Dilluns, 27 Setembre 2010 01:00

27/09/10 El GOB i altres entitats de Mesa Cívica convoquen més de 100 persones davant de Cort i intervenen en el Ple de l’Ajuntament de Palma per salvar els carrils bici.

Dilluns, 27 de setembre de 2010

El GOB i altres entitats de Mesa Cívica convoquen més de 100 persones davant de Cort i intervenen en el Ple de l’Ajuntament de Palma per salvar els carrils bici.


La Plataforma Mesa Cívica, Mou-te per Ciutat (integrada pel GOB, Massa Crítica, PIMECO, STEI, Amics de la Terra, entre d'altres entitats) va convocar una concentració per avui dilluns 27 de setembre, a les 10h a Cort amb el lema "Salvem els carrils bici de Palma" coincidint amb la celebració del Ple de l’Ajuntament a on es podia aprovar la proposició d'Unió Mallorquina de suprimir els carrils bici d’Avingudes, Avinguda Argentina, Balmes i Passeig Mallorca.

El GOB i altres entitats de la Plataforma han intervingut en el Ple de l’Ajuntament i el resultat ha estat una reformulació de la proposta inicial d’UM que ja no pretén “suprimir” sinó “modificar el traçat del carril bici d’Avingudes després d’un estudi i previ consens”.


Des del GOB i la Plataforma Mesa Cívica: Mou-te Per Ciutat, estarem pendents de l’evolució d’aquest assumpte i no es descarten futures mobilitzacions.


També volem agrair la seva participació en la concentració que ha tingut lloc avui davant de Cort, a les més de 100 persones que al llarg del matí han estat presents per donar suport a la defensa dels carrils bici de Palma.


A continuació adjuntam la intervenció del GOB al Ple de l’Ajuntament:


VOLEM ELS CARRILS BICI DE PALMA
Miquel Àngel Ballester, portaveu del GOB

“Sra. batllessa, senyors regidors, ciutadans aquí presents, avui intervenc en aquest ple en representació del GOB i juntament amb membres d’altres entitats que formen part de la Plataforma Mesa Cívica Mou-te per Ciutat, per defensar els carrils bici de Palma.


Avui es debat i es vota una proposició d’UM per eliminar els carrils bici d’Avingudes, Avinguda Argentina, Passeig Mallorca i carrer Balmes.


Aquesta proposició ens ha deixat sorpresos i indignats a parts iguals. No ens podem creure que un partit com UM vagi obertament en contra de la infrastructura que s’ha demostrat més eficaç per protegir els ciclistes del trànsit motoritzat. Però, encara ens indigna més que UM vagi en contra de la bicicleta com a mitjà de transport, perquè està clar que eliminar els carrils que permeten circular en bicicleta de forma diària i segura llevarà les bicicletes dels carrers de Palma. I això ho saben fins i tot els nins de 5 anys. I tenguin en compte que els nins sempre ens diuen la veritat.


Cap ciutat ha desmuntat mai un carril bici, i menys uns mesos després d’obrir-lo. No siguin vostès els primers en fer-ho! No s’oposin al vehicle anticontaminació, antiembossos, antirenou, antisobrepès, que estalvia combustibles fòssils, i que ajuda a mantenir les ciutats netes, sense renous i fums.  No s’oposin a què els ciutadans de Palma visquem millor.


Senyors d’UM que els hem fet a vostès els ciclistes i els defensors de la bicicleta i del transport públic? Si la bicicleta és un vehicle que desperta entusiasme a tots els països del món! Escoltin amb atenció, segons dades de la Unió Europea hi ha 185 milions de bicicletes en circulació, es recorren 70.000 milions de quilòmetres a l’any. París compta amb 300 quilòmetres de carril bici i encara en volen fer més; la meitat dels habitants d’Amsterdam usa la bicicleta a diari; la ciutat de Berlín compta amb uns 620 quilòmetres de vies ciclistes; Barcelona compta amb 170 quilòmetres de carril bici i també compta amb 30.000 aparcaments per a bicicletes. Els ciutadans de Saragossa ja tenen 120 quilòmetres de carrils bici urbans, els de Sevilla més de 100, a Vitòria en tenen més de 80... I nosaltres en comptes d’això, què tenim nosaltres? Quines infrastructures per a les bicicletes té Palma, una Ciutat que rep milions de turistes anuals! Tenim poc més de 43 quilòmetres de carrils bici. Només 43 quilòmetres! I vostès volen llevar-ne gairebé 8! Fa plorera!


Si me permeten donar-los un consell, de franc: Viatgin! Viatgin un poc més! però per favor, ho facin en el seu temps lliure, i amb els seus doblers. I sobretot, no els faci vergonya copiar allò que es fa i que funciona a tot Europa!


Hem tingut tota una vida, més de 50 anys, per adaptar-nos al cotxe. Quin temps ens han deixat per adaptar-nos a la bicicleta? 6 mesos? Facilitar els desplaçaments en bicicleta llevaria cotxes d'emmig. Ja ho està fent. És una política que fa uns anys hagués estat moderna. Avui, ja ni això podem dir. És una política del nostre temps. Allò que vostès proposen és un retrocés provincià, pensant que uns quants ciutadans que desconeixen els beneficis de la bicicleta, i que només hi veuen inconvenients, els votaran per haver llevat uns quilòmetres de carril bici.


Ja no ho facin per nosaltres, que sembla que no tenim drets, ho facin pels milions de turistes que visiten Palma cada any, la majoria dels quals provenen principalment d'Europa, i estarien encantats de poder recórrer la ciutat amb bicicleta. Mirin per on, els carrils bicicleta podrien també contribuir a desestacionalitzar el turisme de Palma!


Per una vegada, a Ciutat, les polítiques de mobilitat sostenible han estat prioritzades. Milers de ciutadans n'estam a favor, i altres milers, encara no tenen molt clara la seva opinió, com no la tenien tots aquells ciutadans europeus quan les seves ciutats començaren a fer polítiques actives en favor de la bici, però que avui en són usuaris, i defensors del model.


Senyors d’UM i del PP no privin a la ciutadania de provar els beneficis del transport més ecològic, barat i responsable. Reconeguin que el seu model de transport basat en el cotxe i en la construcció de noves carreteres i autovies que havia de resoldre els embossos només han servit per arribar més aviat a l’embós. El seu model d’asfalt no ha funcionat ni funcionarà mai perquè és massa costós, consumeix massa territori, és desproporcionat i ambientalment insostenible. Senyors d’UM i del PP permetin que un altre model de transport sigui possible a la nostra Ciutat.


Senyores i senyors regidors, en nom del GOB i d’una població cada vegada més sensibilitzada i conscient de què cal cercar altres solucions a la problemàtica de l’ús massiu del cotxe, els demanam que no donin suport a aquesta proposició d’UM. Els demanam, en canvi, que aprovin mesures que facilitin als ciutadans l’ús de la bicicleta: que aprovin la creació de nous carrils bici, amb els quilòmetres que facin falta per a què tots els barris de Palma estiguin interconnectats, els demanam poder travessar amb bicicleta la ciutat en totes direccions. Els demanam que posin en marxa el més aviat possible el servei de bicicletes públiques que ja s’ha presentat, els demanam que aquest servei de bicicletes públiques es combini amb altres mitjans de transport i que es garanteixi la intermodalitat i el bitllet únic. Demanam més aparcaments per a bicicletes. Demanam també la creació d’aparcaments per a bicicletes a totes les escoles i instituts de Palma. I demanam tot això perquè estam convençuts que pedalejar és el camí més curt per arribar a una Ciutat més justa, sostenible i humana.


Moltes gràcies.”

Llegir 1010 vegades Darrera modificació el Dilluns, 18 Juny 2012 18:20

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.