General

Quatre anys d’agressions territorials i socials

El GOB fa balanç de la legislatura 2011-2015.

 

La legislatura que ara acaba haurà estat sens dubte, una de les pitjors legislatures pel que fa al futur del territori. El Govern Bauzá ha impulsat durant quatre anys una estratègia política perversa adreçada a consolidar beneficis d’uns pocs però poderosos col·lectius i persones a costa del territori, el medi ambient i el benestar social.

El cas és però que no són polítiques d’efectes immediats, sinó que difereixen en el temps els seus efectes, de manera que abonen el terreny per a recollir el fruit de la destrucció en el futur, valent-se de la prepotent majoria parlamentària, a esquenes de la població, al marge de l’interès general.

 

Clica sobre la imatge per veure el vídeo

 

Els interessos econòmics dels lobbistes habituals (hotelers, caçadors, promotors, constructors,…) han dictat les polítiques territorials i la revisió de les eines planificació i gestió dels recursos naturals. Així, la present legislatura s’ha caracteritzat bàsicament per:

·         impuls i revisió de lleis i normatives a mercè dels interessos de determinats col·lectius

·         rebaixa dels valors ambientals i amnisties generalitzades a les infraccions ambientals  i territorials: des regulació urbanística i de l’ordenació territorial; desmantellament de la gestió dels espais naturals; amnisties generalitzades

·         impuls i ressorgiment de projectes concrets per a la consolidació de drets urbanístics i revalorització de terrenys a favor de promotors i entitats bancàries que varen provocar la crisi i bombolla especulativa

 

Les pitjors accions del Govern: les agressions territorials del futur

1. Llei Company que reactiva urbanitzacions en espais naturals protegits

2. La importació de residus

3. Llei turística (Delgado) que sotmet el territori als interessos hotelers

4. Pla Hidrològic que compromet el futur del recurs evitant controls i impossibilitat la recuperació d’aqüífers sobreexplotats o contaminats

5. Llei agrària que és una llei urbanística del sòl rústic: la substitució definitiva de l’activitat primària

6. La mercantilització i degradació programada dels espais naturals

7. Abonament a l’especulació: la promoció de grans projectes i inversions (declarades d’interès autonòmic, interès turístic, etc.) per convertir Mallorca en un gran parc temàtic.

 

Conclusions

La política despòtica i de servei al poder i al capital del Govern Bauzá ha deixat sens dubte Mallorca en una situació sense precedents de fragilitat i vulnerabilitat davant l’especulació i la inversió a costa del territori, el medi ambient i les persones.  Capgirar aquesta situació i evitar les conseqüències de les lleis aprovades aquesta legislatura serà una tasca difícil perquè haurem de fer front a grans interessos i actors cada cop més allunyats de la realitat territorial local.

Aquesta manera de fer i entendre la política és la mateixa que ha provocat aquesta legislatura que llengua, educació i drets socials, hagin hagut de posar-se al capdavant de les més importants mobilitzacions socials després dels atacs rebuts que ens han retornat a temps passats i ens han fet perdre drets adquirits per la lluita, la consciència i la mobilització social.

 

Llengua, cultura, educació, medi ambient, territori i persones totes plegades són lluites i reivindicacions socials que s’uneixen per dir prou a aquesta política despòtica, agressiva i deshumanitzada que hem patit aquesta legislatura.

 

Per això animam a la societat a mobilitzar-se fent un front comú contra aquestes agressions i per capgirar la realitat participant a les mobilitzacions convocades per aquests propers dies i setmanes:

·         Dissabte, 18 d’abril: Dia d’acció global contra TTIP: les persones i el planeta abans que el capital

·         Diumenge, 19 d’abril: Lipdub Estima Mallorca

·         Dissabte, 25 d’abril: Marxa per l’educació Diada per la llengua i l’autogovern

 

Es tracta d’uns fets molt greus i significatius, susceptibles de ser considerats presumpte delicte continuat contra el medi ambient i la salut de les persones.

 
Tags: Balanç legislatura, Illes Balears

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents