Residus

Entitats ambientals, socials i econòmiques pacten amb Medi Ambient els propers pasos pel desplegament de la Llei de Residus

Reunió de la Plataforma per una Mar Sense Plàstics i la Conselleria de Medi Ambient.

El passat divendres, les entitats que conformen la plataforma Per una Mar Sense Plàstic, conjuntament amb altres entitats com l’Aliança per l’Emergència Climàtica de Mallorca, Eivissa Plastic Free, Per la Mar Viva Menorca i el Pacte per la Reutilització, s’han reunit amb el Conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, i el Director General de Residus, Sebastià Sansó, per tractar la necessitat urgent de desplegar la Llei de Residus Balear.

Les entitats assistents han volgut agrair a la Conselleria el compromís i la transparència per la publicació de l’informe ‘Anàlisi del sistema de gestió de residus municipals a les Illes Balears’, on es posen en evidència algunes de les principals mancances del sistema actual. Arran d’aquest informe, les entitats han volgut destacar la necessitat de posar el focus en la recollida i el tractament selectiu de la matèria orgànica, així com de transformar el sistema de recollida selectiva d’envasos, que es demostra clarament ineficient.

Segons el Conseller, aquest informe era bàsic per poder posar dades reals i saber on érem en matèria de residus, alhora que permetrà posar en marxa les mesures contemplades en la llei, com el cànon per als tractaments finalistes o la implantació del Sistema de Dipòsit, que començarà en una primera etapa a Formentera.

Així mateix, en Sebastià Sansó ha adelantat que la setmana vinent es començaran a presentar les guies sobre com aplicar la llei de residus als diferents sectors implicats i que s’està treballant per posar en marxa l’oficina de prevenció de residus.

Des de l’Aliança per l’Emergència Climàtica de Mallorca s’ha destacat la urgència per tal d’abordar la crisi ambiental i fer un desplegament de màxims en base a la Llei de Residus. Per la Mar Viva a Menorca i Plastic Free Eivissa han posat el focus en la problemàtica de la proliferació dels plàstics i el seu impacte i s’ha destacat que tot i que algunes empreses estan molt sensibilitzades i amb ganes de col.laborar per cercar alternatives, tot sovint acaben adoptant mesures de substitució de plàstics per altres materials que també són d’un sol ús. En aquest sentit, el Conseller ha recordat que la filosofia de la llei no és substituir el plàstic per un altre material, sino reduir la generació de residus.

En quant als residus orgànics, des d’Amics de la Terra, s’ha manifestat la necessitat de fer el desplegament de les infraestructures necessàries per la gestió de la fracció orgànica i la separació dels llots, el tractament de la matèria orgànica en instal·lacions de proximitat i la necessitat de posar en valor el compostatge domèstic i comunitari. Les xifres ínfimes de recollida orgànica demostren com desaprofitam una enorme quantitat de recursos naturals, especialment valuosos per terrenys empobrits com els de les illes. Sobre aquest tema, el Conseller ha assenyalat que el gran repte per la recollida selectiva de l’orgànica són Palma i Eivissa vila i la col.laboració dels ajuntaments ha de tenir un paper clau. A més, ha destacat que, a partir del juliol de 2021, pagaran un cànon més car els Ajuntaments que no hagin implementat la separació selectiva de la matèria orgànica.

La problemàtica dels envasos ha estat igualment analitzada, donat que a l’informe es comprova que encara som lluny d’arribar als objectius mínims. Alguns dels aspectes que més preocupen a les entitats és l’impacte en l’entorn del seu abandonament, l’enorme generació d’envasos d’usar i llençar i la pèrdua constant d’envasos reutilitzables (actualment només el 7,7% de les begudes es venen en envasos reutilitzables i pràcticament limitat al sector dels bars i restaurants). Les demandes que Rezero ha fet en aquest sentit, són l’aposta per la reducció d’envasos i la promoció de la venda a granel, la necessitat de repensar el model econòmic productiu de les illes relocalitzant producció i consum i la importància de no caure en les falses alternatives (envasos compostables, bioplàstics…). “Calen instruments legals i recursos per als ajuntaments perquè deixin de donar subsidis a un sistema actual que no funciona”, ha afirmat Rosa García, directora de Rezero. Dins aquesta línia, tant les entitats com la Conselleria han manifestat la seva satisfacció perquè pròximanente i, començant per Formentera, les begudes es vendràn amb un dipòsit econòmic perquè puguin ser retornadas a supermercats i tendes.

Finalment Maria Suau, de la Fundació Deixalles, ha volgut reivindicar el paper que ha de jugar la reutilització. “La reutlització sempre ha sigut la gran oblidada i de fet els productors no assumeixen el cost real de la gestió dels seus productes quan esdevenen residus o quan es preparen per a ser reutilitzats, i aquest cost l’han d’acabar assumint els municipis o, en segon terme, les petites entitats de l’economia social que intenten donar-li valor per a la reutilització”, ha detallat. Des del GOB s’ha insistit en la necessitat d’establir un calendari d’actuacions i assignar el pressupost necessari per a la seva execució i seguiment del desplegament de la llei. “Una de les línies subvencionables del fons de residus serà la reutilització. I és que el fons de residus que es preveu generar amb el cànon vol garantir una autonomia pressupostària per dedicar a les polítiques de residus, on la reutilització ha de jugar un paper clau”, ha analitzat el conseller Mir.

Les organitzacions econòmiques, PIMECO i Recircula han expressat el seu suport a la implantació de la llei i Retorna destaca el Govern Balear com un referent a nivell estatal i europeu en la gestió dels residus.

La reunió ha acabat amb la intenció de continuar mantenint el contacte per anar fent el seguiment de l’estratègia de desplegament de la llei balear i amb la sensació de que hi ha bona predisposició tant per part del Govern com de les entitats per treballar conjuntament en la mateixa direcció.

Tags: llei de residus, residus, SDDR, transició ecosocial

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents