Dijous, 22 abril 2010 01:00

22/04/10 La RSPB, amb més d’un milió de socis al Regne Unit, dóna suport a la protecció de Son Bosc

L’impuls a la construcció d’aquest camp de golf, per part d’hotelers, PP i UM ens està deixant internacionalment a l’altura del betum

22 d’abril de 2010

La RSPB, amb més d’un milió de socis al Regne Unit, dóna suport a la protecció de Son Bosc
L’impuls a la construcció d’aquest camp de golf, per part d’hotelers, PP i UM ens està deixant internacionalment a l’altura del betum


La Royal Society for the Protection of Birds és la més important organització conservacionista britànica i també europea, amb més d’un milió de socis.

A instàncies del GOB, la RSPB ha remès un escrit adreçat al President del Govern i al Conseller de Medi Ambient i Mobilitat, en el qual insta al Govern a protegir la zona de Son Bosc i evitar la seva pèrdua a causa de la construcció del camp de golf projectat.


En el seu escrit, aquesta important organització ens recorda que milers dels seus socis fan turisme a Mallorca, i que evidentment no veuen amb bons ulls la destrucció els valors naturals de Son Bosc per fer-hi un altre cap de golf.

Des del GOB lamentam que PP i UM, fent cas a les pressions de l’Agrupació de Cadenes Hoteleres, promoguin en aquests moments una llei per tal de desprotegir Son Bosc i possibilitar la seva transformació en el camp de golf que farà 25 a Mallorca. Aquesta posició ens està deixant en evidència internacionalment, i no només des del punt de vista conservacionista, sinó també turístic.


Aquesta és la traducció de l’escrit:

Molt senyor meu:

En els últims mesos, la RSPB ha rebut desenes de cartes i correus electrònics dels nostres membres, i altres organitzacions espanyoles, sobre la preocupant situació que està succeint a Mallorca a Son Bosc. La RSPB té més d'un milió de membres, molts dels quals viatgen a Mallorca de vacances. Les cartes es queixen de la destrucció de l'hàbitat que va tenir lloc a Son Bosc el mes passat, i el projecte de construcció d'un camp de golf.

M'agradaria expressar la nostra profunda preocupació per la possibilitat que el patrimoni natural únic i excepcional d'aquest lloc pugui ser perdut a causa de l'actual construcció d'un camp de golf. Això no només pot portar a la pèrdua irreversible de la biodiversitat, sinó també als impactes a llarg termini sobre la hidrologia de la zona, inclòs el Parc Natural de s'Albufera, que ha estat classificat com a lloc Ramsar i zona Natura 2000.

Com vostès saben, Son Bosc inclou una biodiversitat única i valuosa, la majoria (60-80%) de la població europea de l’orquídia Orchis robusta (a Europa aquesta espècie només apareix a la zona de s'Albufera), la colònia més gran de cria a Mallorca de l'abellerol (Merops apiaster), i és també una àrea d'alimentació de gran importància per al falcó marí (Falco eleonorae). El seu hàbitat de pastures de dunes és únic, i molt rar a Mallorca i a Europa, i per tant mereix el més alt nivell de protecció.

La zona és un dels llocs més apreciats a l'illa pels passejants, i els seus prats rics en flors de primavera són els paisatges més valorats pels turistes, molts d'ells membres nostres. Molts observadors d'ocells també acudeixen a veure els falcons marí de prop, alimentant-se d’escarabats volants en els horabaixes d'estiu, i per veure els abellerols. El Parc de s'Albufera ja maneja un quart de milió de visitants l'any. Per tant, la protecció de Son Bosc té sentit tant econòmica com mediambientalment.

El felicitam per la seva decisió del passat febrer per desenvolupar un pla de gestió (PORN) per l'àrea del Parc Natural s'Albufera i el seu voltant, incloent part de Son Bosc, la qual cosa equival a una mesura provisional per protegir la zona. La RSPB voldria veure Son Bosc inclòs al Parc Natural de s'Albufera i/o classificat com un espai Natura 2000. De fet, aquesta era la situació el 2003, però una desafortunada decisió presa més tard va fer que aquesta protecció fos posteriorment retirada.

Estam molt preocupats sobre els intents, portats al Parlament Balear, per continuar amb la construcció del camp de golf, per al qual hi ha una llicència des de 2008. En particular, la recent aprovació de la condició d'interès regional per al camp de golf és preocupant i deplorable. Tenint en compte que ja hi ha 24 camps de golf a Mallorca, i molts altres planejats, l'elecció aquí és entre un camp de golf més o una única peça vital de la biodiversitat i el patrimoni natural.

Donada la seva importància per a la conservació, el futur d'aquest lloc s'estén més enllà de la regió de Balears i Espanya, i és motiu de preocupació per a tots els europeus.

La RSPB vol estendre el nostre suport per assegurar-se que aquesta rica part de les Illes Balears i Europa no es perd per sempre.

El saluda atentament
El Dr Tim Stowe
Director d'Operacions Internacionals


L’escrit original es pot descarregar a:
http://www.gobmallorca.com/sonbosc/escritRSPB.pdf

La RSPB ha inclòs també la informació al seu blog, per tal de difondre-la entre els seus socis:
http://www.rspb.org.uk/community/blogs/specialplaces/archive/2010/04/21/golf-course-threat-to-son-bosc-in-majorca.aspx

A través d’aquest article, s’accedeix a la plana de campanya del GOB des de la qual es pot enviar un missatge reclamant la protecció de la zona:
http://www.gobmallorca.com/sonbosc/sonbosceng.html

Llegir 1113 vegades Darrera modificació el Dimarts, 01 Agost 2017 19:57

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.