Els missatges de les recomanacions de no viatjar a l’Estat Espanyol, incloses les Illes, feta aquesta setmana pels governs del Regne Unit i d'Alemanya, deixen en entredit l’esperança que l’obertura dels mercats turístics pogués amortir un poc la caiguda sense precedents de l’activitat econòmica a les Illes Balears. Una economia intensiva turística que ens aboca a una vulnerabilitat absoluta.
Des dels inicis de les negociacions polítiques per a la reactivació econòmica, des del teixit social hem oferit propostes i diàleg que en cap cas han estat considerades, per tal de repensar col·lectivament, tots els actors econòmics, socials i polítics, la recuperació conjunta que, al nostre entendre, ha d’enfocar cap a la transformació del nostre model productiu.
La negativa al diàleg i la necessitat de l’organització col·lectiva que ha deixat de manifest la crisi sanitaria, ha propiciat l’inici d’un procés col·lectiu per avançar-nos a la crisi social i econòmica que viurem i exigir mesures que no atemptin contra les persones. Cal enfocar cap a una transformació i posar les bases d’una transició ecosocial que posi la vida al centre.
Sabem però que caldran mesures socials de xoc, més ambicioses que les plantejades fins ara, per fer front a una temporada turística que ja és insalvable.
Per tot això col·lectius socials de les Illes, des d’entitats d’inclusió social, al moviment feminista, a col·lectius en defensa de la sanitat pública, a col·lectius vinculats a l’agroecologia, moviment ecologista, joves i jubilats organitzats, col·lectius culturals, de l’economia social i solidària, cooperatives, etc. hem estat treballant conjuntament durant més de dos mesos per articular una base social forta i diversa per donar una resposta col·lectiva als reptes i amenaces als quals ens enfrontem.
Llistat d’entitats del procés La Vida Al Centre:
https://www.lavidaalcentre.org/entitats-i-collectius-adherits/