Territori i urbanisme

ICOMOS estudia la denúncia presentada pel GOB en relació a l’impacte de carreres de motos i cotxes a la Serra de Tramuntana.

La secretaria de ICOMOS-España estudia la denúncia presentada el mes de juliol pel GOB relativa a l’impacte sobre la Serra de Tramuntana de les curses reiterades i il·legals de motos i cotxes en un espai de patrimoni natural i cultural protegit, que amenacen la declaració de Paisatge Cultural.

El GOB, i gràcies a la feina de veïns de la Serra – indignats Ma-10 – que pateixen directament les conseqüències i els abusos de les curses de motos i cotxes que es fan periòdicament a la carretera de la Serra, va presentar el mes de juliol un informe sobre els impactes que genera aquesta activitat, denunciada de forma reiterada, sense que les institucions implicades actuin de manera clara i contundent de manera conjunta per erradicar-ho. 

Després de reunions amb les diverses administracions implicades  – delegació de Govern, carreteres del Consell de Mallorca, Guàrdia Civil, Direcció General de Trànsit, Conselleria de Medi Ambient – i algunes tímides actuacions per part d’aquestes, la realitat és que, a dia d’avui, curses legals (https://www.gobmallorca.com/que-feim/biodiversitat/demanam-a-la-conselleria-de-medi-ambient-i-al-consell-de-mallorca-major-control-ambiental-i-limitacio-dels-ral-lis-a-espais-naturals-protegits) i il·legals, continuen afectant aquest entorn declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, un espai de gran importància ecològica.

El Comité Nacional de ICOMOS en España (ICOMOS-España) que és l’òrgan assessor del Comitè del Patrimoni Mundial per a l’aplicació de la Conservació del Patrimoni Mundial de la UNESO, examina les candidatures dels bens culturals i assegura, amb la seva supervisió, l’estat de conservació dels bens inscrits a la Llista de Patrimoni Mundial, ens va respondre que des de la secretaria de ICOMOS-España havien rebut l’ alerta patrimonial i que la informació remesa ja s’havia traslladats als seus especialistes per al seu estudi. 

La informació remesa constava d’un informe complet sobre les problemàtiques derivades d’aquesta activitat, així com dossier de material informatiu i audiovisual que ha anat sortint pels mitjans i que constata tot l’exposat, d’entre la qual l’especial ZOOM d’IB3: CIUTUIT TRAMUNTANA

 
Els batles i veïns de la Serra de Tramuntana denuncien, des de fa anys, que el que és un entorn idíl·lic es converteix els caps de setmana en un circuit de curses. Desenes de motocicletes de gran cilindrada recorren la carretera de la Serra i alteren, segons els residents, la calma i la pau de la zona. El programa Zoom ha parlat amb totes les parts d’aquest conflicte de convivència. Els comerciants, l’administració, la Guàrdia Civil, els aficionats a la motocicleta i els veïnats. Les imatges del programa recullen els moments de màxima concentració de motocicletes, els controls de trànsit, les mesures de renou i tot un seguit d’actuacions que es duen a terme per intentar minvar l’impacte d’aquesta activitat. Per a uns, es tracta de curses il·legals, mentre que els protagonistes asseguren que en general compleixen la normativa de trànsit i que han de poder circular amb tota normalitat.
 

 

Tags: IcomosEspanya, Ma10, Patrimoni Mundial de la Unesco, serra de tramuntana

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents