Dimarts, 19 Març 2019 10:00

El GOB fa balanç de legislatura

Les polítiques d'esquerres no han estat a l'alçada de la crisi ecològica i social que afrontam.

Ens trobam en un context sense precedents. Una situació mai vista a Mallorca i a les Illes Balears. Després de la gran crisi econòmica, quan crèiem que el boom de la construcció i la destrucció dels nostres paisatges i ecosistemes havien quedat superats i desterrats per sempre, tornam a estar en un escenari de màxima emergència, potser el definitiu, el que ens posa en la cruïlla de la nostra supervivència ecològica i social.

La situació és greu. El gran cicle de mobilització social dels anys 2012-2015, que va culminar amb un gran tomb a les institucions per fer fora el Partit Popular de José Ramón Buzá, no s’ha vist correspost amb el promès «canvi de model» de polítiques territorials, socials i urbanístiques. Al contrari, s’incideix en la dependència del monocultiu turístic intensiu, es construeixen noves autopistes i carreteres per part dels mateixos partits que fa pocs anys hi estaven en contra; el creixement urbanístic segueix sense límits: s’autoritzen i es materialitzen nous i antics projectes residencials que ja crèiem abandonats, les llicències en sòl rústic no aturen d’augmentar, i mentre, els espais naturals i ecosistemes protegits continuen degradant-se i sense gestió ni control eficient.

El balanç no és positiu i la situació global alarmant: «Som al clímax de la crisi ecològica. O la resolem, o potser no tendrem una segona oportunitat» declarava Amadeu Corbera, president del GOB Mallorca, en una entrevista recent. I aquest és ara, el punt de partida i sobre el qual fem balanç.

És més que evident que, en termes concrets, hi ha qüestions puntuals que podem celebrar d'aquesta legislatura. Però hem de lamentar que, a dia d’avui a situació real d’emergència ecològica que vivim no sigui una de les qüestions fonamentals des de la política insular.

La realitat és que a grans trets, i malgrat iniciatives legislatives importants que hem ressaltat, s'han impulsat polítiques que representen una continuïtat d’un model fracassat: construcció, turisme, infraestructures viàries... que ens aboca al col·lapse territorial, ambiental i climàtic que a dia d’avui hauria d’esdevenir prioritari abordar des de totes les polítiques progressistes d’esquerres. No ha estat el cas.

 

Aqui pots veure el document complet de balanç

 

Llegir 816 vegades Darrera modificació el Dimarts, 19 Març 2019 11:44

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.