Dijous, 22 Agost 2013 09:53

22.08.2013. "Fer tanta VIA per no anar enlloc"

Poc més de dos anys i mig després de l'acció del GOB davant Palau Reial contra la Via Connectora, el lema de la protesta és ara més vigent que mai.

El Consell inicia ara les obres de només una part de la Via connectora/2on cinturó, la menys conflictiva socialment. Així neix un projecte mutilat de bon principi, que no va enlloc.

 

 

 

22.08.2013. "Fer tanta VIA per no anar enlloc"

  

Poc més de dos anys i mig després de l'acció del GOB davant Palau Reial contra la Via Connectora, el lema de la protesta és ara més vigent que mai.

El Consell inicia ara les obres de només una part de la Via connectora/2on cinturó, la menys conflictiva socialment. Així neix un projecte mutilat de bon principi, que no va enlloc.

_________________________________________________________________________________________

 

El 17 de març de 2011 el GOB realitzà una acció de protesta davant el Palau Reial exhibint una pancarta amb el lema "fer tanta VIA per no anar enlloc".

La Via connectora, hereva del 2on cinturó de l'època PP-UM al Consell de Mallorca, era l'opció proposada pels progressistes per minvar l'impacte (transformació del sòl, especulació urbanística, etc.) de la infraestructura anterior. No obtant això, el GOB criticà en el seu moment, juntament amb la "Plataforma Via Connectora, així no" tant el traçat com la tramitació (manca de l'estudi de mobilitat que justifiqués la necessitat i idoneïtat del projecte, tramitació fraccionada del projecte i sense tramitació ambiental)

 

Al març de 2012, i ja altra cop havent recuperat el poder el Partit Popular, des del GOB qualificàrem d'incompetens els gestors polítics actuals en haver mostrat la intenció d'emprendre les obres de la Via Connectora i ho mantenim ara. Si la Via connectora (PSOE) en sí presentada en l'anterior legislatura (2007-2011), ja va tenir una forta oposició pel fet de ser una actuació totalment desmesurada i sense justificació, tant des del punt de vista de mobilitat com per la inversió que representava, plantejar ara, en els actuals moments de crisi, l'inici de les obres de només un tram d'aquest projecte, sense visió futura de poder completar-se, és una mostra de la incompetència i irresponsabilitat dels nostres polítics en la gestió dels doblers públics.

 

Els principals arguments en contra.

 

  • Palma no disposa d'un pla de mobilitat que integri les possibilitats d'implantació dels diferents modes de transport. De fet, ara l'Ajuntament de Palma inicia l'elaboració d'una Pla de mobilitat "sostenible". La via connectora condicionarà negativament la suposada "sostenibilitat d'aquest pla" perquè crea una infrastructura pensant únicament en el vehicle privat que impossibilitarà la implantació d'altres modalitats de transport més sostenibles i socialment més justes.
  • El cost estimat de la via connectora és de 10'5 milions d'euros/km. Tal i com opinaren en el seu moment el "Grup d'opinió d'arquitectes1": «Amb els doblers pressupostats es podria construir un vial urbà de gran capacitat amb dos carrils per banda i enllaços tipus rotonda que podria costar uns 0’8 milions/km), es a dir 12 milions d’euros, i encara en quedarien 145 milions que podrien destinar-se a millorar el transport públic.»
  • Aquesta infrastrucutura per dimensions, velocitat permesa i enllaços a diferents nivells serà una nova barrera a la ciutat, tal i com ho és l'actual Via Connectora.
  • La realitat actual és que la IMD (intensitat mitjana diària) de les carreteres de Mallorca ha disminuit i ho seguirà fent per la conjuntura econòmica negativa i la realitat dels preus dels carburants.
  • La realitat actual és que el conveni que es signa amb Madrid, ens han deixat clar que via addendes, modificacions d'addendes, clàusules, annexos i el que faci falta, es pot renegociar per tal que els doblers de Madrid (que són nostres) siguin invertits allà on realment fa falta, aplicant el sentit comú i no amb l'afany de fer per fer (i pressumptament per qualque cosa més), que havia estat la tònica dels anys de bonança econòmica (feim per fer un velòdrom, feim per fer un palau de congressos, feim per fer més camps de golf, feim per fer més autopistes, ...)

 

 

Per tant aquest obra no és ni adequada tècnicament, ni necessària, ni pertinent en la situació actual. I malgrat tot això i havent-hi altres opcions, el Consell continua apostant pel 2on cinturó.

 

Del feim per fer, a feim per generar llocs de feina i dinamitzar l'economia

Ara és la principal excusa la dinamització de l'economia i la creació de llocs de feina. I per això, continuam amb el mateix model deprededor del territori i dels recursos que ens ha duit on som ara. Si més construcció fos el model a seguir a Mallorca no tendríem cap crisi en aquests moments. Tal volta és massa evident perquè els polítics ho vegin.

Per tant, continuar amb aquestes obres és, d'irresponsabilitat i d'incompetència total i absoluta en la gestió dels doblers públics.

És hora de prioritzar inversions, d'adaptar les actuacions polítiques a la realitat actual, al temps que corren i a les prioritats socials i d'interès general. Els mecanismes per fer-ho hi són. No hi valen excuses ni discursos demagògics apresos de memòria sobre la dinamització econòmica i la creació de llocs de feina.

Llegir 1867 vegades Darrera modificació el Dijous, 18 Juny 2015 21:09

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.