Territori i urbanisme

El GOB impulsa la campanya OverBOOMking!

Abans del proper i definitiu BOOM! construïm les alternatives. Hi són i des de l’ecologisme les reivindicam a través d’aquesta campanya que pretén denunciar la turistització total i absoluta de la nostra realitat i la manca d’alternatives polítiques, alhora que incidir en el debat públic i anàlisi crític del turisme i afavorir la creació de respostes i alternatives socials.

 

Aquí pots descarregar l’informe

 

Morir d’èxit o overBOOMking! Aquest és l’escenari a que ens aboca l’absència de polítiques valentes i decidides a posar límits al creixement il·limitat i al turisme que ens està desconfigurant el territori i les nostres vides amb el fals emmirallament del «vivim del turisme».

Les illes viuen una situació de risc sense precedents. No és nova l’aposta política pel monocultiu turístic com a principal motor econòmic de les illes però hem arribat a un extrem en que tot es pensa en clau «producte turístic», i en que la saturació envaeix i degrada tots els racons de l’illa i els recursos naturals dels que disposam, i ens aboca a situacions límits pròpies d’un col·lapse ecològic i també social.

Els nostres recursos hídrics estan totalment sobreexplotats, els nostres espais naturals sotmesos a pressions que acceleren la seva degradació, som incapaços de regular activitats com els fondejos a l’estiu, els cotxes de lloguer que saturen les carreteres, les ofertes il·legals d’allotjament (en cases i hotels), incapaços de frenar el procés de reconversió de la ciutat en una ciutat-escenari, el desplaçament de veïns i desnonaments fruit de la gentrificació provocada pel lloguer turístic de pisos a la ciutat i l’especulació que comporta creant un problema greu de dret d’accés a un habitatge digne a un preu raonable, la urbanització definitiva del camp amb la proliferació dels nous usos turístics vinculats als habitatges en parcel·les de 14.000m2, etc.

I davant aquest procés ens trobam amb unes reformes legislatives toves que no envesteixen els canvis radicals que la realitat que ens desborda necessita. Tenim damunt de la taula la nova llei urbanística, la llei agrària, la llei del turisme per regular el tema del lloguer turístic d’habitatges, el decret de posidònia, la llei de residus, la llei d’energies renovables, eficiència energètica i canvi climàtic…un cos legislatiu que haurem d’abordar amb perspectiva crítica i ambició si volem que la legislatura del suposat canvi no se’ns escapi del tot de les mans.

Paral·lelament ens trobam amb el rebrot de projectes fruit d’un model que no s’atreveixen a canviar i que impliquen nous creixements i noves infrastructures per a nous creixements: son Bordoy, pla de carreteres (Conies, Llucmajor-Campos, accés Lloseta…), ampliació de ports com el cas d’Alcudiamar o les reformes previstes al port de Palma per seguir impulsant i apostant pel turisme de creuers, l’ampliació de la capacitat d’operar vols de l’aeroport de Palma – ambdós, ports d’interès i aeroport, competències en mans de l’estat – etc.

Abans del proper i definitiu BOOM! construïm les alternatives. Hi són i des de l’ecologisme les reivindicam a través d’aquesta campanya que pretén denunciar la turistització total i absoluta de la nostra realitat i la manca d’alternatives polítiques, alhora que incidir en l’opinió pública i afavorir la creació d’alternatives reals des de baix cap a dalt.

Eixos de la campanya:

Incidència/denúncia. Des del GOB continuarem denunciant i identificant les conseqüències greus que el model econòmic basat en el monocultiu turístic té sobre el territori i els nostres recursos naturals. Revisarem, analitzarem i participarem críticament en la redacció de les noves lleis, plans i normes que es troben damunt de la taula identificant els aspectes que consideram claus per a la transformació. Per altra banda però, volem dur la denúncia més enllà de la nostra esfera política propera. La UE serà el nostre objectiu de cara a fer arribar la situació d’alarma ecològica i social en que es troben les nostres illes. Molts mitjans europeus es posen en contacte amb nosaltres per conèixer les conseqüències que la massificació turística té sobre el territori i recursos naturals. Ens demanen per les possibles mesures a implantar i es fan ressò de les resistències que es comencen a generar a la societat de les Balears. Treballarem intensament aquesta línia en els propers mesos

Anàlisi crítica del turisme i debat social. Juntament amb la campanya, des del GOB presentam el curs Economia i Ecologia Política del Turisme. Un curs que organitzam a Palma, juntament amb la Hidra Cooperativa i Albasud, després de l’èxit que el mateix curs va tenir a Barcelona i en el que vàrem poder participar, el mes d’abril passat. Es tracta d’un curs adreçat a activistes i a la ciutadania, que pretén enfortir l’anàlisi crítica del turisme des de les perspectives de l’economia i l’ecologia política. Un curs i un espai de debat compromès amb les necessitats i drets de les grans majories sobre el seu territori i els seus recursos. L’èxit del curs a Barcelona, ens ha duit a dur-lo a Mallorca per a estendre el debat i la crítica al turisme a la societat de les Illes. El curs es durà a terme durant tot el mes de juny i acabarà amb una jornada participada per representants de diferents moviments que treballen la crítica al turisme i la generació d’alternatives arreu de l’estat.

Enxarxament. Des del GOB treballam colze a colze amb col·lectius d’arreu de Mallorca que fan crítica al turisme (Tot inclòs, Ciutat per qui l’habita, Terraferida, #SenseLímitsNoHiHaFutur, etc.) i les que lluiten contra projectes concrets de nous desenvolupament sense límits: Plataformes com Salvem es Moll (Alcúdia), Molinar Port Petit (Palma), Salvem Andratx, SOS Can Vairet (Calvià), Quin port volem (Portocolom), Amics dels Fars, i donam suport i ens implicam amb aquells que treballen la generació d’alternatives en tots els àmbits en els que diàriament decidim: propietat, producció, distribució, consum i finançament. Xarxa per a la Sobirania energètica, Plataforma per a la reducció de residus, Som Energia, e-cotxe, cooperatives de consum, APAEMA, Fundació Deixalles, Fiare, Triodos, S’altre Senalla – Comerç Just, alternatives reals ja a l’abast i associacions que treballen per una economia més justa, solidària i compromesa.

Estam convinçuts que el recolzament mutuu és la clau per enfortir una societat crítica i afavorir l’aparició d’alternatives socials i la reivindicació d’alternatives políticques. Una mostra d’això és el dinar de socis d’enguany, que aquest mateix dissabte celebram a Plaça Quadrado, a la barriada de Canamunt, amb la complicitat de l’AAVV de Canamunt i donant visibilitat a les reivindicacions de l’Assemblea Ciutat per qui l’habita amb qui participarem de la inauguració del carril-guiri que organitzen aquest dissabte a les 12h.

Aquests són els principals aspectes que treballam i treballarem els propers mesos en el marc d’aquesta campanya. El que hem exposat són només alguns exemples de les línies que enfortirem des del GOB davant de la inexistència de polítiques que facin front a la saturació turística i la generació d’alternatives reals al monocultiu turístic, generant alhora resposta i alternatives des de la base social.

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents