Dimecres, 26 Gener 2011 00:00

26/01/2011 El GOB insisteix: més infrastructures no és la solució. On és el progrés?

26/01/2011 El GOB insisteix: més infrastructures no és la solució. On és el progrés?
El GOB crítica la retòrica ambientalista, patrimonial, històrica i social de la presidenta  Armengol en la presentació del 2on cinturó.

Davant els reptes actuals de la societat, els nostres polítics s'omplen la boca en parlar de progrés, quan en realitat refan les polítiques que ens han abocat al fracàs de model econòmic, al canvi climàtic i a la destrucció territorial a mercè del cotxe privat.

 


Divendres, 26 de gener de 2011

El GOB insisteix: més infrastructures no és la solució. On és el progrés?
El GOB crítica la retòrica ambientalista, patrimonial, històrica i social de la presidenta Armengol en la presentació del 2on cinturó.

Davant els reptes actuals de la societat, els nostres polítics s'omplen la boca en parlar de progrés, quan en realitat refan les polítiques que ens han abocat al fracàs de model econòmic, al canvi climàtic i a la destrucció territorial a mercè del cotxe privat.


Ahir, la presidenta Armengol, va presentar el projecte de 2on cinturó o via connectora. Basta mirar les imatges de simulacions dels diferents trams que comporten el projecte per adonar-nos que és una recepte de les de "més del mateix": grans rotondes, passos elevats, soterraments, en definitiva, més kilòmetres d'asfalt i molts milions d'euros.

Les infrastructures viàries, són, malgrat les mesures de minimització de l'impacte paisatgístic (si és que existeixen en realitat), més asfalt per a més cotxes. Palma, Mallorca requereix d'altres solucions més avançades i agosarades que tenguin com a objectiu final la disminució dels cotxes en circulació, la minimització de les necessitats de desplaçaments i les oportunitats de fer-ho en transport públic.

EL GOB RECLAMA L'ESTUDI DE MOBILITAT QUE MAI S'HA FET I QUE CONTEMPLI L'ALTERNATIVA ZERO.
El GOB va impugnar el Pla de Carreteres, per incomplir  una sèrie de preceptes legals. El principal motiu era la manca d'un estudi previ de la problemàtica dels accessos a Palma des del punt de vista de la mobilitat integral.  Aquest estudi hauria d'haver contemplat l'alternativa zero, és a dir, la no necessitat de construcció d'aquesta megainfrastructura.
Incompliment de la LOT

Les obres del 2on cinturó, varen ser incorporades al  PDSC aprovat definitivament sense haver estat justificades en absolut, des del punt de vista d'un estudi integral de mobilitat dels accessos a Ciutat. Això incompleix  l’article 12.d) de la Llei 14/2000 de 21 de desembre d’Ordenació Territorial (BOIB núm. 157 ext. de dia 27 -12-2000)que en l'apartat d) assenyala el següent, en parlar del contingut dels Plans Directors Sectorials:

“Justificació i definició de l’esquema general de les infrastructures, les obres les instal·lacions i els serveis que es prevegin, tenint en compte la incidència ambiental”

Incompliment del conveni de carreteres
El Conveni de Carreteres signat entre el Ministeri de Foment i el Consell Insular de Mallorca incloïa la redacció d’un “Estudi dels Accessos a Palma”, a fi de ajornat les actuacions concretes a una planificació global.

Previ a qualsevol actuació per resoldre la problemàtica que afecta a la capital de l’illa se va considerar necessari la redacció i aprovació d’un estudi de planificació racional.

Al final el Pla de Carreteres se va aprovar sense haver redactat aquest estudi sobre els accessos a Palma i va incorporar els projectes concrets que fan referència als a accessos a Palma, concretament els més polèmics, que varen generar precisament l’obligació de fer l’estudi previ i que són:
- Duplicació de l’actual 2n Cinturó
- Prolongació del 2n Cinturó (Via Connectora)

CANVI CLIMÀTIC, ZÈNIT DEL PETROLI.... ELS SONA?
Sembla que a nivell de discurs, els nostres polítics es saben omplir la boca de la necessitat de posar en marxa polítiques per fer front als reptes que planteja la crisi climàtic i energètica global. Però a l'hora de la realitat, les solucions que són capaços de proposar estan molt lluny d'assumir realment aquesta necessitat i compromís: seguim destruint territori posant més asfalt, amb grans infrastructures, més kilòmetres d'asfalt per a més cotxes. És a dir, anam en direcció totalment oposada al que ens imposa el sentit comú davant la realitat que més prest que tard, ens afectarà irremediablement.

El discurs ecologista, no és ni apocalíptic, ni allunyat de la realitat, ni demagògic. Els que s'allunyen de la realitat són els nostres polítics, que només pensen en les solucions immediates que seguiran alimentant la mateixa problemàtica a la que cal fer front. El problema no és la manca d'infrastructures, és l'excés de cotxes! per tant no esteim donant una solució al problema real.

Què vendrà després del 2on cinturó? el tercer cinturó, el quart?.......insistim, més carreteres, més asfalt, no és ni serà mai la solució.

Llegir 1094 vegades Darrera modificació el Dilluns, 13 Juliol 2015 18:38

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.