Dissabte, 22 Mai 2010 01:00

22/05/10 A Mallorca, Son Bosc marca el nivell de compromís d’uns i altres amb la biodiversitat

El GOB posa el focus en els responsables de la destrucció de Son Bosc

22 de maig de 2010

22 de maig de 2010, una fita per reflexionar... i actuar

A Mallorca, Son Bosc marca el nivell de compromís d’uns i altres amb la biodiversitat
El GOB posa el focus en els responsables de la destrucció de Son Bosc


alt

Iberostar és una de les multinacionals turístiques d’arrels mallorquines que en els darrers anys ha destacat per la seva expansió al Carib, on aquesta i altres companyies estan implantant un model turístic ambientalment altament conflictiu (1). A Mallorca, Iberostar està implicada en el projecte de camp de golf que s’està executant a Son Bosc (Muro) i que pot acabar amb una de les localitats amb més biodiversitat de Mallorca.

Així, Iberostar és l’única accionista de la Compañía Agropecuaria de Calvià, societat que juntament amb Grupotel i Cesgarden conformen la societat Golf Playa de Muro. A més a més, el Director General d’Iberostar, Aurelio Vázquez, és també el president de l’Agrupación de Cadenas Hoteleras, organització que s’ha posicionat públicament contra la protecció de Son Bosc i a favor de la construcció del camp de golf.

En el Dia Internacional de la Biodiversitat i en l’Any Internacional de la Diversitat Biològica, el GOB presenta el cas de Son Bosc com exemple de la destrucció de la biodiversitat en el nostre territori, posa el focus sobre els responsables i reclama un canvi de rumb per evitar que es donin situacions tan lamentables com aquesta.

La conservació de la diversitat biològica ens afecta més del que pensam
Avui es commemora el Dia Internacional de la Biodiversitat, celebració establerta per l’ONU per tal de recordar l’aprovació el 22 de maig de 1992 del Conveni Internacional sobre la Diversitat Biològica. Amb aquest conveni es pretén conciliar la preservació de la biodiversitat amb el desenvolupament  sostenible de la humanitat.

En la nostra relació amb els sistemes naturals, hem generat un procés accelerat de pèrdua de la biodiversitat. Estem perdent la bellesa i la riquesa del nostre entorn natural, i desestabilitzam els processos ecològics dels quals depenem. La pèrdua constant de biodiversitat, que malauradament s’està produint, es traduirà en una disminució accelerada de la riquesa natural de la Terra i una reducció dràstica dels serveis dels ecosistemes en el futur. La producció agrícola disminuirà considerablement si desapareixen bacteris i fongs, que fan que el sòl fèrtil i descomponen la matèria orgànica. El mateix passarà si es redueix el nombre d’insectes, ratpenats i aus, que garanteixen la polinització de les flors. El 42% dels medicaments contra el càncer procedeixen de fonts naturals. Sabem que no hi pot haver vida a la Terra sense la diversitat biològica, però tot i això:

  • L'abundància d'espècies ha disminuït en un 40% entre 1970 i 2000. Les espècies presents en els rius, llacs i maresmes s'han reduït en un 50%.
  • La disminució és alarmant en els amfibis, els mamífers, les aus en terres agrícoles, els coralls i les espècies de peixos més explotades.
  • A l'Atlàntic Nord, els peixos han disminuït en un 66% en els últims 50 anys.
  • Des de l'any 2000, 6 milions d'hectàrees de boscos primaris s'han perdut cada any.
  • A la regió del Carib, la cobertura de corall dur ha disminuït de 50% a 10% en les últimes tres dècades.
  • El 35% dels manglars s'han perdut en tan sols 20 anys.

Per lluitar contra la contínua pèrdua de la diversitat biològica que amenaça la supervivència del món en el seu conjunt, el 2002 els líders mundials es van comprometre a reduir aquesta pèrdua en 2010, quan es tornarà reunir la Conferència de les Parts del Conveni Internacional sobre Diversitat Biològica per tal d’avaluar els avanços realitzats.

Reforçant aquest compromís, l’Assemblea General de les Nacions Unides va acordar el 2006 declarar el 2010 com Any Internacional de la Diversitat Biològica (2), i incidir especialment en la consciència global per tal d’aconseguir reduir la pèrdua de la riquesa natural del planeta.

La biodiversitat també està amenaçada a Mallorca
Tot i que en parlar de pèrdua de biodiversitat la tendència lògica és pensar en el que està passant als tròpics, no fa falta mirar tan enfora per trobar-nos la problemàtica. A les Mallorca, els diferents llibres vermells publicats (3) citen com amenaçades 2 espècies d’amfibis, 2 de rèptils, 5 de mamífers, 23 d’aus, 73 de peixos i 93 de plantes.

Una part d’aquestes espècies compten amb plans de conservació o recuperació elaborats per la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat, que tenen per objectiu evitar l’extinció i incrementar les seves poblacions. Però algunes d’aquestes espècies viuen a llocs que una part dels poders econòmics i organitzacions polítiques estan disposats a destruir en favor de pretesos beneficis econòmics a curt termini. En aquests casos és quan realment es posa a prova la importància que donam a la conservació de la diversitat biològica local.

Son Bosc, un exemple vergonyós
Son Bosc ha estat identificat per prestigiosos científics i per tècnics de la pròpia Conselleria de Medi Ambient com una de les àrees amb més biodiversitat de Mallorca. És un lloc fonamental per la conservació d’algunes espècies com l’orquídia de prat (Orchis robusta) que té a la zona la major població europea, l’abellerol (Merops apiaster) que manté a Son Bosc la major i una de les úniques colònies de cria a Mallorca, el falcó marí (Falco eleonorae) que hi té una de les zones més importants d’alimentació a les Balears, i fins i tot s’hi han trobat insectes fins ara no classificats i que es podrien convertir en noves espècies per a la ciència. Diferents hàbitats naturals considerats de protecció prioritària per la Unió Europea han estat localitzats en aquesta zona.

Malgrat tot això, el projecte de camp de golf de la Platja de Muro amenaça amb la destrucció de tota aquesta biodiversitat. Els esdeveniments que han tingut lloc en els darrers mesos (4) mantenen la conservació de Son Bosc en una situació extremadament arriscada, amb una part que ja ha estat arrasada per les obres i amb la resta pendent del que pugui passar amb la proposició de llei impulsada pel Partit Popular amb el suport d’Unió Mallorquina per tal d’anular la protecció provisional que el febrer va aprovar el Govern.

Tot plegat, el tema és escandalosament vergonyós, i ens està deixant a l’alçada del betum a la vista de la comunitat científica i conservacionista internacional. Com s’explica que l’any 2010 un lloc d’altíssima importància ecològica, aferrat a un parc natural, que l’any 2003 va ser parc natural, que compta amb informes tècnics i científics que destaquen el seu valor, que ha motivat la reacció de les més importants entitats de conservació mundial com la IUCN o la RSPB... pugui convertir-se en el 25è camp de golf de Mallorca? És mal d’explicar, i mal de creure per part de tots aquells que ens veuen des de fora de les Illes.

Qui impulsa la destrucció de la biodiversitat de Son Bosc?
Aquests són els principals responsables:

Golf Playa de Muro S.A
Societat promotora del projecte de camp de golf a Son Bosc, i controlada per destacats empresaris hotelers. Està participada per les següents societats: Grupotel S.A., Cesgarden S.L. i i Compañía Agropecuaria de Calviá S.L. Aquesta darrera està participada en el 100% per Iberostar.

Agrupación de Cadenas Hoteleras (ACH)
Des de l'Agrupación de Cadenas Hoteleras (ACH), el passat 2 de març i reaccionant a la protecció provisional de la zona per part del Govern, s’ha manifestat (5) que “la decisión tomada por el Govern es contraria a la política turística que debería desarrollarse desde Baleares, para poder mantener los niveles de competitividad que los mercados emisores están solicitando y que los países competidores ya están ejecutando." Aurelio Vázquez Villa, president de l’ACH, és també Director General d’Iberostar.

