Ornitologia

12/01/2013 Cens hivernal de milana a Mallorca

 

La població de milana a l’hivern es situa entorn als 114 exemplars, que foren recomptats a 6 dormidors comunals.


Aquest inici de 2013 s’ha organitzat un cens de la població hivernant de milana real (Milvus milvus) a Europa. Moltes de les poblacions més nòrdiques, passen l’hivern a l’entorn mediterrani, molt més benigne a l’hivern. Com sabeu el seu estat de conservació és delicat a diversos països europeus, especialment a la franja mediterrània i més encara a les illes. És per això que enguany tot un seguit d’organismes i associacions ens coordinam per obtenir informació útil sobre el seu tamany poblacional. La població mallorquina és sedentària i a l’hivern no sol rebre exemplars del continent, tot i que alguns hi podrien passar l’hivern depenent de l’any.

A Mallorca, el GOB ve impulsant un programa de conservació des de 1999 per recuperar l’espècie, que es trobava al límit de l’extinció amb una població de sols 8 parelles. Amb l’ajuda d’institucions, voluntaris, propietaris, caçadors…hem aconseguit atacar dues causes de mortalitat (l’enverinament i l’electrocució) que tenien l’espècie en un estat crític. La persecució de l’enverinament (lligat a certs vedats de caça) i la correcció de torres elèctriques perilloses, estan ajudant a recuperar la població poc a poc, i ara està estabilitzada en 20 parelles. Tot i això, la població és petita i vulnerable, i no es pot abaixar la guàrdia.


Per fer aquest cens d’hivern vam cobrir fins a 6 punts per tal de recomptar la població: A Artà (Parc Natural de Llevant), Santa Maria, Alaró, Sa Comuna i Raixa (Bunyola) i un punt a Consell per veure la direcció de desplaçament cap a altres punts. Els resultats van ser de 114 milanes recomptades. És la xifra hivernal més elevada que hem obtingut fins aleshores.

Es van poder observar diversos exemplars marcats al llarg del projecte, que ens han ajudat a confirmar que són vius i també es van observar 123 corbs (Corvus corax), 4 voltors (Aegypius monachus), 2 falcons de tords (Accipiter nisus), 2 falcons peregrins (Falco peregrinus) i diversos esparvers (Hieraeetus pennatus).


Han participat del cens: Alvaro Romàn, Cati Artigues Toni Muñoz, Toni Mira, Tomeu Morro, Pere Vicens, Maria Angels Ferragut, David Garcia, Xavier Baceló, Xavier Manzano, Patricia Arbona, Carlota Viada, Toni Rafel, Rafel Mas, Gemma Carrasco, Matilde Martinez, Mariano Reaño, Magdalena Prohens, Manolo Suarez, Emilia Segura, Nadine i Tolo Guasp, Marga Roca, Mika Palmer, Pep Tapia i Jaume Adrover.

Moltes gràcies a tots!

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents