que proposa el govern municipal d’Andratx podria suposar la legalització d’edificacions il·legals amb ordre de demolició, com són aquests apartaments de la urbanització de Cala Llamp. Aquesta mena de maniobres de resurrecció de “zombis” urbanístics empren tècniques i polítiques de la més baixa estopa.

L’informe de la Ponència Tècnica acota l’abast de les disposicions addicionals de diverses lleis urbanístiques del Govern Bauzá, que amenacen la protecció dels espais naturals de les Illes Balears. Aquestes lleis promulgades pel Govern Bauzà (2/2014 d’ordenació i ús del sòl i 7/2012 de mesures urgents per al desenvolupament urbanístic sostenible) podrien tenir efectes nefastos pel territori, si s’empren per classificar de nou com a sòl urbà urbanitzacions “zombi”, fallides i abandonades dins espais naturals (com són els casos de les extensions de les urbanitzacions de Montport, Cala Blanca-Biniorella i Cala Llamp­­) i parcel·lacions i assentaments al medi rural, al cas d’Andratx protegit com Àrees Rurals d’Interès Paisatgístic, ARIP.

El GOB demana al Consell de Mallorca que respecti l’informe de la seva Ponència Tècnica amb la ratificació d’aquest acord per part de la Comissió Insular d’Urbanisme i Ordenació del Territori. Aquesta Comissió, que és de caràcter polític, se estrenarà aquesta setmana amb el nou Govern Ensenyat al capdavant, participat per MÉS, PSIB-PSOE i Podem.

Es fa imprescindible aturar el creixement urbanístic que amenaça els espais naturals del Patrimoni Mundial de la Serra de Tramuntana; particularment al municipi d’Andratx que ja ha estat prou castigat pels abusos ambientals, urbanístics i polítics.

El GOB demana, pacíficament, que el Govern del Consell de Mallorca es mantengui ferm en la decisió de la seva Ponència Tècnica, per tal de contenir la urbanització de més sòl rústic protegit i fer complir la legalitat vigent.

En segon lloc, demana que l’Ajuntament d’Andratx esmeni les deficiències detectades, amb la retirada del nous sòls pretesament urbans.

En tercer lloc, demana que l’Ajuntament presidit per Jaume Porcell posi les Normes Subsidiàries a exposició pública, per tal d’assegurar la transparència del procés administratiu que té repercussions de tant de calat.

 
 
 

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents