Dimarts, 18 Desembre 2018 10:30

El GOB es suma a la reivindicació de la Plataforma "Parc Sí. Salvem la Façana Marítima"

El GOB es suma a la reivindicació de la Plataforma "Parc Sí. Salvem la Façana Marítima" Ara Balears

Però denúncia a més, i sobretot, la mercantilització especulativo-immobiliària de la Ciutat i la gentrificació del barri de Nou Llevant.

Avui el Ple, aprova per urgència la modificació del PGOU que ha de permetre "via compensació" se els canvis d'usos de l'edifici de GESA, que continuaria propietat d'Endesa, i la construcció en segona línia, al barri de Nou Llevant, de més de 1.059 habitatges.

Aquesta setmana ens hem reunit amb membres de l'Associación de veïns i ciutadans que sota el reclam de "Parc Sí. Salvem la Façana Marítima" pretenen preservar la primera línia de mar lliure de construccions i especulació urbanística. Des del col·lectiu reclament un PARC a la façana marítima, que sigui continuació del PARC DE LA MAR. Un espai verd i públic del qual tota la ciutadania en pugui gaudir.

El GOB es suma a aquesta reivindicació però denuncia, per una banda, el fet que amb la proposta actual l'edifici de GESA passa definitivament a titularitat d'Endesa, perdent la possibilitat de destinar-lo equipament socio-cultural. És més, amb la modificació plantejada per Cort, es fa un canvi d'usos que permet a Endesa donar-li qualsevol ús a primera línia (residencial, turístic, comercial o administratiu).

I per altra banda, denunciam des del GOB els efectes de l'operació especulativa immobiliària de la permuta en el barri de Nou Llevant.

Al 2008 el GOB ja va al·legar contra la permuta de reubicació dels aprofitaments urbanístics de la façana a la segona línia, al polígon de Llevant. Al·legacions que no es varen tenir en compte.

La proposta actual incrementa encara més l'aprofitament urbanístic dels solars situats vora els centres escolars IES Antoni Maura i Francesc de Borja Moll i els col•legis públics Camilo José Cela i Joan Miró: en tres solars, s'hi podran construir fins a 1.059 habitatges (3.177 habitants més) en un barri que comença a patir un procés greu de gentrificació.

Es tracta d'una operació especulativa-urbanística, en la qual la Ciutat i els seus habitants hi perden, s'adopti la solució que s'adopti. Els interessos especulatius privats, d'ENDESA i MAPFRE s'imposen, i ens trobam davant el xantatge de que, per mantenir el parc de primera línia, es condemnarà el barri de Nou Llevant, sotmès a un procés brutal de transformació urbanística derivat de "l'interès que té aquest barri per a la inversió immobiliària" - en paraules del regidor d'Urbanisme, José Hila- "per la proximitat al Palau de Congressos."

Una transformació urbanística a iniciativa privada que acabarà desplaçant a la població actual i que omet el deure de l'Ajuntament de destinar els solars que es cediran a ENDESA i MAPFRE amb la permuta, a fer-hi els equipaments públics que són necessaris per a la barriada.

Una vegada més la Ciutat es tractada com un espai de mercantiltizació y negoci especulatiu, en comptes de tractar-se com un espai per a la reproducció de la vida, i acabam la legislatura sense ni tan sols haver aprovat inicialment una modificació del PGOU de Palma que havia de permetre planificar, des de les instàncies públiques, el futur de la Ciutat.

Llegir 631 vegades
DÓNA per AQUESTA CAMPANYA
Les accions per la incidència política, la transformació social i la conservació de la biodiversitat necessiten el teu suport
1€ 3€ Altre import:

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.