Dijous, 21 Gener 2016 12:17

El GOB demana la paralització dels camps de polo de sa Barralina i del nou agroturisme previst dins l' espai natural protegit

El GOB denuncia que el camp de polo que es pretén legalitzar i el que ara demana autorització ja estan construïts, i el primer en funcionament des de fa molts d'anys.

 

El nou agroturisme, previst dins la zona ANEI, s'ha pogut plantejar gràcies a la Llei del Turisme que preveu que es pugui autoritzar sense declaració d'interès general i que quedi exonerat de complir els paràmetres d'edificació màxima dins la parcel·la. Un autèntic despropòsit que deixa en evidència els efectes perversos de la llei turística sobre el sòl rústic protegit.

La situació dels recursos hídrics de la zona és incompatible amb el manteniment dels camps de polo.

La situació d'aquesta finca a Campos és un vertader trencaclosques. Perquè esta trossejada amb diferents parcel·les, cadascuna d'elles lligada a un nom d'empresa i a un número de registre diferent . Amb tot, la coneguda com a Llei de'n Delgado ha permès legalitzar l'agroturisme que feia anys que hi funcionava. I també, amb la mateixa llei i la coneguda com a Llei de'n Company intenten legalitzar un camp de polo que també funciona des de fa anys. A més, demanen la construcció d'un nou camp de polo (que ja funciona) i un nou agroturisme.

 

Dos camps de polo i un nou agroturisme a sa Barralina

Des de fa tres setmanes l'Ajuntament de Campos té posat a exposició pública tres projectes relacionats amb un agroturisme i dos camps de polo a la finca de sa Barralina. Els dos primers projectes (legalització del primer camp de polo que funciona fa anys i la construcció d'un segon camp de polo, que fa mesos que està acabat) a nom de l'empresa Es Figueral Gran S.L.U. I un tercer projecte, el de la construcció d'un nou agroturisme, a nom de l'empresa Sa Barralina S.L. Tots tres a nom del mateix propietari, D. Christoph-Daniel Crasemann.

Anem per parts:

A la finca de sa Barralina, a la parcel·la 417 i 286 del polígon 21 fa uns 10 anys que hi ha en funcionament un agroturisme i un camp de polo. Ambdós il·legals. Mai han tengut llicència d'activitat i els responsables municipals, del Consell de Mallorca i de la Conselleria de Turisme del Govern Balear han fet els ulls grossos tot aquest temps.

Fa uns mesos i gràcies a la llei turística de'n Delgado es va legalitzar l'agroturisme. I ara, el seu propietari, aprofitant la llei agrària de'n Company, demana la legalització del camp de polo com activitat complementària. Tot un despropòsit, si tenim en compte que un camp de polo és un camp on s'hi juga i per tant és una activitat esportiva. No agrària.

Per altra part, a la mateixa finca, però a una parcel·la distinta i contínua a les anteriors. Concretament, a la parcel·la 232 del polígon 21, el mateix propietari ha sol·licitat, dos projectes diferents. Un, per la construcció d'un nou camp de polo, que ja està acabat fa mesos. I un altre, per la construcció d'un nou agroturisme lligat a una explotació eqüestre. Tot dins sòl rústic protegit.

Si al final els tres projectes van endavant tendrem la paradoxa que a una mateixa finca (sa Barralina), però amb distintes parcel·les i amb diferents números de registre de la propietat hi haurà dos camps de polo i dos agroturismes. I tots del mateix propietari.

 

Un esport que es basa en un gran consum d'aigua

Com bé ha exposat, recentment, el portaveu d'ASAJA, Joan Simonet, un camp de polo té un consum similar al cultiu de l'alfals o d'altres farratges. Per tant, és un cultiu de regadiu que ha de menester aigua a voler. La diferència, però, és que l'alfals és per alimentar les vaques que donen llet o carn. Mentrestant, el camp de polo és per fomentar un esport d'elit que res té a veure amb el menjar. A més, duim tres anys de sequera a les Illes Balears, i la zona de Campos és una de les zones de Mallorca amb més baixa pluviositat. A part, l'aqüífer de Campos està salinitzat i tot el que sigui treure molta d'aigua dels pous va en detriment de la qualitat de l'aigua. Des del GOB creiem que la situació dels recursos hídrics de la zona és incompatible amb el manteniment dels camps de polo. No té gens d'interès general apostar per una activitat esportiva dins sòl rústic protegit que necessita grans quantitats d'aigua.

 

La Llei Agrària de'n Company

Amb aquesta llei, aprovada fa un any i busques, el camp de polo era considerat una activitat agrària. Ara, des de la setmana passada amb el Decret llei en matèria urbanística aprovada pel nou Govern Balear el polo no és considerat una activitat agrària. A més, si es donés el cas, que un volgués fer un camp de polo just podria ser com a particular i amb un ús privat, mai com una activitat lligada a un agroturisme. I a més, hauria de comptar amb una declaració d'interès general que ara no té, ni ha sol·licitat.

Per això, i per tot el que hem explicat referent a l'activitat esportiva del polo i de la situació delicada dels aqüífers de Campos des del GOB sol·licitam a les administracions competents, que no autoritzin aquests tres nous projectes a la finca de sa Barralina.

 

Llegir 2517 vegades

Enguany tenim un repte, llançam la ILP "Avui per demà" per garantir el benestar de les generacions futures. Entra a http://avuiperdema.org i informa't de com pots contribuir al canvi.

Necessitam la teva signatura i la teva implicació!

uneixtealgob