Aquest mes de desembre hem anat a fer una ruta per l’entorn espectacular de la Comuna de Puigpunyent. Els boscos de la Tramuntana son preciosos en aquesta època de l’any amb la mescla del marró de les fulles caigudes i els bolets amagats a tots els racons.
Seguint amb el fil conductor, Turistificació, com hem arribat fins aquí? hem introduït el que va ser el segon “BOOM” turístic, quan es van invertir els recursos per a construir noves urbanitzacions. D’aquesta època hem volgut destacar el despertar del moviment ecologista a Mallorca, amb el sorgiment d’entitats com el GOB i les mobilitzacions amb el lema “Salvem”. És a dir, la necessitat de protegir els entorns naturals de l’illa que estaven en perill per la creixent onada de construcció i destrucció.
Amb els infantils hem analitzat diversos cartells de moviments com “Dragonera lliure” o “Pau per Cabrera” emprats durant les mobilitzacions ecologistes dels anys 70 i 80. Hem comentat el seu significat, així com la realitat històrica a la que reaccionàren. Amb aquest context, hem animat als nins i nines a que dissenyin cartells per a que expressin el seus interessos i els seus desitjos.
Mentrestant, els juvenils hem fet una dinàmica sobre la biodiversitat de la Tramuntana, observant al llarg del camí, la flora i la fauna del bosc. L’espècie que més atenció ha captat ha estat l’arbocera (Arbutus unedo L.). Una planta de fruits petits però sabrosos, que hem pogut tastar. A més, amb els juvenils, hem fet un repàs de les diferents lluites ecologistes del segle passat. A través d’una situació hipotètica, en petits grups, hem elaborat propostes d’accions per evitar la urbanització de la zona. Han sorgit idees molt bones: des de fer una xerrada per sensibilitzar la població, a fer una acampada al bosc. Aquesta dinàmica ens ha permès entendre la importància de l’activisme i la mobilització social per a protegir i conservar els espais naturals.
Més tard, ens hem retrobat infantils i juvenils i hem arribat a un lloc pla i tranquil, on ens hem aturat a escoltar, en silenci, els sons del bosc. Hem escoltat ocells, el vent, el moviment de les fulles, alguns insectes i alguna panxa que ja sonava! Així que ha estat el moment de dinar i després hem fet temps lliure, on els infants i joves han aprofitat per jugar amb pals i altres elements del bosc i fer unes cabanes fantàstiques!
Abans de fer el camí de tornada, hem continuat amb el quadern de camp i hem plasmat el que hem après sobre la història d’aquest segon BOOM turístic a Mallorca, i, més important encara, la resposta social que va provocar aquesta situació.
Bones festes i fins aviat!