Territori i urbanisme

El GOB contrari a que el PGOU de Palma recuperi els urbanitzables que el DL 9/2020 havia desclassificat a sòl rústic.

El GOB treballa en les al·legacions al Pla General d’Ordenació Urbanística de Palma. Alerta de la reversió de terrenys que s’havien desclassificat amb el DL 9/2020 i que tornen a recuperar el caràcter d’urbanitzable. La majoria es troben ara mateix en situació de sòl rural i se n’havia demanat la desclassificació fa anys per part del GOB.

Consolidar el desenvolupament de la Ciutat en cap cas hauria d’implicar nous creixements urbanístics i més en terrenys desclassificats a sòl rústic.  

 
Malgrat la percepció inicial positiva de la filosofia que planteja la revisió del PGOU de Palma, des del GOB observam amb preocupació algunes qüestions essencials en relació a futurs creixements a la Ciutat. En concret des del GOB, veim amb preocupació la no aplicació efectiva dins del Pla del previst per el DL 9/2020 que permetia desclassificar directament sectors urbanitzables, és a dir, espais que el planejament del 98 recollia com a urbanitzables però que no compten a hores d’ara ni amb Pla Parcial ni amb Projecte d’Actuació Urbanística aprovat i que es troben en situació de sòl rural.
 
En comptes de recollir directament la desclassificació efectiva a sòl rústic-  tal i com li recomanava també l’informe d’abast elaborat per la Comissió Balear de Medi Ambient en la fase d’Avanç de Planejament –  el Pla “rescata” alguns d’aquests urbanitzables i els consolida per tal de garantir el seu desenvolupament. Uns desenvolupament que des del GOB consideram innecessaris, inassumibles per la Ciutat, sense argumentació ni justificació suficient i que en alguns casos consoliden tramitacions que han estat irregulars o il·licits, com és el cas de Son Sardina. 
 
 
La pròpia memòria del Pla així ho reconeix: “En el procés de revisió és possible revertir aquesta desclassificació i recuperar el caràcter de sòl urbanitzable.”
 
És el cas de CAN FONTET, que juntament amb Son Ximelis i Cas Pastor (que es reconverteix en un polígon plurifuncional) impliquen un creixement que per res compartim que sigui un “creixement natural de la ciutat” 
 
 
 
Simulació del creixement a Son Ximelis, Can Fontet, Cas Pastors, un espai ara totalment en situació de sòl rural i amb Can Fontet desclassificat pel DL 9/2020
 
També a SON SARDINA que havia quedat desclassificat com a rústic i que el Pla recupera automàticament, amb la qual cosa s’incrementarà un 39% la població de Son Sardina (1045 habitants que es sumarien als 2700 actuals) 
 
Una de les alternatives d’ordenació plantejades sobre el sòl desclassificat a rústic pel DL9/2020 de Son Sardina 
 
SON PUIGDORFILA, en aquest cas la memòria del Pla explica que el Decret 9/2020 no és aplicable a Son Puigdorfila. Una tesi que des del GOB posam en qüestió. 
 
També és el cas de SON CASTELLÓ SUD (9 Ha), SA BOMBA (9 Ha), SON GÜELLS (42 Ha), I SES CALAFATES (9 Ha). 
 
D’alguns d’aquests urbanitzables, feia anys que el GOB demana la seva desclassificació. És per exemple el cas de Can Fontet, Son Ximelis, Son Sardina, Son Puigdorfila, Son Castelló Sud i Sa Bomba, el darrer cop al 2015 en la presentació de suggeriments a l’avanç de planejtament de la revisió del PGOU que es va iniciar llavors. 
 
Altres desclassificacions plantejades pel GOB eren Son Pardo, Son Bordoy, Son Toells, Son Ametller, Ses Calafates Sud o Son Güells la majoria dels quals són també ara fruit, no de desclassificacions sinó de reordenacions, que juntament amb els nous urbanitzables que provenen del sòl rústic amb aquest Pla (Can Seguí, Son Sardina Oest, Son Cladera Nord, Son Cladera Sud i S’Indioteria sud) ens posen en alerta sobre els creixements que pretén sostenir aquest Pla General i que, en alguns aspectes, topen amb la filosofia general del Pla i els conceptes introduits en la memòria com per exemple la voluntat de ” protecció i ús racional del territori”, o de pretendre l'”autosuficiència energètica i hídrica” 
 
 
Tags: Decret Llei 9/2020, palma, Pla General d'Ordenació Urbana, Pla General de Palma

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents