Dimecres, 15 Juliol 2015 03:02

L'ecotaxa s'ha de destinar íntegrament a inversions ambientals i no a millorar el sector turístic ni les seves infrastructures

L'impost ha de ser finalista, amb control social i que gravi tots els turistes i no únicament els qui s'allotgin en hotels.

 

 

 

El GOB entra en el debat de l'ecotaxa, el que considera un compromís ineludible del nou Govern.

Aquests dies han tingut lloc les primeres trobades del nou Govern amb el sector turístic (hotelers, empresaris d’oferta complementària i altres) per parlar del nou impost, denominat també sovint “impost turístic”. Però si està clar que es tracta d’un impost turístic, per què l’han d’abonar els turistes, discrepam sobre la possibilitat que de la denominació s’entengui que també s’hagi de destinar a determinades inversions turístiques. Així, consideram que s'ha de tractar necessàriament d'un eco-impost finalista destinat única i exclusivament a millorar el medi ambient i la pressió sobre els recursos naturals derivats de l'activitat turística.

Un impost destinat a inversions únicament ambientals

Recordem que en el primer intent de l'ecotaxa del Govern Antich, el GOB ja es va mostrar crític amb alguns dels projectes que es varen finançar amb els doblers recaptats, ja que consideràvem que alguns dels projectes implicaven només una millora qualitativa de l'oferta turística, intentaven incidir en la diversificació de l'oferta turística o simplement, apuntaven cap als usos turístics del patrimoni natural i cultural, però no contribuïen a la millora del medi ambient.

Aquesta no ha de ser la finalitat de l'ecotaxa. No es pot pretendre finançar amb els doblers de l'ecotaxa inversions tot tipus de projectes (infrastructures vàries, esportives, zones verdes...), sinó que única i exclusivament s'ha de destinar a inversions ambientals. Per posar un exemple, projectes com la rehabilitació de les pedreres de Palma, la recuperació ambiental de Maristany o el desenvolupament de projectes de conservació als espais naturals protegits sí que representarien bons exemples de millores ambientals necessàries. La inversió en el nostre patrimoni natural és, consideram, la millor inversió turística possible.

Cal un control social de les inversions

La posada en marxa de l'ecotaxa ha d'anar necessàriament lligada a preveure els mecanismes de control social sobre les inversions, i que gravi tots els turistes i no únicament els qui s'allotgin en hotels.  

Llegir 1411 vegades Darrera modificació el Dimarts, 21 Juliol 2015 17:03

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.