Imprimir aquesta pàgina
Dilluns, 10 Juny 2019 12:14

Una vintena d’entitats presenten el Manifest contra els megacreuers

Avui s’ha presentat a la seu de l’associació Palma XXI el “Manifest contra els megacreuers”, una iniciativa impulsada per un nodrit grup d’entitats ciutadanes: des d’organitzacions ecologistes a associacions de veïns i veïnes, o d’altres que treballen pel model de ciutat a Palma.

Amb aquest posicionament conjunt les entitats ciutadanes volen mostrar que hi ha una opinió compartida per gran part de la ciutadania i un consens entre la majoria d’entitats que treballen per un model de ciutat sostenible i inclusiu: augmentar any rere any l’afluència de megacreuers tenint en compte les característiques de Palma no és una opció de desenvolupament econòmic per la ciutat.

Les entitats han decidit fer públic aquest manifest en un moment crític per l’auge d’aquest model de turisme massiu a Palma. Ha augmentat la mida de les naus que arriben a port, s’ha triplicat el volum de persones que transporten i s’acumulen molts megacreuers en el mateix dia. A part de l’impacte social (hi ha zones de la ciutat que arriben a concentrar 15.000 creueristes en un dia), hi ha greus repercussions mediambientals: el transport marítim contamina mil vegades més que el terrestre, danyant també la biodiversitat del fons marí de la badia de Palma. A més a més, la majoria de megacreuers no aporten econòmicament de forma proporcional al que afecten la vida dels ciutadans i ciutadanes.

Entre les mesures que demanen a les autoritats (l’Ajuntament de Palma i el Govern de les Illes Balears) es troben limitar l’arribada de creuers al port de Palma a un al dia, amb un màxim de 4000 visitants; control diari per part de l’Autoritat Portuària dels impactes mediambientals, així com garanties de transparència fiscal i laboral; augment de l’impost de turisme sostenible a 5 euros i declaració del Mediterrani com a zona ECA (Àrea de Control d’Emissions) el Mediterrani, tal com han fet en el Mar del Nord i en el Bàltic.

Demà les entitats faran pública una llista de personalitats de diversos sectors que també s’han adherit al manifest i llençaran la plataforma a on la ciutadania també podrà fer-ho online.

 

 

Llegir 1219 vegades