curs ecosocial 2020

 

Les Illes Balears s’enfronten a uns reptes majúsculs després de la crisi sanitària de la COVID19. Són moltes les tesi i arguments científics que relacionen l’expansió mundial de la pandèmia amb la pèrdua de biodiversitat global, amb l’excés de contaminació i pèrdua de la qualitat de l’aire i amb el model econòmic vinculat al consum excessiu basat en unes lògiques de connexió i cadenes de producció global insostenibles, tant des del punt de vista de consum de recursos, com des del punt de vista dels impactes de les produccions intensives i els transport a llargues distàncies.

Cal ara mateix, aportar des de la perspectiva de l’ecologisme social, una resposta als reptes econòmics, socials i ambientals que s’han fet ara més evidents que mai. Les Illes, com el món sencer, es troba en una cruïlla en la que sembla que s’ha d’escollir entre reactivar l’economia o la preservació de la vida. Des de l’ecologisme volem aportar propostes a aquest dilema i aportar arguments i propostes concretes des de diferents àmbits per poder transitar cap a un model que garanteixi l’equilibri d’un metabolisme sa, entre la conservació dels recursos naturals (com l’aigua) i la biodiversitat, els impactes i residus generats pel sistema, revisant les pautes de consum i el model que ens ha abocat a la situació actual.

Des del GOB hem volgut impulsar un curs de formació en els temes pilars del que considerem que ha de ser la transformació ecosocial que ens ha ajuntat sota el paraigües de La Vida al Centre (el manifest de propostes per a la transició ecosocial): www.lavidaalcentre.org

 

Objectius del curs

Objectiu general: Formar els alumnes en l’àmbit de l’educació ambiental i la transició ecosocial, així com desenvolupar el seu perfil educatiu com a agents de canvi social.

Objectius específics:
Formar, a partir de la reflexió, sobre els reptes que afrontam en relació als problemes ecològics i socials derivats del model econòmic i de consum actual.
Presentar i discutir les propostes de transició cap a societats més sostenibles social i ecològicament.
Desenvolupar habilitats discursives i pràctiques que els ajudin en processos de transició col·lectiva i personal.

 

Metodologia

Es tracta d’un curs de 10 sessions de 2 hores, que es podrà realitzar de forma presencial o online (prèvia inscripció) i amb el que preteníem poder mostrar els conceptes i propostes que s'estan treballant des de les entitats o col·lectius per la transició ecosocial, cadascuna des del seu propi àmbit.
Es faran 10 sessions de dues hores, amb una hora dedicada a l’exposició per part d’una persona/col·lectiu expert amb la matèria, que reflexionarà i aportarà a partir de dues preguntes concretes elaborades a priori, i una hora dedicada al debat i reflexions vinculades a l’elaboració i posada en pràctica de les possibles alternatives dins cadascún dels àmbits.
Les sessions aniran a càrrec de persones representants d’entitats o col·lectius que estan treballant propostes per la transició ecosocial des de diferents àmbits.
Al final, s’elaborarà, per part dels mateixos alumnes, un vídeo col·lectiu amb preguntes i respostes relatives a la posada en pràctica d’iniciatives de transició, tant des de l’activisme com des del punt de vista personal revisant, qüestionant i valorant conceptes com: la sostenibilitat, les transicions ecosocials, l’ecofeminisme, el decreixement i l’economia ecològica, els nous comunitarismes, l’ètica ecològica, etc.

 

Programa

1a SESSIÓ. Divendres 6 de novembre de 17 a 19h. És hora de canviar de direcció: sessió introductòria. GOB

2a SESSIÓ. Dimecres 11 de novembre de 17 a 19h. Defensa del territori, biodiversitat i recursos naturals. GOB

3a SESSIÓ. Divendres 13 de novembre de 17 a 19h. Agroecologia. APAEMA

4a SESSIÓ. Dimecres 18 de novembre de 17 a 19h. Ecofeminisme i economia de les cures. GOB i MOVIMENT FEMINISTA DE MALLORCA

5a SESSIÓ. Divendres 20 de novembre de 17 a 19h. Educació per a la transformació social. DOCENTS PEL FUTUR

6a SESSIÓ. Dimecres 25 de novembre de 17 a 19h. Economia social i solidària i cooperativisme. REAS i MERCAT SOCIAL

7a SESSIÓ. Divendres 27 de novembre de 17 a 19h. Fiscalitat justa i renda bàsica. BALADRE

8a SESSIÓ. Dimecres 2 de desembre de 17h a 19h. Cooperació per a la transformació social. CONGDIB i ESF Illes Balears

9a SESSIÓ. Divendres 4 de desembre de 17h a 19h. Comunicació per a la transformació social. (pendent de determinar)

10a. SESSIÓ. Dimecres 9 de desembre de 17h a 19h. Per la participació i la democràcia: eines col·lectives. Rebel·lió o Extinció Mallorca

DARRERA SESSIÓ CONJUNTA PER EDICIÓ DE VÍDEO COL·LABORATIU - TREBALL DE CURS. Dissabte 12 de desembre de 10 a 14h. Lloc a determinar

 

Quota d’inscripció
30€: Sòcies i socis del GOB
50€: No socis
35€: Noves altes al GOB (inscripció al curs: 20€ + quota d'associació del que resta d'any: 15 € - Total: 35€). Recorda que et podràs desgravar el 80% de la quota de membre. Amb aquest suport també contribueixes a enfortir la feina del GOB per una vertadera transició socioecològica.

 

Més informació
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Curs de transició ecosocial 2020

 

 

Enviant aquest formulari:

- Declaro que he llegit i accepto la política de protecció de les dades personals que aquí facilito.