Els recursos naturals a mercè dels interessos econòmics
El Consell de Mallorca i el Govern de les Illes Balears han impulsat canvis normatius dels instruments que regulen l’extracció de recursos naturals i la gestió dels residus.
Actuacions
El govern va propiciar una revisió del Pla Hidrològic ad-hoc dels interessos dels sectors econòmics que obtenen els seus guanys de l’explotació sense límits dels recursos hídrics: gent que fa sondejos, miners, agricultors intensius, etc. Tot això retirant un text que havia estat fruit d’un procés de participació ciutadana sense precendents que va ser menyspreat. Per altra banda, el Govern va aprovar per Llei la possibilitat de que Mallorca importi residus, per sobre del planejament insular que regulava explícitament la prohibició de fer-ho. Tot això, sense cap tipus de participació pública i en un procés marcat per la manca de transparència, la negligència política i en què clarament es sotmet l’interès públic als interessos de les empreses del negoci de la incineració. En el camp de la mineria, el Govern ha impulsat una Llei d’ordenació minera dictada a l’ordre dels interessos de les pedreres.
Impacte ambiental i social
El nou Pla Hidrològic fa inviable el compliment dels objectius de recuperació dels aqüífers deteriorats, i la garantia de la qualitat ecològica del recurs a futur. Bàsicament, perquè prioritza la satisfacció de les expectatives d’accés a l’aigua sense límits ni controls. Per l’altra banda, l’increment de la incineració, tendrà greus conseqüències sobre la salut pública de les poblacions properes a la planta incineradora. La contaminació per partícules àltament tòxiques de les aigües subterrànies, l’aire i el sòl és inherent al procés d’incineració, per la qual cosa es degrada l’entorn i a més s’afecta a la imatge turística de Mallorca, que s’oposa a convertir-se en el femer d’Europa. En l’àmbit de les pedreres, l’impacte més greu pot ser el derivat de la possibilita d’ampliar i legalitzar pedreres il·legals dins espais naturals protegits.
Reacció ciutadana
Mallorca ja va protagonitzar una àmplia mobilització social contra la construcció de la incineradora als anys 90. Ara, davant la idea d’haver d’importar residus per satifer la demanda d’una infrastructura monstruosa, torna a mobilitzar-se per demanar el tancament progressiu de les línies que no són necessàries a Mallorca, sota la campanya NO volem ser el femer d’Europa.
Referències
Pla Hidrològic
Comunicats sobre el Pla Hidrològic
Llei d’Ordenació Minera
Comunicats sobre la Llei d’Ordenació Minera
Importació de residus
Blog de la campanya no volem ser el femer d’Europa
Petició per impedir que Mallorca es converteixi en el femer de Europa (cat/cast/en)
Article sobre el càncer i la incineració de la revista Science Direct