Dijous, 23 abril 2020 16:02

El GOB demana a Catalina Cladera que la recuperació econòmica s'enfoqui a la transició social i ecològica.

El GOB s'ha reunit avui capvespre amb la Presidenta del Consell de Mallorca, les Directores Insulars de Medi Ambient i Territori i el Director Insular d'Infrastructures. 

El GOB va sol·licitar aquesta reunió després que els anuncis del Consell van en la línia de impulsar des de la institució insular el sector turístic (promoció, habitatge turístic, etc)  i el de la construcció per a la recuperació econòmica després de la crisi sanitària derivada de la COVID19.

Des del GOB hem advertit dels perills de reprendre un model que ha generat un deteriorament ambiental, la sobreeplotació dels recursos, la impermebilització i artificialització excessiva del sòl, la precarització de les condicions laborals - especialment en els sectors turístic i de la construcció - i una forta vulnerabilitat del nostre model econòmic, que ha deixat una societat incapaç de fer front a les desigualtat socials generades i sense cap capacitat de proveir les necessitats basiques davant la greu crisis sanitària actual, però tampoc les futures crisis induïdes pel model econòmic actual, que generaran futurs escenaris d'incertesa com la crisi climàtica.

Des del GOB consideram que davant aquest escenari, i la situació crítica d'una gran part de la població empobrida i que viuen en situacions límit, cal plantejar sortides que siguin compatibles amb l'escenari de crisi climàtica a la que estam immersos i que atenguin de manera prioritària la greu crisi social a la que ens aboca l'esclat del sector turístic en una illa que n'és totalment dependent. 

En aquest sentit consideram que les propostes que pretenguin reprendre els nivells d'activitat empresarial en el marc del model econòmic previ a la crisi sanitària, no ho són compatibles, sinó que són precisament aquestes les que ens han duit fins aquí i que per tant cal un replantejament, tant en la immediatesa de la intervenció des de les institucions, com en el mig, llarg termini per encetar un camí cap a la transició de model econòmic, ecològic i social.

Per això, des del GOB sol·licitam:

  • que es generi un espai de debat amb tots els actors, polítics, econòmics i socials, per abordar conjuntament la sortida de la crisi en el marc de la justícia social i ambiental
  • una parlització cautelar de totes les planificacions d'infraestructures i les obres que s'hi contemplen i que no s'adapten a les necessitats i requeriments de la situació climàtica i de crisi sanitària, vinculada amb la pèrdua de biodiversitat planetària, que estam afrontant.
  • si hi ha ajudes a sectors econòmics concrets, ajudes que siguin  prioritàriament a petita i mitjana empresa del teixot local i condicionades a criteris que fomentin una transició ecològica justa.

Per això consideram imprescindible que:

En matèria territorial: es faci una revisió del Pla territorial de Mallorca, que estableixi límits als desenvolupament urbanístics, que posi límits a l'especulació, que respongui a les necessitats de l'emergència habitacional que vivim, aposti per la rehabilitació i recuperació com a alternativa a la nova construcció i abogui per una preservació del sòl rústic que ha d'anar destinat a possibilitar la recuperació del màxim de sòl fèrtil disponible per a l'activitat primària en el marc d'unes ppolítiques de sobirania alimentària i recuperació estratègica del sectori. Zonificació urgent de les energies renovables per poder abordar amb urgència la transició energètica.

En matèria de medi ambient: una aposta clara per a la reducció de l'esfera material de l'economia i al tancament del cercle de producció, distribució, consum; i una aposta clara per una política activa de gestió del patrimoni natural des del punt de la conservació de la biodiversitat com a element fonamental de sosteniment de la vida en el marc insular, tal i com apunta l'informe recentment publicat pel CSIC: https://www.csic.es/es/actualidad-del-csic/el-crecimiento-economico-incompatible-con-la-conservacion-de-la-biodiversidad

En matèria d'infraestructures: la derogació immediata del Pla de carreteres actuals i l'anulació de tots els projectes viaris previstos en aquesta planificació que requereix abordar-se des de la perspectiva d'una nova mobilitat que necessàriament ha de tendir a llevar cotxes de les carreteres.

 

 

 

 

Llegir 638 vegades Darrera modificació el Dijous, 23 abril 2020 18:25

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.