Dimarts, 13 Juny 2017 11:56

El GOB dóna la benvinguda al nou Parc Natural d’Es Trenc-Salobrar de Campos

El manteniment de l’aparcament al cor de l’espai eclipsa la gran fita de legislatura pel que fa a protecció de la biodiversitat

 

Avui el Parlament dóna compliment a la determinació de la Llei 1/1991 d’espais naturals (LEN) pel que fa a la declaració d’un espai natural protegit a Es Trenc-Salobrar de Campos. Era l’únic espai que quedava pendent de protecció entre els 7 que apareixen a la disposició addicional tercera de la LEN. Els diferents interessos que existeixen a la zona, sumats a un ajuntament des de sempre gens partidari de la protecció, han complicat moltíssim arribar a la fita d’avui. I evidentment aqueixa situació ha marcat també el contingut de la llei que finalment s’ha aprovat.

El conjunt format per la platja, entorn marí i sistema dunar d’Es Trenc i la zona humida del Salobrar és ecològicament, geològicament i paisatgísticament extraordinari, pel que la seva declaració amb una figura de màxima protecció era inexcusable. La coexistència d’hàbitats naturals i espècies de flora i fauna de conservació prioritària en el marc internacional justificaren ja fa anys i amb escreix el seu reconeixement com a Zona d’Especial Protecció per les Aus (ZEPA) i Zona d’Especial Conservació (ZEC).

Consideram molt important la passa donada avui, que estableix una protecció superior a la que fins ara tenia la zona, impossibilita el desenvolupament de determinats projectes difícilment compatibles amb la conservació dels valors naturals i estableix un punt d’inici per a la recuperació i gestió de l’espai sobre la base del futur Pla d’Ordenació de Recursos Naturals que s’haurà d’aprovar en el termini d’un any. Confiem que, més enllà de la declaració, el parc es pugui començar a gestionar immediatament, i això vol dir disposar dels mitjans humans i materials (econòmics, en definitiva) imprescindibles. Així, des del GOB donam l’enhorabona a la Conselleria de Medi Ambient per la iniciativa, i la instam a imprimir sense demora el ritme necessari per abordar els diferents reptes en la conservació del nou parc.

 

Aquest no és el parc natural que esperàvem d’un govern de progrés

Dit això, lamentam que el parc neixi llastrat amb un aparcament per a 400 cotxes ubicat al seu cor, enmig d’una zona de savinar dunar per a la qual inicialment s’havia previst la seva restauració ambiental. Seguim sense entendre l’entesa entre MÉS, PSOE i PP per permetre el manteniment d’un dels impactes ambientals més importants d’Es Trenc, una mesura que tindrà un important cost ambiental, i a la llarga també econòmic per les implicacions en la gestió del parc.

 

parquingtrenc

Llegir 3088 vegades Darrera modificació el Dimarts, 01 Agost 2017 20:14

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.