Diumenge, 19 Març 2017 16:57

Vergonyós acord de MÉS i PSOE amb el PP per permetre l’aparcament d’Es Trenc

Han presentat una esmena parlamentària pràcticament calcada per permetre 400 cotxes on fa 2 mesos el Govern havia acordat eliminar l’aparcament i restaurar la zona

 

La tramitació del projecte de llei del futur parc natural d’Es Trenc i el Salobrar de Campos passa pel seu moment més fosc. La que sense dubte havia de ser una de les fites d’aquesta legislatura pel que fa a la protecció d’espais naturals es veu en aquests moments eclipsada per una vergonyosa jugada de MÉS i PSOE per permetre, juntament amb el PP, l’aparcament més impactant de l’espai natural.

Recordem que el projecte de llei, aprovat pel Consell de Govern fa dos mesos i després de passar per dos períodes d’exposició pública, planteja per motius ambientals la supressió dels grans aparcaments privats situats a na Tirapel (Es Trenc) i Ses Covetes, i la creació d’aparcaments alternatius a Sa Ràpita, Sa Barralina i vora la salinera, tots a la perifèria de l’espai protegit.

 

El Govern acordà fa dos mesos eliminar l’aparcament

La regulació dels aparcaments és un dels aspectes més potents de la llei, i ha capitalitzat bona part de la discussió pública. Com era previsible, els propietaris dels actuals aparcaments al·legaren contra la proposta. En resposta, l’informe de la Secretaria General Tècnica de la Conselleria de Medi Ambient assenyala que

els aparcaments proposats a l’avantprojecte de llei sotmès a segon termini d’informació pública es varen destriar en base a la idoneïtat per a l’accessibilitat, la disminució de fluxos de circulació dins l’àmbit i a criteris relacionats amb l’existència d’hàbitats prioritaris. D’acord amb l’informe tècnic de data 11 de març de 2016, relatiu a la localització de les zones degradades en l’àmbit del PN d’Es Trenc-Salobrar de Campos, la ubicació actual dels aparcaments es troba en una zona potencial de l’hàbitat d’interès comunitari prioritari 2250-Dunes litorals amb Juniperus spp, i seria necessari restablir les condicions naturals prèvies a les circumstàncies pertorbadores existents”.

Concretament pel que fa a l’aparcament de na Tirapel, l’informe assenyala que

l’explotació d’aquest àmbit com aparcament implica una discontinuitat significativa d’un hàbitat prioritari que cal recuperar; així mateix la seva ubicació genera uns fluxos circulatoris i de vianants que genera una afectació dels hàbitats propers i així ho assenyala l’informe tècnic sobre la localització de zones degradades”.

Atenent a aquest i altres informes, la Conselleria de Medi Ambient elevà proposta al Consell de Govern, que aprovà l’avantprojecte de llei el passat 13 de gener de 2017 on s’estableix la supressió de l’aparcament d’Es Trenc i la restauració ambiental de la zona degradada. Però la setmana passada, en el tràmit de presentació d’esmenes parlamentàries, els partits del mateix govern realitzaren una jugada escandalosa.

 

Entesa entre MÉS, PSOE i PP per permetre l’aparcament

El passat 15 de març, MÉS-PSOE per una banda i PP per altra presentaren al Parlament dues esmenes al projecte de llei que plantegen el manteniment de l’aparcament amb una sèrie de condicions: màxim de 400 places, restauració de la part situada dins zona de domini públic, habilitació d’un nou vial per a la sortida, etc. Al final de la notícia s'adjunten els textos íntegres de les dues esmenes.

Sobta veure com el text de les dues esmenes és pràcticament calcat, lletra per lletra, llevat d’alguns detalls en què, lògicament, l’esmena del PP és encara més permissiva. La coincidència en la redacció evidencia la complicitat de MÉS, PSOE i PP en aquesta iniciativa.

 

 

estrenc mes 1

 

A què juguen MÉS i PSOE?

La jugada pactada entre MÉS, PSOE i PP és una de les més vergonyoses que hem vist en aquesta legislatura:

- És una manca de respecte al procediment de participació pública. El projecte de llei ha passat en dues ocasions pel tràmit d’informació pública, en el qual els ciutadans han pogut manifestar la seva opinió. Pel que fa a les al·legacions més rellevants, han estat objecte de resposta motivada, acceptant-les o rebutjant-les sobre la base de criteris tècnics. Després d’aquest procediment, la proposta resultant fou aprovada pel Consell de Govern. Però ara, a posteriori, els mateixos partits del Govern presenten una esmena de gran calat i a la qual la ciutadania ja no té possibilitat d’al·legar formalment.

- És una manca de respecte als criteris tècnics. Com ja hem exposat, l’aparcament d’Es Trenc es va descartar a la proposta aprovada pel Consell de Govern sobre la base de diferents informes tècnics que indicaren el seu impacte i la conveniència de restaurar la zona per recuperar els hàbitats naturals. Ara, criteris polítics menystenen les indicacions tècniques (desconeixem si el Govern, per justificar aquesta jugada de darrera hora, ha ordenat nous informes tècnics que es desdiguin dels anteriors; si així fos, ens semblaria encara més escandalós).

- Desacredita el procediment de declaració del parc natural. Aquesta modificació, per la porta del darrere per part del propi govern, afecta greument l’objectivitat en la tramitació d’aquest nou espai protegit. Altres aparcaments havien estat descartats sobre la base dels mateixos informes tècnics. Aquesta esmena afegeix una gran arbitrarietat en una de les qüestions fonamentals de la llei. Per què aquest aparcament sí i altres no? Un debat que semblava superat després de l'acord del Consell de Govern.

- És una jugada impròpia d’una conselleria governada per un partit (MÉS) que es proclama d’esquerres i ecologista. Renunciar a la restauració ecològica d’aquesta zona fent cas omís a informes ambientals i permetre el manteniment de l’aparcament privat més impactant de l’àrea natural ni és d’esquerres ni és ecologista.

- Suggereix una inquietant relació entre MÉS-PSOE i el PP. Les esmenes són pràcticament calcades lletra per lletra en la seva major part. Qui ha redactat l’esmena? Hi ha hagut negociació entre govern i PP? Quines persones han negociat? Hi ha alguna cosa en joc a canvi d’aquesta evident coincidència del govern amb els interessos defensats pel PP?

 

Des del GOB reclamam a MÉS i PSOE la retirada de l’esmena i el vot en contra a l’esmena “bessona” que ha presentat el PP. Igualment instam a Podem, com a força parlamentària decisiva per al suport del govern, a fer valer les seves cartes per evitar que aquesta jugada vergonyosa pugui prosperar.

--

S’adjunten:
- Informe de la Secretaria General Tècnica de la Conselleria de Medi Ambient en el qual es responen les al·legacions i es descarta mantenir l’aparcament de na Tirapel
- Esmena de MÉS-PSOE
- Esmena del PP

 

 

Llegir 2997 vegades Darrera modificació el Dimarts, 01 Agost 2017 20:13

festedelgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.