Unió Mallorquina
El març de 2008, l'ajuntament de Muro, presidit per Jaume Perelló (Unió Mallorquina), concedí la llicència de construcció del camp de golf. Des de juny de 2007 i fins el passat 5 de febrer de 2010, Unió Mallorquina controlà les conselleries de Medi Ambient i de Turisme, i els seus dirigents defensaren públicament la construcció del camp de golf. El passat 4 de març (només dos dies després del comunicat emès per l’ACH) presentà al Parlament una proposició no de llei (6) per anul·lar la protecció que per ara té una part de Son Bosc.

Partit Popular
El PP governava a les Balears quan es varen elaborar els informes ambientals que han possibilitat l'autorizació del camp de golf. Fins i tot el seu conseller de Medi Ambient va donar suport públicament, davant els hotelers de la zona, a la construcció del camp de golf. El 15 de març de 2010 presentà una proposició de llei (7) al Parlament de les Illes Balears per declarar “d'interès autonòmic” la construcció del camp de golf i anul·lar així la protecció parcial que ara té Son Bosc. La proposició va ser admesa a tràmit amb els seus vots i els d’Unió Mallorquina, i segueix el seu curs al Parlament.

Aprofitem la fita, i facem alguna cosa per la biodiversitat
Fa poques setmanes, la més important organització conservacionista britànica (Royal Society for the Protection of Birds), amb més d’un milió de socis dels quals milers fan turisme a Mallorca, manifestava per escrit al President del Govern la seva preocupació pel que està passant a Son Bosc (8). Ens treuen els colors, però és que sense dubte ens ho mereixem.

No podem permetre que Son Bosc acabi convertit en un altre camp de golf. Hi ha molt en joc. Amb aquest topònim el Govern es juga bona part de la seva credibilitat pel que fa a la seva política mediambiental. L’empresariat hoteler mallorquí s’està jugant (amb el risc d’enfonsar-la encara més) la seva imatge davant el mercat turístic i l’opinió pública, a nivell local i internacional. I sobre tot, tots ens jugam una part important de la nostra biodiversitat, un recurs no només ecològic, sinó també econòmic (9)

Des del GOB instam el Govern a consolidar la protecció de Son Bosc, emplaçam a l’empresariat turístic, i hoteler en particular, a reposicionar-se en favor de la conservació del patrimoni natural com a recurs econòmic, i demanam a PP i UM que deixin de fer una política clientelista que una vegada més amenaça amb destruir un altre bocí de la nostra biodiversitat.

Donem-li sentit a la fita de l’Any Internacional de la Diversitat Biològica a Mallorca.
Son Bosc Parc Natural !


1.http://maps.google.es/maps?f=q&source=s_q&hl=es&geocode=&q=&sll=20.757238,-86.961808&sspn=0.028532,0.030255&ie=UTF8&t=h&ll=20.758883,-86.963546&spn=0.013504,0.023217&z=16
2.http://www.cbd.int/2010/welcome/

3.http://www.caib.es/sacmicrofront/noticias.do?idsite=272&tipo=1660
4.http://www.gobmallorca.com/sonbosc/quercus.pdf

5.http://www.cadenashoteleras.org/noticias/prensa/ficha.es.html?cIte=252&tIte=la-ach-muestra-suindignacion-ante-la-decision-del-govern-de-paralizar-el-campo-de-golf-de-son-bosc
6.http://www.gobmallorca.com/sonbosc/proposicioum.pdf
7.http://www.gobmallorca.com/sonbosc/proposiciopp.pdf
8.http://www.gobmallorca.com/sonbosc/escritRSPB.pdf
9 http://www.gobmallorca.com/comuni/com2010/100410.html

Llegir 1228 vegades Darrera modificació el Dimarts, 01 Agost 2017 19:57

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.