Dijous, 13 Febrer 2020 10:51

El GOB demana, juntament amb altres entitats estatals, reunir-se amb el Ministre de Transport per abordar la crisi de l'aeroport.

El GOB demana, juntament amb altres entitats estatals, reunir-se amb el Ministre de Transport per abordar la crisi de l'aeroport. El País

Coincidint amb el dia de la reunió a Palma dels directius d'AENA i membres del Govern amb representants del GOB, diferents entitats ecologistes de l'Estat Espanyol, hem sol·licitat una reunió amb el Ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per abordar la planificació de determinades infraestructures de Transport de l'Estat Espanyol, entre elles l'Aeroport de Palma.

 

En un moment clau, en que AENA preveu intensificar i expandir l'operació d'alguns dels seus aeroports i havent propiciat això, una forta oposició social, com és el cas per exemple de Mallorca, amb la Plataforma contra l'ampliació de l'aeroport, de la que el GOB n'és part i que ha iniciat una campaña de recollida de signatures http://www.aeroport.aguait.cat/ o la presentació aquesta mateixa setmana de la Plataforma pel decreixement de l'aeroport i el port de Barcelona, @zeroportbcn, el GOB s'ha ajuntat amb diverses entitats ecològistes de l'Estat Espanyol per sol·licitar una reunió amb el Ministre de transport i abordar la resposnabilitat institucional en relació a la planificiació d'aquestes infraestructures atenent el context de declaració de l'Emergència Climàtica, tant a nivell estatal com a nivell d'algunes comunitats autònomes afectades.

Reproduim part del text de la carta enviada al Ministre:

Per tal de complir els seus objectius climàtics i evitar les greus conseqüències d'un augment de la temperatura global per sobre de l'1,5ºC marcat en l'Acord de París, es requereixen, tal com diu la ciència, accions sense precedents. Això és de particular interès per al sector de l'transport a l'Estat Espanyol, per ser el principal emissor.

La contribució al canvi climàtic de l'aviació està creixent de manera molt important. A nivell europeu, les emissions de CO2 s'han doblat des de 1990, i si no es prenen mesures immediates, la seva contribució podria doblar-se o triplicar-se, comprometent enormement la necessària disminució de les emissions de carboni per mantenir les temperatures per sota de 1,5ºC.

Com un informe recent de T & E demostra, la descarbonització de l'aviació d'aquí a 2050 és un desafiament gran i requereix esforços significatius a nivell nacional i a nivell de la UE. Per la seva banda, el transport marítim pot trobar a les energies renovables un gran potencial de descarbonització, segons un altre informe de T & E.

D'altra banda, aquestes infraestructures són claus per al model de turisme de masses de l'Estat Espanyol, que ha mostrat suficients símptomes d'esgotament i rebuig social a les principals destinacions turístiques (Barcelona, ​​Madrid, Costa Brava, Illes Balears, Màlaga, etc.) . L'actual model està contribuint a generar processos d'exclusió social i genera una enorme demanda de recursos naturals escassos, com l'aigua, el sòl i l'energia.

Per aquests motius, SOL·LICITEM:

  • Informació sobre els plans d'expansió de ports d'estat i principals aeroports: Barcelona, ​​Madrid i Palma de Mallorca.
  • Una reunió amb vostè o amb qui designi com a interlocutor adequat i amb capacitat de decisió i interlocució del seu Ministeri al més aviat possible.

Les entitats firmats són:

Transport & Environment

Eco-union

Ecodes

GOB-Mallorca

PTP-Promoció del Transport Públic

 

Llegir 608 vegades Darrera modificació el Dijous, 13 Febrer 2020 11:25

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.