Imprimir aquesta pàgina
Dimecres, 03 Juny 2020 12:43

El GOB considera positiva la tramitació com a Llei del decret-llei de rebaixes ambientals 

El GOB Menorca ha alertat de l'impacte mediambiental del projecte de millora de l'hotel Fiesta Castell Playa, ubicat a l'Arenal d'en Castell, al terme municipal del Mercadal. L'entitat ecologista adverteix que el Decret de mesures urgents del Govern balear, que eximeix els hotels antics del compliment dels requisits ambientals, avala aquest tipus d'obres. El GOB Menorca ha alertat de l'impacte mediambiental del projecte de millora de l'hotel Fiesta Castell Playa, ubicat a l'Arenal d'en Castell, al terme municipal del Mercadal. L'entitat ecologista adverteix que el Decret de mesures urgents del Govern balear, que eximeix els hotels antics del compliment dels requisits ambientals, avala aquest tipus d'obres.

El GOB considera que la tramitació com a Llei al Parlament obri la porta, via esmenes, a la rectificació dels efectes més perversos del decret llei de reactivació econòmica aprovat pel Govern

Des del GOB, tot i que consideram que el decret-llei és un mal punt de partida i que ja no s'hauria d'haver aprovat en Consell de Govern, consideram positiu l'anunci de tramitació com a Llei del Decret Llei de reactivació econòmica per revisar i rectificar els efectes més perversos del Decret Llei.

Recordem que el Decret Llei va voler abordar la urgència de la situació sense diàleg social i només atenent les peticions de patronal i sindicats majoritaris i que, amb l'excusa de l'agilització adminstrativa i l'emergència social, va optar per aprofundir en la dependència del binomi turisme-construcció intensificant encara més les nefastes conseqüències del model que ens ha duit precisament fins aquí. Recordem que el Decret-llei  permet obres d'ampliació d'establiments turístics fins a un 15% i exhonerant-los de complir paràmetres urbanístics, sense llicència, convertir hotels en habitatges per engreixar la rendibilitat especulativa immobiliària dels propietaris i inversors, permet fer sistemes generals en sòl rústic, contempla beneficis fiscals aplicables a taxes portuàries des portuàries -previsiblement per atraure creuers - , i confisca els fons de l'Impost de Turisme sostenible.

Per altra banda, el decret llei preveu incentius per obres en establiments sense cap tipus de condicionament enfocat enfocat a decreixer la capatitat d'allotjament turístic ni a disminuir la seva petjada atenent la declaració d'emergència climàtica que el Govern ha oblidat totalment que va signar el novembre passat, tot just fa mig any. De fet, les mesures del Decret Llei són mesures que van completament en la direcció contraria a l'assumpció de l'estat d'emergència climàtica.

En aquest sentit però alertam que el Govern haurà de fer front a les pressions dels grups conservadors com el PI que ja ha anunciat que presentarà esmenes a la llei per evitar la prohibició del lloguer turístic a Palma, la necessitat de titulació dels guies turístics o altres mesures urbanístiques que no veuen amb bons ulls però que no han especificat.

Veurem idò si el Govern opta per una rectificació de més desregulació i de més liberalització de la indústria turística aprofundint així encara més en la crisi, la precarització i la mercantilització turística, o bé opta per revisar el decret establint els condicionants necessaris per donar les màximes garanties en relació al compliment dels compromisos assumits en la declaració d' emergència climàtica, de protecció del territori i dels recursos i prioritzant la justícia social per damunt de les mesures neoliberals.

Així el decret-llei segueix sent una mala notícia i representa un greu error per part d'un Govern d'esquerres en un moment de crisi sistèmica i multidimensional sense precedents com la que afrontam, però esperam que s'aprofiti l'oportunitat per rectificar des de l'òptica de la necessària i urgent transició socioecològica.

 

Llegir 415 vegades Darrera modificació el Dijous, 04 Juny 2020 09:30