Aquestes espècies són el voltor negre (Aegypius monachus), el voltor lleonat (Gyps fulvus), la coablanca (Oenanthe oenanthe), la mèrlera vermella (Monticola saxatilis) i el busqueret trencamates (Sylvia conspicillata).
Aquestes espècies tenen poblacions nidificants reduïdes i fràgils, i són uns grans bioindicadors de la salut ambiental de la Serra. Els dos voltors són especialment sensibles a la pressió d'ús públic, i els tres passeriformes (coablanca, mèrlera vermella i busqueret trencamates) són espècies d'ambients culminats, relegades als indrets més alts de la Serra i per tant especialment sensibles al canvi climàtic. Per això el seu seguiment és especialment important com indicadors de l'estat de salut de la Serra.
Aquest pla de seguiment, que ha estat finançat amb fons europeus mitjançant una ajuda per part de la Fundación Biodiversidad depenent del Ministerio para la Transición Ecológica, té com a finalitat principal proporcionar eines de seguiment que puguin ser útils als gestors de l’àrea natural protegida.