Dijous, 06 Juliol 2017 13:32

EL GOB considera una vergonya que el Consell de Mallorca aprovi per UNANIMITAT del «govern del canvi» una autopista/desdoblament «de les de sempre».

Amb la reducció d'impactes s'ha pretès minimitzar l'oposició a un projecte innecessari si s'abordàs la mobilitat d'aquesta illa d'una manera més sostenible i racional.


S'incompleix el compromís de ruptura amb les velles polítiques. La ruptura no és maquillatge és creativitat. Noves solucions per a vells problemes. No més carreteres.

El GOB considera inadmissible que els partits que formen govern amb el PSOE al Consell, PODEM i MES avalin aquest projecte destructor i que siguin tan incoherents amb el seu discurs de canvi.
Avui el Consell de Mallorca fet pública l'aprovació per unanimitat a la comissió informativa del projecte de prolongació de l'autopista Palma-Llucmajor fins a Campos. Amb les modificacions, parlen de desdoblament per comptes d'autopista, redueixen mitjaneres, fan passos soterrats i en definitiva redueixen consum de territori, però es continua donant resposta a una manera d'entendre la mobilitat a Mallorca que continua sacrificant territori per a infraestructures pensades per donar resposta al parc de vehicles (privats i de lloguer) que envaeixen les carreteres de Mallorca, especialment els mesos d'estiu.

NO s'han acceptat les al·legacions del GOB
El Consell manté el discurs que s'han acceptat totes les al·legacions del GOB i al nostre entendre és una manera de falsejar la realitat per evitar conflicte. El GOB va presentar al·legacions al projecte presentat pel Partit Popular. En aquestes al·legacions, el GOB demanava la retirada del projecte i ho motivava a partir dels impactes que generaria aquesta infraestructura.


Ara el Consell diu que ha acceptat les nostres al·legacions perquè ha intentat minimitzar els impactes que nosaltres denunciàvem obviant que la nostra principal petició era la retirada del projecte. No negociàvem la minimització dels impactes, argumentàvem la nostra oposició total i rotunda al projecte. Hi ha una diferència substancial.

Del projecte actual, no hi ha hagut possibilitat de presentar al·legacions, malgrat que sí que, tot d'una que la informació va sortir a premsa, vàrem demanar una reunió a la Consellera per conèixer el projecte, que ens va ser mostrat però que no hem pogut estudiar perquè no n'hem tengut còpia ni s'ha exposat públicament a cap dels mitjans dels que disposa el Consell.

 

El mateix model expansionista de PP-UM
El projecte Llucmajor-Campos implica reprendre un projecte polèmic que fa quinze anys va generar una important oposició i mobilització social - aquest projecte ja fou motiu d'una intensa campanya de mobilització social que va aconseguir l’aturada del projecte el 1999, amb prop de 25.000 al·legacions. A més el traçat proposat continua implicant greus impactes i un elevat consum de territori.

El projecte, malgrat el maquillatge, té la clara intenció de continuar amb un model de mobilitat insostenible, que prioritza el transport privat per carretera, obviant la possibilitat de cercar propostes realment novedoses d'altres maneres d'entendre la mobilitat, solucionant així un problema derivat de la mala planificació territorial que ha generat uns brutals creixements urbanístics als nuclis costaners del migjorn (Cala d’Or, Cala Figuera, Cala Santanyí, s’Almunia, sa Colònia de Sant Jordi o sa Ràpita) o de l’interior (les urbanització fantasma de Campos: Dalt sa Ràpita, sa Vinyola o El Paraíso). La solució no ha de passar per donar les mateixes respostes de sempre.

Imatge de la campanya per la revisió del Pla de Carreteres, 2009 - PSOE liderava el Consell de Mallorca

 

Quan el PSOE a principis de legislatura va posar en marxa una sèrie de mesures puntuals a la carretera actual de Llucmajor a Campos per tal de minimitzar la velocitat i la perillositat de la carreterra, els vàrem donar l'enhorabona perquè enteníem que anaven per bon camí. El camí de la racionalitat a l'hora de plantejar noves infrastructures i de donar temps a estudiar altres opcions de mobilitat integral que desincentivin l'ús del cotxe privat que és cap on hauria de tendir una política de transports responsable. Però malauradament només va ser guanyar temps per acabar aplicant les mateixes receptes.

 

PODEM i MES donen suport a aquesta infrastructura


Ja ens va sorprendre que al pacte de governabilitat sortís com a compromís dels diferents partits que governen al CIM (PSOE, PODEM i MES) «Redimensionar el projecte de desdoblament de la carretera Campos-Llucmajor, minimitzant l’impacte i el consum de territori.» un acord que donava continuïtat a la macroinfrastructura del PP, i que alhora sembla entrar en contradicció amb altres punts del mateix acord, pel que fa a infraestructures, que, d'acord amb el nostre criteri, aquesta nova proposta incompleix:


a.- Redimensionar les infraestructures, i aprofitar la baixada de la pressió sobre la xarxa viària per derivar part dels viatges realitzats en transport privat cap al transport públic.

b.- Avaluació i revisió dels projectes, contractes i adjudicacions de la Direcció Insular de Carreteres i efectuar una reconversió del departament de carreteres en un departament d’infraestructures i mobilitat sostenible.

c.- Revisar el PDS de Carreteres i elaborar un Pla de Mobilitat. Desenvolupar aquests dos instruments de forma coordinada per evitar generar més trànsit, i impulsar millor el transport públic interurbà, realitzant una avaluació de sistemes per garantir la seguretat dels ciclistes i motoristes i la convivència ordenada amb el vehicles, donat un nou impuls a la instal·lació de guardarails per a motoristes.

e.- Revisar Conveni de Carreteres, descartant noves macro- infraestructures i reforçant o millorant el teixit existent (carreteres comarcals)

Tot això també s'hauria d'haver aplicat a la carretera Llucmajor-Campos. Perquè no s'ha fet? Perquè PODEM i MES donen suport a un projecte d'aquestes característiques que dona continuïtat al pla de carreteres revisat pel PSOE (al 2009) i contra el qual des del GOB ja ens hi vàrem oposar per no haver estat capaços de plantejar alternatives més enllà de la construcció de noves carreteres i continuar amb un model totalment insostenible que ha beneït també el 2on cinturó?


Davant tot això, el GOB entèn que els partits que formen govern amb el PSOE al Consell, PODEM i MES avalen un projecte destructor i posen en evidència la incoherència del seu discurs i la manca de valentia i lideratge polític per part de MES que és el partit que ara presideix el Consell de Mallorca.

 

 

Llegir 4644 vegades Darrera modificació el Dijous, 06 Juliol 2017 14:01

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.