Divendres, 27 Febrer 2015 14:25

27.02.2015. El GOB insisteix en la retirada del projecte de la Ronda Nord d'Inca.

Davant l'informe favorable de l'Ajuntament, el GOB insisteix que hi ha solucions que no impliquen construir una nova carretera, consumir territori i perjudicar als veïns i a la realitat econòmica-comercial de la Ciutat 

 


 

27.02.2015. El GOB insisteix en la retirada del projecte de la Ronda Nord d'Inca.

 

Davant l'informe favorable de l'Ajuntament, el GOB insisteix que hi ha solucions que no impliquen construir una nova carretera, consumir territori i perjudicar als veïns i a la realitat econòmica-comercial de la Ciutat

 ______________________________________________________________________________________________________________________

 

Si bé és cert que Inca té problemes greus de mobilitat per la manca d'una estratègia de mobilitat adequada i com a resultat d'un planejament urbanístic desordenat, amb molts de vials municipals sense acabar de completar - la qual cosa dificulta i congestiona les vies existents - amb moltes infrastructures i serveis situades al sòl rústic i amb una manca de connectivitat entre els diferents barris, agreujat especialment pels cotxes que conflueixen a l'Avinguda de Lluc per tenir accés a Selva-Caimari-Lluc, el cert és que hi ha solucions més adaptades a la realitat urbana d'Inca que no impliquen la construcció d'una nova carretera i evitaria el consum de territori, les afeccions als veïns i els canvis en la dinàmica comercial del centre de la ciutat.

 

Alternatives reals

La tipologia de via prevista, no es correspon a la concepció de ronda urbana, sinó és una nova carretera que travessa sòl, majoritàriament rústic, amb els impactes greus que això comporta, especialment des del punt de vista de consum de territori, però també, i donada la localització del projecte, en relació a l'impacte paisatgístic i patrimonial que en aquests moments de la cara nord del municipi, el darrer espai rural que conserva Inca, que connecta amb multitud de camins rurals antics que surten d'Inca de manera radial i que en aquests moments, signifiquen la única sortida de la ciutat cap a un entorn natural no urbanitzat ni artificialitat.

 

Consideram que existeixen alternatives reals que plantejades des de la concepció real de ronda urbana, podrien representar un element integrador i fins i tot embellidor de la ciutat, molt més amable amb els mitjans de transport no motoritzats, així com amb els vianants, que connectés les barriades i que representés una via de descongestió pel centre de la ciutat, apropat al nucli urbà ja consolidat, conformant la trama de carrers ara encara no acabats, i evitant l'especulació urbanística dels terrenys que quedaran entre el nucli urbà i la nova carretera.

 

Impacte crític

L'impacte del projecte és crític i afecta molt negativament el patrimoni paisatgístic, natural i etnològic del sòl rústic situat al nord del municipi, tot i que ara l'Ajuntament d'Inca hagi emès un informe favorable amb condicions per a reduir l'impacte. El cert és que el projecte:

1) Arrassarà més de 20 hectàrees

2) Contempla amplades de 24 mentre carrils, mitjanera, voreres i vials de servei.

3) Afecta 145 parcel·les

4) Tomarà 9 edificacions, entre les quals 2 corresponen a primer habitatge

5) Afectarà diferents elements patrimonials, un dels quals es preveu deixar damunt una rotonda, solució que consideram ridícula i insultant per un element patrimonial a conservar.

6) Tallarà tots els antics camins que de forma radial accedien des de les diverses poblacions situades més al Nord del municipi, amb la ciutat, dificultant o directament impossibilitant l'accés peatonal a aquestes finques i amb una solució d'accés pensada exclusivament pels cotxes.

7) Afectarà a terres de cultiu i zones arbrades.

8) S'afectarà negativament l'accés a la zona rural confrontant amb el municipi, utilitzat actualment per la pràctica de l'esport i l'esbarjo fugint de la congestió i manca d'espais verds dins de la ciutat.

9) Es destrossarà el paisatge rural al Nord del municipi que, mirant cap a la serra de tramuntana, quedarà literalment tallat per la infrastructura.

10) Afavorirà l'especulació i el creixement urbanístic de la ciutat de forma expansiva des de l'espai actualment urbanitzat dins al límit interior de la infrastructura, que pedrà el valor com a espai urbà i guanyarà valor com a espai per a l'especulació i el desenvolupament urbanístic.

Un impacte inassumible i sobretot evitable si es revisés la pertinença del projecte i sobretot del tipus de via prevista d'acord amb la situació actual i amb l'objectiu d'estalviar doblers públics i minimitzar el consum de territori.

Llegir 1858 vegades Darrera modificació el Dimarts, 14 Juliol 2015 21:21

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.