Divendres, 13 abril 2018 12:08

El GOB insisteix: el Consell ha d'aturar tots els tràmits de noves carreteres.

Exigim la retirada dels nous projectes viaris. Un Consell liderat per una formació que s'autodenomina ecologista no pot donar continuïtat als projectes viaris d'una planificació desenvolupista i obsoleta.

Malgrat els acords de governabilitat signats per PSOE, PODEM i MES al Consell de Mallorca, la política de Carreteres d'aquesta legislatura ha vengut marcada per la continuïtat dels projectes viaris del Pla de carreteres, hereu de la planificació de projectes viaris expansionistes de l'època PP-UM.

Els acords de governabilitat especificaven:

6) INFRAESTRUCTURES

a.- Redimensionar les infraestructures, i aprofitar la baixada de la pressió sobre la xarxa viària per derivar part dels viatges realitzats en transport privat cap al transport públic.
b.- Avaluació i revisió dels projectes, contractes i adjudicacions de la Direcció insular de Carreteres i efectuar una reconversió del departament de carreteres en un departament d’infraestructures i mobilitat sostenible.
c.- Revisar el PDS de Carreteres i elaborar un Pla de Mobilitat. Desenvolupar aquests dos instruments de forma coordinada per evitar generar més trànsit, i impulsar millor el transport públic interurbà, realitzant una avaluació de sistemes per garantir la seguretat dels ciclistes i motoristes i la convivència ordenada amb els vehicles, donat un nou impuls a la instal·lació de guarda-rails per a motoristes.
d.- Redimensionar el projecte de desdoblament de la carretera Campos-Llucmajor, minimitzant l’impacte i el consum de territori.
e.- Revisar el Conveni de Carreteres, descartant noves macro- infraestructures i reforçant o millorant el teixit existent (carreteres comarcals), incloent-hi amb majors dotació pressupostària per rescatar Túnel de Sóller

Malgrat que els acords són prou explícits, la realitat després de quasi tres anys de legislatura és que s'han continuat executant els projectes de carreteres de l'anterior Pla de Carreteres, i que en absolut s'han abordat els canvis en els plantejaments de noves infrastructures des de la perspectiva de la mobilitat integral.

En aquest sentit, el Departament de Carreteres, liderat per la socialista Mercedes Garrido s'ha caracteritzat per l'executivitat, però no dels compromisos acordats, sinó dels projectes ja prevists a un Pla de Carreteres que ni tan sols s'ha revisat, incomplint l'esperit del canvi de paradigma que es desprenia dels acords signats pels tres partits que governen al Consell de Mallorca: autopista Llucmajor-Campos, nou accés de Lloseta, accessos Coll de'n Rebassa-2on cinturó (trams I, II i V), ronda de s'Alqueria Blanca, ronda d'Algaida, etc... són al final, les actuacions que marcaran aquesta legislatura, i per tant la continuïtat de la imposició de les grans infrastrtuctures viàries.

Així, el Consell, liderat per MES per Mallorca, és el responsoble d'una política de carreteres que segueix les tendències habituals i les imposicions del PSOE, que òbviament, com no pot ser d'altra manera, rep el suport de partits com el Pi i PP que precisament el que volen és que, en matèria de carreteres i de desenvolupament territorial, res no canviï i continuem amb el model desenvolupista de grans infrastructures viàries per poder seguir creixent a costa del consum exagerat de territori. La mateixa política que en el seu dia, impulsaven PP i UM al capdavant de la institució.

Hipotecant la institució

Per altra banda, en el context actual en que el govern espanyol només pressuposta 15 milions al Conveni de Carreteres de les Balears, no podem permetre que el Consell segueixi hipotecant els recursos econòmics de la institució assumint amb pressupost propi els costos d'aquestes inversions. No entenem que un govern que s’autodenomina «ecologista i sobiranista» malmeti el territori i la sobirania econòmica de la institució. En aquest sentit, cal que el President Miquel Ensenyat, deixi clar qui lidera la institució i marca les polítiques, i exigeixi al PSOE el compromís i compliment dels acords signats. Això avui, al nostre entendre, passa necessàriament per paralitzar la tramitació de cap nova carretera a Mallorca.

Des del Pi reclamen al President Ensenyat valentia per continuar destrossant. Pel GOB la valentia que ha de demostrar el President Ensenyat és la de fer una altra política, una política que sigui realment rupturista amb les polítiques habituals en matèria de carreteres. Allò valent, no és fer “el que s'ha fet sempre” sinó capgirar les polítiques apostant per noves formes d'entendre la mobilitat. En matèria de Carreteres, MES s'ha de plantar a les intencions del PSOE de continuar destrossant territori i hipotecant futur. I ha de deixar clar que no permetrà una aliança del seus socis de govern, PSOE, amb PP i PI per seguir destrossant territori fent noves infrastructures viàries per a més cotxes a Mallorca.

Llegir 1459 vegades

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.