Imprimir aquesta pàgina
Divendres, 13 Novembre 2020 10:28

El GOB denuncia anomalies en les obres del carril bici entre es Pla de Na Tesa i Son Ferriol.

Veïnats del GOB de Pla de na Tesa - Son Ferriol  denuncien des de setembre de 2019 anomalies a les obres del carril bici, que afecten un tram de més de 4 kilòmetres, i que a dia d’avui s’han resolt amb una intervenció de maquillatge que deixa tècnicament mal acabada l'obra i que hauria d’impossibilitar la seva recepció.

 

Cronologia dels fets:

- Setembre 2019.- Detectam (i en feim vídeo i fotos), anomalies en el carril bici entre Es Pla de Na Tesa i Son Ferriol. Ho denunciam telefònicament als tècnics de carreteres del CIM.

- Octubre 2019 .- Veient que no hi havia intencions d'arreglar-ho, denunciam per escrit al Consell de Mallorca que el carril bici paral·lel al segon cinturó, té uns desperfectes durant mColl den Rebassaés de 4 quilometres,que ens fan sospitar que són deguts a reaccions de les escòries de la incineradora que s’han fet servir com material de subbase.

- Gener 2020.- Rebem resposta que diu que faran unes "cates" per determinar què passa i que s’encarregarà a l'empresa responsable que ho reconstrueixi.

- Febrer 2020.- A principis de febrer demanam com va la cosa i a finals de mes, la directora general de carreteres del CIM ens diu que comencen a fer les prospeccions.

- Maig 2020.- Telefonam i la directora general ens diu que els desperfectes són per la reacció d'unes sals del substrat. (tal com queda palès a les fotos i ta com hem pogut veure i tocar, tant nosaltres com molta de la gent de l'entorn, els substrat és, bàsicament, escòries de la incineradora, tot i que, d’acord amb el projecte, el substrat estava previst que fos grava (mescla de 0, 1 i 2).
Dia 13.- Tement que passi temps i que arribi a caducar la responsabilitat de l'empresa constructora, ho recordam a la directora general dient-li que suposam que l'empresa MAN ja està refent el carril bici.
Dia 26.- No havent rebut cap resposta, els ho tornam a recordar.

Juny 2020.- Dia 15: Demanam que ens avisin quan comencen les obres per refer el carril.
Dia 25: Sense haver rebut cap avís, veim que han aixecat l'asfalt de damunt les cendres, a un tram d'aproximadament 20 metres. Als enregistraments que en feim (fotos i vídeo) es pot veure que, en les escòries apareixen restes sense cremar i ho transmetem a la directora general.

Juliol 2020.- Dia 15: Demanam al CIM com està el tema. No rebem resposta.
Dia 30: No havent rebut resposta, ho tornam a demanar.

Agost 2020: Dia 1: MAN tapa amb formigó els 20 metres de carril que havia aixecat. En comptes de pintar-ho, tiren per damunt gran quantitat de pols de color vermell, volàtil i que empastifa tothom qui passa per allà. Denunciam a la Directora General de carreteres del CIM que ens sembla una presa de pèl lo que s'està fent en el carril, que consideram que no volen fer la reconstrucció necessària que s'hauria de fer i intenten aparentar que ho arreglen. Tenim recollides mostres abundants de la pols vermella que hi escamparen, i fotos que ho il·lustren.
Dia 7: Li recordam que la pols vermella encara hi és, perjudicant, com a mínim, tothom que hi passa. I li deim que no sabem de qui és la culpa, si és dels tècnics del CIM o dels polítics.
Dia 25: La pols vermella continua allà. Tornam a demanar al CIM que ens informi de com està la cosa. Ja fa dos mesos que no rebem cap resposta dels responsables del CIM.

Setembre 2020: Enviam escrits al Conseller Ivan Sevillano i la Directora General Olga Martínez, demanant-los : 1.- Plec de condicions dels contractes amb MAN. .- 2.- Resultats de les cates .- 3.- Que ens especifiquin si hi havia cendres i escòries de la incineradora.- 4.- Que ens diguin per escrit en a quin punt són ara. No rebem cap resposta.

Octubre 2020.- Detectam que un cilindre està esclafant els milers de bonys i cruis dels 4 quilometres de carril afectats. Entenem i confirmam amb gent de l'ofici, que el que s'hauria d'haver fet és aixecar-ho tot i canviar el substrat, però el que fan sembla ser més una operació de maquillatge que farà que de moment sembli arreglat però, d'aquí endavant tornarà a produir-se el problema, ja que els múltiples tipus de sals de la reacció de les escòries, continuaran produint-se i abonyegant el carril, independentment de la contaminació dels aqüífers que aniran produint els lixiviats – com ja s’ha denunciat en reiterades ocasions en el cas de l’Autopista Llucmajor-Campos. Sembla que volguessin guanyar temps per a fer caducar el període de responsabilitat de l¡empresa contratista.

Novembre 2020: Dia 3: Observam que han agranat la pols vermella dels vint metres inicials, i han començat a pintar els 4 quilometres de carril afectat. En feim fotos i vídeo i comprovam, passant-hi en bicicletes, que així i tot, el ferm continua essent irregular i fa vibrar els vehicles que hi passen per damunt. En conversam in situ amb gent de l'ofici que ens reconfirma el sobrecost que pot implicar aquesta operació de maquillatge i el fet de no resoldre bé el problema amb la reconstrucció que tocaria fer, i que aquesta "reforma" deixa tècnicament mal acabada l'obra i, per tant, fa inacceptable, legalment, la recepció.

 

Podeu accedir a les fotografies i vídeos en aquest enllaç: https://drive.google.com/drive/folders/1lQUXhY-EeqOOik69tJCS6iadzLzb613w?usp=sharing

 

 

Llegir 846 vegades Darrera modificació el Divendres, 13 Novembre 2020 10:43