Dilluns, 26 abril 2021 09:43

El fondeig sobre posidònia segueix essent il·legal i sancionable

El recurs contra el decret de protecció de posidònia interposat per diverses associacions nàutiques no aconsegueix invalidar els articles fonamentals de la norma

El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ha emès el 21 abril de 2021 sentència sobre el recurs interposat al Decret 25/2018, de 27 de juliol, sobre la conservació de la Posidonia oceanica a les Illes Balears per part de l’Asociación de Clubs Náuticos de Baleares i l’Asociación de Navegantes del Mediterraneo.

El decret supera amb pocs danys el recurs, que pretenia aconseguir fonamentalment la invalidació de la prohibició per fondejar sobre posidònia. Només tres punts de l’articulat, no fonamentals, han estat invalidats: el que estableix de forma genèrica el règim sancionador, i els que estableixen la il·legalitat de la possible afectació per la cadena de l’àncora i l’agreujant de l’abocament de sentines i aigües residuals.

El TSJB no accepta dos dels arguments bàsics de les entitats recurrents. Així, les associacions de navegants apel·laren al principi de d’igualtat, esgrimint que el decret projecta el seu règim de protecció sobre una activitat potencialment lesiva (el fondeig) però no sobre l’acció, segons ells, més danyina: l’abocament d’aigües no depurades i salmorres. D’altra banda, també consideraren vulnerat el principi de seguretat jurídica davant l’absència, segons ells, de cartografia vigent que concreti on no es pot fondejar. En rebutjar aquests dos punts del recurs, el Tribunal valida les disposicions del decret pel que fa a la il·legalitat del fondeig sobre posidònia i situa la cartografia com el que és, un instrument informatiu per a la ciutadania.

Pel que fa al règim sancionador, tot i que s’anul·la el punt 13.1 que emmarca genèricament el règim sancionador, el tribunal no anul·la l’article 13.2 que concreta quines actuacions són constitutives d’infracció administrativa. Així, tot i la informació publicada per alguns mitjans de comunicació i difosa per les entitats recurrents, cal deixar clar que el fondeig sobre posidònia segueix essent il·legal i sancionable.

Ara el Govern haurà de decidir si emprèn o no una modificació puntual del decret per tal d’adaptar-lo a la sentència i reenfocar els tres articles que han resultat afectats. Mentrestant, el decret en el seu contingut fonamental segueix vigent i constitueix una eina fonamental per a la protecció d’aquest hàbitat ecològicament tan valuós.

Llegir 1254 vegades Darrera modificació el Dilluns, 26 abril 2021 09:49

Enguany tenim un repte, llançam la ILP "Avui per demà" per garantir el benestar de les generacions futures. Entra a http://avuiperdema.org i informa't de com pots contribuir al canvi.

Necessitam la teva signatura i la teva implicació!

uneixtealgob