Dimarts, 08 Gener 2019 11:52

El seguiment telemètric de milanes reafirma la importància ecològica de la Marina de Llucmajor

El GOB reclama per enèsima vegada a Medi Ambient la declaració d’una ZEPA que protegeixi la zona, fonamental per conservar aquesta espècie en perill d’extinció

 

Des del 2000, el GOB realitza el seguiment telemètric d’una part de la població de milana a Mallorca, per tal de conèixer l’ús que aquesta espècie fa del territori i també per localitzar exemplars morts que puguin assenyalar als diferents factors negatius que l’afecten (enverinament, electrocució, mort per dispar, etc).

Enguany es varen equipar 12 exemplars quan encara eren polls, als seus nius, i gràcies a la tecnologia GPS-GSM s’han pogut monitoritzar els seus moviments al llarg dels darrers 6 mesos. Els exemplars equipats procedeixen de nius situats a Artà, Manacor, Santanyí, Llucmajor, Marratxí i Bunyola, els quals una vegada s’han independitzat han prospectat bona part de l’illa i s’han instal·lat a les zones més favorables.

 1020999

Poll de milana equipat amb emissor GPS, just abans de retornar-lo al seu niu

 

Com podem veure al següent gràfic, les dades registrades assenyalen la Marina de Llucmajor com la zona utilitzada més intensament pels exemplars monitoritzats, seguida per la zona de Bunyola-Santa Maria i pel triangle format per Vilafranca-Felanitx-Porreres.

Densitat moviments polls 2018

 

Aquesta informació reafirma la gran importància, ja constatada al llarg dels anys, de la Marina de Llucmajor per aquesta espècie catalogada en perill d’extinció a nivell estatal.

Recordem que la Conselleria de Medi Ambient tramita des de fa 2 anys un decret d’ampliació de les Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) que reforçarà considerablement aquesta xarxa d’espais protegits, però que malauradament exclou la zona central de la Marina de Llucmajor, precisament la més utilitzada per les milanes i la més valuosa ecològicament. Tant el GOB com SEO-Birdlife vàrem al·legar en el tràmit d’exposició pública del futur decret de noves ZEPA indicant la necessitat d’incorporar la zona central de la Marina de Llucmajor, petició que no sembla que es tengui previst atendre per part de la Conselleria.

Així, de bell nou instam a Medi Ambient a atorgar a la Marina el nivell de protecció que es mereix, en atenció a la informació científica disponible que posa de relleu la seva importància ecològica per a la conservació de la milana.

 

Llegir 1529 vegades Darrera modificació el Dimarts, 08 Gener 2019 12:06

Enguany tenim un repte, llançam la ILP "Avui per demà" per garantir el benestar de les generacions futures. Entra a http://avuiperdema.org i informa't de com pots contribuir al canvi.

Necessitam la teva signatura i la teva implicació!

uneixtealgob