General

El GOB felicita l’Ajuntament de Vilafranca per la moció en què demana al Govern posar seny davant la massificació turística.

Animam a la resta d'Ajuntaments a promoure mocions similars.

Des del GOB compartim la reivindicació de la necessitat de mesures urgents per preservar els valors naturals i replantejar el model econòmic de monocultiu turístic davant la saturació que ja pràcticament ningú nega.

El GOB vol felicitar avui l'Ajuntament de Vilafranca que, per unanimitat de tots els partits que formen part del consistori, i a proposta de la portaveu de IxVi-Esquerra, Maria de Lluc Bauzà, ha demanat al Govern i a la Conselleria de Turisme que adoptin una sère de mesures, entre les quals:

  • establir una moratòria de noves residències vacacionals en sòl rústic
  • reducció del núm. de places hoteleres, tancant dues places per crear-ne una de nova (decreixement de places)
  • limitar núm. d'amarraments i potenciar fondejos amb boies per protegir la posidònia
  • fomentar l'abastament de matèries primeres locals al sector hoteler i de restauració
  • que es destinin els ingressos de l'impost turístics a finalitats ambientals

Totes aquestes propostes encaixen amb les propostes que, des del GOB, anam aportant al debat del model econòmic basat en la monocultiu del turisme de masses i la necessitat de preservar el territori i els valors naturals davant l'amenaça que representa aquest model a la qualitat de vida, als valors naturals i al territori.

Racionalitat i equilibri ecològic, calen límits.

De fet, el GOB va participar juntament amb la FEHM i experts del sector econòmic a les jornades organitzades pel Govern sota el títol “Jornades de debat per a iniciar un reflexió estratègica en el marc de la recerca i la innovació per a la sostenibilitat”. En el marc del debat el GOB va aprofitar per reclamar racionalitat i equilibri ecològic, calen límits.

Des del GOB reclamam dues línies d’actuació per assentar les bases d'un canvi de model basat en la diversificació econòmica, l'equilibri ecològic i la justícia social: per una banda, l’impuls de mesures com l’increment de xarxes de tranport públic (ampliació de les línies de Tren(Llevant i Alcúdia, millora del Tranport Públic per carretera), la potenciació del sector agrícola i fomentant el model ecològic de producció, l’increment de generació d’energia amb energies renovables, la potenciació dels espais naturals protegits tant en superfície com en qualitat de gestió. La millora de la gestió de residus, impuls de mesures que fomentin la reducció ( p.e. els Sistemes de Dipòsit Devolució i Retorn), etc.

I l’altre gran eix de treball, és el de contenció del creixement. La saturació lligada al creixement de visitants a les Illes va lligada a la necessitat de més generació d’aigua dessalada (per tant més emissió de C02) més cotxes a les carreteres, sobretot de lloguer, (més contaminació i la creació d’una necessitat d’ampliació d’aquestes infrastructures viàries), creació de més macrocentres comercials i d’oci lligat a l’oferta complementària,…

Cal posar límits al creixement desmesurat d’aquest estiu i per començar hi ha dos aspectes claus: l’habitatge turístic i els lloguers de cotxes. Tant l’un com l’altre han estat els catalitzadors de que es sobrepassin els 13 milions de visitants sobradament i les previsions van a més.

A tot això cal també reivindicar els principis de justicia social i ambiental, que per a nosaltres van de la mà. Amb l’actual model econòmic s’han incrementat les desigualtats entres els més rics i més pobres, (cada dia hi ha més rics a les Illes, però també n’hi ha de més pobres), la dificultat a l’accés d’un habitatge digne és manté amb una pujada del preus de lloguer, l’augment de joves amb fracàs escolar, la temporalitat de la feina, o l’èxode dels joves que estan qualificats a l’estrangers, són simptomes, que aquest model no només no funciona ambientalment, sinó que tampoc ho fa socialment, per tant d’algunamanera estam “malvivint del turisme”.

Democràcia, sobirania i canvi de model

La sobirània va lligada estretament al canvi de model, que cal impulsar. No serà possible un sense l’altre. I en aquest cas des del GOB apostam per començar a impulsar sectors productius tant primaris com secundaris que des de la seva arrel tenguin un objectiu clarament de desenvolupar-se com a sectors estratègics complementaris al sector turístic i a on tots aquests tenguin el component de minimtzar al màxim la seva petjada ecològica a sobre el medi. Per tot això, animam als Ajuntaments a signar mocions que vagin encaminades a implantar en l'àmbit de les competències municipals i a exigir al Govern i Consell, polítiques i mesures adreçades a la racionalitat, límits i canvi de tendència.

 

 

 

 

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents