Residus

26 entitats denuncien a l’Estat Espanyol davant la Comissió Europea per incomplir l’objectiu de reciclatge de 2020

L’objectiu de reutilització i reciclatge europeu marcat per a 2020 era del 50%, però Espanya es va quedar en el 40,5% i, la qual cosa és pitjor, la dada de 2021 ha tornat a descendir fins al 36.7%.

 

“Falten lleis, transposem les directives europees tarda i les lleis que tenim no es compleixen. La gestió dels residus a Espanya necessita un canvi de rumb immediat i demanem empara a la Comissió Europea amb aquesta denúncia perquè això ocorri definitivament”, han detallat les entitats denunciants.

Les solucions, segons les organitzacions de la societat civil, passen per deixar d’enterrar residus sense tractar, implementar de manera generalitzada la recollida de la matèria orgànica i ampliar i complir amb els objectius de reutilització.

Una àmplia aliança d’entitats de la societat civil s’han plantat per a dir basta davant la gestió dels residus a Espanya i han denunciat a l’Estat Espanyol davant la Comissió Europea (CE) per l’incompliment de l’objectiu comunitari de reutilització i reciclatge del 50% per a 2020. Les dades oficials confirmen el que diverses d’aquestes organitzacions ja van avançar fa un parell d’anys: a Espanya en 2020 es van reciclar el 40,5% dels residus municipals. I, per tant, aquest grup de 26 entitats ha decidit portar a l’Estat espanyol davant Brussel·les per a demanar l’empara de la CE i aconseguir revertir aquesta situació. “Portem anys denunciant incompliments, taxes de reciclatge molt baixes en qualitat i quantitat, nul·la presència de polítiques de prevenció i reutilització, trasposicions de directives tardanes i lleis que no es compleixen. La gestió dels residus a Espanya no funciona”, han reclamat les portaveus de les entitats denunciants en una roda de premsa celebrada en l’Associació de la Premsa de Madrid.

Les dades de la memòria oficial del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic són clars: en 2020 es van reciclar només el 40,5% dels residus municipals. I les previsions de les entitats són que, si res canvia, es continuarà incomplint els objectius en 2025 (55%) i 2030 (60%). “De fet, la cosa va a pitjor. L’avanç d’Eurostat situa la ràtio de reciclatge d’Espanya per a 2021 en 36,7%, per la qual cosa la dada de 2020 no és que millori, sinó que va a la baixa. A més, molt aviat no es podran comptar els residus bioestabilitzats com reciclats, per la qual cosa la realitat és que només es recicla una quarta part dels residus (24,3%)”, ha detallat Carlos Arribas, responsable de Residus d’Ecologistes en Acció.

A la llista de signants de la denúncia se sumen organitzacions de diferents perfils i àmbits, com les principals organitzacions ambientals de l’estat o organitzacions de diferents territoris com Balears, Navarra, Euskadi, Catalunya, Canàries o Galícia, on s’estan sofrint les conseqüències socials, ambientals i econòmiques d’aquest incompliment. “S’aboquen a l’any 11 milions de tones de residus, la qual cosa equival a 800 estadis de futbol o 1 quilo d’escombraries per ciutadà i dia. Això no són només estadístiques, és la nostra realitat: abocadors reblerts, entorns naturals contaminats i la salut de les persones en risc”, ha incidit Miquel Roset, director de Retorna.
Per part seva, Eva Saldaña, directora de Greenpeace, ha posat el focus en què la denúncia és una “crida de socors” davant una situació que fa anys que està “estancada i que, més que millorar, empitjora”. De fet, Saldaña ha revelat que, abans fins i tot d’aprovar-se l’RD d’envasos el 27 de desembre passat, “el PP va presentar una Proposició de Llei que s’està tractant en el Parlament i que demana rebaixar els objectius de prevenció, reutilització i reciclatge per ser massa ambiciosos. No podem confiar que es vagin a complir la Llei de Residus i la resta de normatives davant aquesta tàctica d’obstaculitzar qualsevol petit avanç”, ha criticat la directora de Greenpeace.
En la roda de premsa, les entitats denunciants han demanat a l’Estat espanyol compromisos i solucions reals, que segons la coordinadora d’Amics de la Terra, Blanca Ruibal, passen per: “posar fi a l’abocament de materials sense tractament, implantar la recollida separada de la matèria orgànica de manera definitiva, regular els fluxos que ni tan seguís tenen un sistema de Responsabilitat Ampliada del Productor i desplegar, monitorar i complir amb les mesures de reutilització, entre altres mesures”. I la pròpia Ruibal ha anunciat: “Continuarem denunciant a l’Estat espanyol les vegades que faci falta fins que aquesta situació canviï, perquè la reducció de residus és clau per al desenvolupament dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i de l’Agenda 2030 i estan intrínsecament lligats a l’emergència climàtica”.

 

Entitats denunciants: Acción Clima, Amigos de la Tierra, CEPA, Clean Ocean Project, Ecologistas en Acción, Estratègia Catalana Residu Zero (ECRZ), Eguzki Zaleak, Ekologistak Martxan, Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), Federació d’Ecologistes de Catalunya, Fundació Deixalles, GOB Mallorca, Greenpeace, Gurasos, Itsas Gela, Lurra Nafarroa, Mar de Fábula, Per la Mar Viva, Red Ecofeminista, Retorna, Rezero, Surfrider, Sustrai Erakuntza, Unión de Asociaciones Familiares (UNAF), Unión Sindical Obrera (USO) y Verdegaia.

 

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents