Dijous, 29 abril 2021 11:44

El Fòrum de la Societat Civil presenta les seves propostes per a la reconversió turística

La plataforma d'entitats advoca per la reconversió de les obsoletes per a usos socials, culturals o sanitaris.

Avui ha tingut lloc a la sala d'actes del Parlament de les Illes Balears la presentació del document "Un nou model per a les Balears: Agenda d'objectius per a la reconversió turística", elaborat pel grup de transició econòmica del Fòrum de la Societat Civil.

Al document, argumenten que la situació actual interpel·la a la societat balear a replantejar-se el model turístic actual. "El sostre establert pel PIAT del Consell de Mallorca és de 430.000 places. Una xifra del tot excessiva atesa l’aturada gairebé total de l’activitat turística que ha implicat la COVID-19 i les enormes incerteses sobre el futur del turisme a escala global, que ens deixa en mans de massa factors externs i d’altres crisis globals, com l’energètica i climàtica", expliquen.

"Davant d'aquesta situació necessitam una major implicació dels poders públics en la definició d’una política turística clara, que aposti pel redimensionament a la baixa del nombre de places turístiques, tot eliminant-ne l’oferta obsoleta", afegeixen.

Les primeres paraules de la presentació han anat a càrrec del president del Parlament de les Illes Balears, Vicenç Thomas, que ha lloat la tasca del Fòrum i ha agraït que ofereixin a la societat i les institucions "aquests primers fruits per alimentar el debat, ja que el que necessitam en aquest moment és reflexió però sobretot propostes, idees, reflexió i diàleg, que ens permetin avançar cap a una societat més equilibrada, solidària i sostenible".

Com a representants del Fòrum han intervingut Margalida Ramis, del GOB, Miquel Àngel Benito, de PIMEM i David Abril, del Col·lectiu Alternatives. Ramis ha remarcat a la presentació del document la necessitat d'articular espais de diàleg que comptin amb la societat civil, també amb temes cabdals per a les Illes Balears com és el seu principal motor econòmic: el turisme. Així mateix ha recordat que "el turisme s'haurà d'adaptar sí o sí a la nova realitat, marcada per un escenari global incert i per la crisi climàtica que arribarà abans del que ens pensàvem".

Entre les mesures proposades pel Fòrum de la Societat Civil es troben:

  • La modernització de la planta hotelera obsoleta ampliant la superfície d’habitacions, però sense que això suposi crear noves places turístiques, a més d'aplicar criteris d’economia circular, eficiència energètica i transformació digital.
  • L'ordenació de l’oferta amb criteris de reconversió de l'ús turístic en altres usos d'interès social, com habitatges de protecció oficial o equipaments socioculturals o sanitaris.
  • Pla d’enderrocament / esponjament d’establiments turístics obsolets o que generen greus impactes ambientals o paisatgístics.
  • Propostes de reconversió turística connectades amb propostes dels diferents sectors productius, encaminades a la diversificació econòmica, com la creació d'un Fons d'Inversió per a la Diversificació.
Llegir 272 vegades Darrera modificació el Dijous, 29 abril 2021 11:59

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.