Territori i urbanisme

19/01/10 El GOB proposa un parc agrari i corredor verd del Torrent Gros, entre Son Bordoy i Ciutat Jardí.

Ha exposat avui motius per a defensar la conservació de SON BORDOY al Ple de l’Ajuntament de Palma

El col·lapse del mercat immobiliari és crític: arreu és ple de cartells de “Es ven” i “Es lloga”. És de sentit comú que el mercat no demanda més oferta d’habitatges.

 

19 de gener de 2010

El GOB proposa un parc agrari i corredor verd del Torrent Gros, entre Son Bordoy i Ciutat Jardí.
Ha exposat avui motius per a defensar la conservació de SON BORDOY al Ple de l’Ajuntament de Palma

El col·lapse del mercat immobiliari és crític: arreu és ple de cartells de “Es ven” i “Es lloga”. És de sentit comú que el mercat no demanda més oferta d’habitatges.


Frenar el creixement urbanístic de Palma
Palma s’estén, en “taca d’oli”, sense control; per la qual cosa es fa necessari marcar la frontera de l’extraradi rural “en positiu” amb anelles o corones verdes, parcs agraris, horts urbans o corredors verds. La quantia de sòl urbanitzable ja classificat pel PGOU de Palma ja és desproporcionada. Esperam que l’adaptació al PTM no s’aprofiti per classificar nous sòls urbanitzables.

Els valors de l’horta de Palma i el Torrent Gros
L’horta de Palma és un vestigi de sols fèrtils, d’aigua abundant, pròxims a la ciutat, amb vocació agrària per diversificar l’economia i abastar mercats de proximitat amb productes agrícoles. Els torrents de Na Bàrbara i Gros tenen encara part dels seus llits lliures d’urbanització, en part per l’elevat risc d’inundació. Mantenir-los envoltats de sòl rústic prevé els efectes de les crescudes i milloraria les qualitats paisatgístiques i ecològiques d’aquests espais peri-urbans.

Els projectes de Son Bordoy i Son Güells són inacceptables
Les densitats màximes que determina el PTM per Palma , de 120 habitants per Ha,  s’aproxima als òptims; per la qual cosa seria negatiu incrementar-la per sobre dels  màxims permesos, fins als 211 que es plantegen a Son Bordoy, o els 329 a Son Güells.

En defensa del Molinar
Els sectors de Llevant de Palma ja han estat prou agredits urbanísticament amb:

  • El Palau de Congressos.
  • La urbanització elitista dels molins del Portitxol.
  • La central termoelèctrica de Son Molines, etc.
  • L’escenari tendencial de soterrament de l’accés a l’autopista i de “conurbació” (unió urbanística de nuclis que en principi eren independents) del Barri de Llevant amb el Molinar és insostenible i indesitjable.
  • La solució sostenible per Es Molinar NO passa per fer més pisos i NI per fer nous accessos des de l’autopista. L’actual ordenació urbanística ja permet una densificació excessiva; la qual cosa genera congestió i manca de dotacions d’equipaments.

El Molinar pateix de dèficits històrics:

  • Infradotació de transport públic.
  • Manca d’equipaments i zones verdes. Només hi ha el parc de Son Parera per una població que abasta Can Pastilla, Coll de’n Rabassa, Sa Gruta, Es Molinar i Es Portixol; i petites places o jardinets.
  • La unitat bàsica de salut és insuficient.
  • L’escoleta que es fa ara serà insuficient.
  • La biblioteca és una mínima expressió, amb un horari d’obertura molt parcial (uns dies els matins i d’altres d’horabaixa, sempre unes poques hores).
  • Els equipaments esportius són insuficients i mal repartits.

La solució és el lloguer del parc construït
El col·lapse del mercat immobiliari és crític: arreu és ple de cartells de “Es ven” i “Es lloga”. I és de sentit comú que el mercat no demanda més oferta, com ara la que es promou a Son Bordoy, de 850 nous habitatges, o a Son Güells, 3.015 nous habitatges.

La “Llei Carbonero” no abaixarà els preus a cotes assequibles en un mercat paralitzat per la manca de crèdits i amb una perspectiva d’encariment de les noves hipoteques a curt termini com s’ha anunciat aquesta setmana.

Les propostes del GOB
El GOB demana més suport públic per afavorir l’accés de lloguer al parc buit  d’habitatges: 40.000 a Palma (segons el Llibre Blanc de l’Habitatge i el Pla Municipal d’Habitatge de Palma) i prop de 100.000 a Balears. Proposam “reserva pública d’habitatges” i no de sòl per urbanitzar més, ni promoure l’endeutament per adquirir-ne la propietat, amb més bombolla immobiliària i financera.

En resum, demanam que aquest plenari acordi informar desfavorablement les Normes Subsidiàries i Complementàries de Son Bordoy i de Son Güells; alhora que defensam propostes “en positiu” de:

  • Esponjament urbà, amb el manteniment i la dignificació del sòl vacant.
  • Per exemple, crear un parc agrari i un corredor verd al Torrent Gros, des de Son Bordoy fins a Ciutat Jardí, que hauria de tenir continuïtat per configurar una corona o anella verda.
  • Suport públic a l’oferta d’habitatges ja construïts pel lloguer.
  • Reconversió de sols ja urbans amb diversitat d’usos, creació de proximitat i densitats de poblament moderades.
  • Millorar les dotacions del barri del Molinar
  • Millores d’urbanització a Es Molinar: voreres molt estretes plenes d’obstacles (faroles, papereres mal ubicades, senyals, bàculs de línies de servei) i sense complir amb la supressió de barreres arquitectòniques.
Tags: agricultura, palma, son bordoi, son güells, torrents

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents